Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Poruchy příjmu potravy

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 25357x )

Jak anorexie začíná? Někdy tak, že si mladá slečna v zrcadle všimne, že má "příšerně velký zadek".

shutterstock.com

Když se to přežene s dietami

Jak to začíná? Někdy tak, že si mladá slečna v zrcadle všimne, že má příšerně velký zadek. Nebo že její kamarádka, co jí přebrala Tomáše, je vyšší a hubenější. Někdy hubnutí vyprovokují poznámky rodičů a příbuzných. „Ty jsi ale ženská“, je to poslední, co tyto slečny touží slyšet. Nebo míří k vysněnému modelingu, kde jsou štíhlé tělo a nohy podmínkou úspěchu. Ženské časopisy, ty pro dívky nevyjímaje, jsou plné štíhlých modelek. Kde kdo drží nějakou dietu. Ostatně panenka Barbie také nemá navíc ani deko.

Dívky ale nepotřebují dodržovat žádnou dietu, většinou se řídí heslem: nikdy nic nesníst. Vždyť k životu stačí tak málo - jednou denně jablíčko, zelený salát, k pití voda. Hlavně žádné snídaně, obědy, večeře. A když se někdy nechají donutit k nějaké neplánované svačině, tak honem projímadlo. A kila jsou dolů. Jdou dolů tak, že úbytek nejde zastavit. Hmotnost anorektiček se pohybuje kolem 40 kilogramů a jejich BMI index nepřekračuje hodnotu 18.

Ztracené kilogramy váhy se nabírají zpět jen těžko. S poklesem tělesné hmotnosti, klesá i kondice, hlásí se různé nemoci. Je snad ideálem krásy polomrtvá vyčerpaná bytost se suchými lámavými vlasy, třepícími se nehty , žlutými zuby, nezdravou pletí a propadlým hrudníkem, kde můžete spočítat každé žebro? Anorexie nechává trvalé následky na těle i na duši. Přečtěte si příběhy honu za krásou na stránkách Občanského sdružení Anabel www.anabel.cz. Zjistíte, že jsme vůbec nepřeháněli.

Anorexie

Ve světě, kde se 60 % mladých žen obává nadváhy a není spokojeno se svým tělem je potom obtížné rozhodnout, kde končí dieta a kde začíná mentální anorexie. I když mentální anorexií trpí méně než půl procenta mladých žen, ohrožují její příznaky přibližně šest procent dívek na konci puberty. Jsou vyhublé, trpí podvýživou a přesto je jejich život ovládán strachem z tloušťky. Čtěte více …

Bulimie

Každá dvacátá dívka v České republice trpí mentální bulimií. Už ve čtrnácti letech 2% děvčat pravidelně zvrací ze strachu z tloušťky a další 2% to občas zkouší. Hladovky a cvičení ve snaze redukovat jinak přiměřenou tělesnou hmotnost jsou mezi dospívajícími dívkami běžné. Chlapci tvoří jen asi 5% nemocných s bulimií. Čtěte více …

Podváha

Podváha
Spočítejte si svůj index BMI!


Je anémie a bulimie pouze ženský problém?

Poruchy příjmu potravy a muži versus ženy

Dobrá rada

Pozor na diety

Zajímavosti

Nezaměňujte rozumné hubnutí za hladovku
Poruchami příjmu potravy trpí i děti, nejen dospívající
Anorexie postihuje stále více také ženy středního věku
Nemoc zvaná anorexia nervosa u mladých děvčat stoupá

Živě na Ordinaci.cz

Diety pohledem internisty

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jana Kučabová
1x

Je mi 41 let.Jsem vdaná,bezkonfliktní,inteligentní žena,které vždy záleželo na tom,jak vypadá.Jsem v invalidním důchodu,módě nerozumím,ale potrpím si na čisté oblečení,abych po ulici chodila čistá a upravená.Jednoho dne/před 13 lety/se mi zdálo,že nějak začínám přibírat na váze/do té doby jsem byla štíhlá/a tak jsem se pustila do radikálního hubnutí.Neustále jsem jen cvičila,nejedla jsem skoro nic a jednoho dne mi bylo tak zle,že mne lékař nechal převézt do nemocnice na interní oddělení/před 13 lety/do Ledče nad Sázavou.Ale ani tam jsem nepolevolevovala ze cvičení,nejedla jsem a tak/pprotože tato diagnóza před 13.lety nebyla dost známá/,lékař mě nechal převézt na metabolockou jednotku do PL Havlíčkův Brod.Tehdy při své výšce 163 cm jsem vážila 38 kg.Na jídlo už jsem neměla chuť a tak mě lékaři "krmili"nutričními preparáty pomocí hadiček,které jsem měla zavedeny do střev.Jen jsem se trochu dostala na vyšší váhu,z léčebny jsem utekla.A jaká je situace dneska?Mám trvalé poškozené zdraví,nemohu mít děti,mám bezlepkovou dietu,jím jen u čtení a jsem stále sama.Cítím se osamělá,ačkoliv jsem velice společenská,nemám žádné přátele,kamarádky,které by mě dokázali pochopit.Nejde o pomoc ,ale o pochopení.Být dneska v té situaci jako jsem byla před 13 lety,nikdy bych s dietami nazačala,protože tím si člověk trvale poškodí zdraví.Držím Vám všem palečky,aby jste se nikdy nedostali do podobné situace jako já a přeji Vám všem úspěšný a sťastný nový rok 2011.Jana Kučabová

Lukaš

Ahoj,mám problém s příjmem potravy.Ztrácím chuť k jídlu.Ztrácím chuť na cokoli a musím se přemáhat, abych dojedl i dětskou porci.Často se mi stává,že mám pocit hladu,ale jakmile si nachystám nějaké jídlo,dám si několik soust,mám pocit sytosti a při každém dalším soustu mám pocit,jako bych byl přejedený a někdy když se opravdu přemůžu mám pocit až na zvracení,avšak nikdy jsem nezvracel.Potřeboval bych poradit, co mám dělat,abych jedl normálně.Děkuji...


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poruchy příjmu potravy - mentální anorexie, mentální bulimie

Poruchami příjmu potravy (mentální anorexií a především mentální bulimií) trpí v České republice každá dvacátá dospívající dívka a mladá žena.

Anorexie (Mentální anorexie)

Ve světě, kde se šedesát procent mladých žen obává nadváhy a není spokojeno se svým tělem je potom obtížné rozhodnout, kde končí dieta a kde začíná mentální anorexie.

Bulimie

Mentální bulimie se projevuje zejména opakujícími se záchvaty přejídání, které střídá období hladovění, užívání projímadel a prostředků na odvodnění.

Mentální anorexie

V poslední době stále přibývá nemocných, kteří trpí některou z různých forem poruch příjmu potravy nebo se pohybují někde na její hranici.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce