Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Porod: druhá doba porodní - vypuzovací

( Jarmila Dočkalová | přečteno: 69663x )

Hlavička děťátka nutí maminku stále více k tlačení. Stahy jsou poměrně silné a časté.

Cvičení v těhotenství - 1. část

Hlavička děťátka nutí maminku stále více k tlačení. Stahy jsou poměrně silné a časté. Dochází k vlastnímu porodu miminka. Za vytrvalého tlačení těhulky je dítě rozeno.

Hlavička napíná hráz, to je místo mezi zevními rodidly a konečníkem. Pokud je hráz příliš vysoká nebo příliš křehká, je vhodnější udělat malou episiotomii, nástřih hráze. Provádí se v době intenzivního tlačení rodičky na napjaté hrázi, takže maminka nástřih nepociťuje. Episiotomie není nezbytná a je vždy na posouzení porodníka (porodní asistentky, či lékaře), zda ji provede nebo ne.

Potom se porodí hlavička děťátka, horní raménko, potom spodní a ostatní část tělíčka dítěte už vyklouzne snadno ven. Po narození miminka porodník zkontroluje stav děťátka (dýchání, srdeční činnost, barvu kůže, svalové napětí), a pokud je vše v pořádku, většinou ještě s pupečníkem položí dítě mamince na bříško.

Po dotepání pupeční šňůry se pupečník zaškrtí a přestřihne. II. doba porodní je daleko kratší a příjemnější. Většinou trvá asi 10 - 20 min. a pokud maminka dobře tlačí, nepociťuje bolest, ale pouze silný tlak.

Co dělat v II. době porodní?

Tlačit můžete na porodní posteli, porodní stoličce, v podřepu, na kolenou, v opoře o partnera, na čtyřech. Je potřeba zhluboka se nadechnout, nejlépe do břicha, a dlouze tlačit do konečníku, jako byste měly velkou zácpu. Potom vydechnout a znovu tlačení opakovat. Tlačit je potřeba po celou dobu trvání kontrakce.
Po nádechu je dobré stočit se jakoby do klubíčka, přitlačit bradu na hrudník. Tím se sepne tzv. břišní lis, který pomáhá mamince tlačit. Je dobré v této fázi úzce spolupracovat s porodníkem, který pomůže vybavit děťátko.

Záleží vždy, do jaké porodnice se dostanete, kde vám jak umožní vést si porod. Naštěstí je stále více porodnic, kde si mamina může dělat při porodu vše, co je jí příjemné, a rodit v poloze, která je jí nejbližší.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Příprava na porod psychicky i fyzicky

Vaše těhotenství se blíží ke svému konci, čím dál víc se přibližuje tolik očekávané období, období porodu. Stavy spojené s koncem těhotenství mohou být pro těhulku stavy s narušením pohodlí a klidu...

Porod: doba před porodem

Porodem těhotenství vrcholí. Je to doba, na kterou rodiče netrpělivě čekají, doba, kdy přijde na svět jejich vytoužené miminko. K porodu nejčastěji dochází mezi 38. - 42. týdnem těhotenství.

Porod: příjem na porodním sále

Po příchodu na porodní sál je většinou mamince natočen vstupní kardiotokografický záznam srdečních ozev miminka, maminka je zevně i vnitřně vyšetřena, aby se zjistilo, v jaké fázi porod je .

Porod: první doba porodní

Je to doba od začátku pravidelných děložních stahů do úplného otevření děložního hrdla.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce