Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Porucha srdečního rytmu: „bezdrátové“ kardiostimulátory jsou v Čechách

( Tisková zpráva | přečteno: 13637x )

Každý asi desátý člověk trpí různou formou poruchy srdečního rytmu. Je to způsobeno nezdravým životním stylem, ale paradoxně také zlepšováním lékařské péče. Odborníci dnes totiž zachraňují nemocné, kteří by dříve neměli šanci dlouhodobě přežít. Nyní kardiologové Nemocnice Na Homolce implantovali jako první na světě „bezdrátový“ kardiostimulátor přímo do srdce.

Nemocnice Na Homolce

Výkon provedli ve spolupráci s americkými lékaři šestnácti pacientům. „Jde o revoluční technologii v kardiostimulační léčbě nemocných s poruchou srdečního rytmu. Nový typ přístroje obsahuje elektrody i stimulátor v jednom, a proto odpadá propojení těchto složek vodiči jako u běžných kardiostimulátorů. Díky tomu se významně snižují nejčastější rizika léčby -  zejména  zanesení infekce prostřednictvím vodičů a mechanické poruchy elektrod. Dalším přínosem pro nemocného je možnost větší pohybové aktivity, větší pohodlí i příznivý kosmetický efekt,“ uvedl primář Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce profesor MUDr. Petr Neužil, CSc., FESC, který tyto první implantace provedl.

Češi jsou první na světě

Nová technologie se nazývá LCP (z anglického Leadless Cardiac Pacemaker – bezdrátový kardiostimulátor) a vyvinula ji americká firma  Nanostim, Inc. Nemocnice Na Homolce již dlouho spolupracuje s americkými odborníky ve výzkumu léčby srdečních onemocnění.  „Díky letité spolupráci dostali čeští pacienti jako první na světě šanci profitovat z  této převratné technologie v kardiostimulační léčbě,“ uvedl primář Neužil. 

Příznivé impulzy

Princip kardiostimulátoru spočívá v tom, že příznivě ovlivňuje elektrickými pulzy činnost nemocného srdce. Systém se skládá z generátoru pulzů (stimulátoru) a elektrod, které tyto impulzy přenášejí do srdce. Dosavadní typ stimulátoru se ukládá pod kůži obvykle pod klíční kost a propojí se vodiči s elektrodami, které se zavedou do srdce. Na rozdíl od toho se LCP   implantuje z vpichu v třísle cévním systémem pomocí zaváděcího katetru (tenkého vodiče). Umístí se a upevní v hrotu pravé srdeční komory. 

LCP je vyroben z ušlechtilého kovu a je velký zhruba jako mikrotužková baterie. Samotná implantace trvá přibližně 15 minut. Provádí se při vědomí pacienta a je prakticky nebolestivá.  Používá se jen lokální anestezie pro vpich v třísle. Baterie přístroje, která je asi dvacetkrát menší než u běžného stimulátoru, vydrží stejnou dobu - minimálně šest let. Až LCP doslouží, je možné ho pomocí katetru opět vyjmout a implantovat nový. 

Naděje pro 50 nemocných

Nemocnice Na Homolce a další vybraná centra v Evropě provedou implantace  LCP zhruba vždy padesáti pacientům. Po získání certifikace v rámci Evropské unie může být nová technologie zavedena do běžné praxe.

Poruchy srdečního rytmu (arytmie) patří mezi nejčastější srdeční onemocnění. Arytmie se většinou dají příznivě ovlivňovat pomocí voperovaných přístrojů – kardiostimulátorů při léčbě pomalého rytmu či kardioverterů - defibrilátorů při léčbě zrychleného rytmu, případně provedením katetrizační ablace (odstraněním srdeční tkáně, která arytmie způsobuje).

Různou formou poruchy srdečního rytmu trpí zhruba každý desátý člověk. Počet lidí postižených srdečních arytmií stále mírně narůstá. Je to způsobeno nezdravým životním stylem, ale paradoxně také zlepšováním lékařské péče. Odborníci dnes totiž zachraňují nemocné, kteří by dříve neměli šanci dlouhodobě přežít. 

Homolka léčí arytmii již 22 let

Kardiostimulační centrum Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce patří mezi největší centra tohoto druhu v Evropě. Zabývá se léčbou arytmií již 22 let. Za dobu jeho existence jím prošly tisíce pacientů, jimž zkvalitnily nebo zachránily život implantované přístroje, tedy kardiostimulátory či defibrilátory. V posledních letech k léčebným metodám přibyly tzv. katetrizační ablace, které příčiny arytmií dokáží odstranit zásahem do srdeční tkáně.   

Přečtěte si také:

Základní informace o arytmii, prozradí ji Zrychlený tep, zadýchávání a únava.

 

Jaký je váš názor? Napište nám do diskuse nebo na [email protected].
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Vlasta Steidlova

Mam od vas take voperovany kardiostimulator i defibrilator jsem moc spokojena.7.4.2014 jsem uvas obednana na vymenu.kdyby to slo tak bych rada dostala bezdratovy stimulator myslim si ze je to urcite setrnejsi nez pred sesti lety.dekuji a pereji mnoho dalsich uspechu.

Karel Kőnig
1x

Podle lékaře mám špatně sladěný elektrický rytmus srdce, Nevím přesně co to znamená, ale užívám warfarin, aby prý nedošlo ke sraženině krve v okamžiku, kdy tato chybná fáze probíhá. Existuje stimulátor, který by pomohl tuto špatnou "elektrickou" funkci odstranit, prosím o odpověď. Děkuji, Kőnig


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Angina pectoris

Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které shrnujeme pod společný název ischemická choroba srdeční.

Bypass

V medicíně se slovo bypass používá k označení uměle vytvořené cévní spojky, nejčastěji na tepnách zásobujících srdce - tedy na koronárních tepnách.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce