Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Příběh Lenky: Přátelství na celý život utužila transplantace

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 687x )

Lenka (69 let) byla vždycky zvyklá žít aktivně. Cestovala, chodila ráda za kulturou a jako televizní a filmová produkční měla práci, která vyžaduje nasazení a odolnost vůči stresu. Jak už tomu ale v životě bývá, někdy musí člověk ubrat plyn. V případě Lenky životní cestu zkřížila těžká nemoc.

zdraveledviny.cz

„Čtyři roky před tím, než jsem začala cítit skutečné příznaky nějaké vážnější nemoci, mi lékař zjistil vysoký krevní tlak a zvýšenou hladinu kreatininu v krvi (odpadní produkt metabolismu svalových buněk – pozn. red.). Následné nefrologické vyšetření, včetně biopise ledvin, prokázalo nezvratné poškození ledvin v důsledku neléčeného vysokého krevního tlaku. Připadala jsem si ale zdravá a plná života. Zkrátka jsem věřila, že zdravé tělo přece drobné neduhy musí zvládnout,” otevírá svůj příběh Lenka.  „Dnes bych ale všem poradila, aby rizika spojená s vysokým tlakem a zvýšenou hodnotou kreatininu rozhodně nepodceňovali a zajímali se u svého lékaře o všechna možná řešení. Také je určitě dobré znát informace o možných příznacích nemocných ledvin z dostupných zdrojů podložených odborníky. Velmi srozumitelně jsou zpracované třeba na stránkách www.zdraveledviny.cz,” bilancuje Lenka, už zase plná energie a optimismu.

Varovné signály se nevyplatí přehlížet

Bohužel se funkce ledvin postupem času stále zhoršovala. V roce 2018 se Lenka začala cítit velmi unavená, pořád se jí chtělo spát, takže nebyla schopná zvládat ani běžné denní činnosti, natož vyčerpávající práci. K tomu se přidal úporný kašel a stavy dušnosti, jakýkoliv pohyb pro ni byl nepřekonatelný a v nejhorších chvílích byla ráda, když ušla bez zastavení alespoň sto metrů. Tady naštěstí zasáhl manžel, shodou okolností lékař, který už měl o svou ženu velké obavy, a přes internet se dostal až na stránky IKEMu. Tam Lenku přijali ihned do péče. Začala docházet každé tři týdny na intenzivní vyšetření a finální verdikt lékařů zněl: transplantace ledviny.
Díky bohu měla moje žena opravdu štěstí v neštěstí a IKEM jsme vyhledali za pět minut dvanáct. Přihlásil jsem se jako první dárce a hned po mně i obě naše děti. Já a syn jsme nebyli vhodní dárci a případná transplantace by mohla znamenat určité komplikace. Dcera byla shledána jako vhodný dárce, ale žije daleko, v Kalifornii. A tak jsme se rozhodli ještě hledat dál, v okruhu našich známých,” vzpomíná na nelehkou dobu manžel Lenky, Pavel.

Osud Lenky s ní prožívala i její kamarádka z dětství, Hana (69 let).
„Známe se od první třídy základní školy, celý život žijeme ve stejném městě, jsme zkrátka jako rodina. Brala jsem proto jako úděl své přítelkyni v nesnázích pomoci. Věděla jsem, jak náročná je dialýza a čím si při ní člověk prochází, jak snižuje kvalitu života, protože sama pracuji ve zdravotnictví. O to větší radost jsem měla, když jsem zjistila, že jsem vhodný dárce ledviny! Transplantace jsem se nebála – veškeré informace jsem si předem dohledala na internetu, v mém rozhodování mě podpořily i moje děti, navíc sama vím, jak bych si vážila někoho, kdo by mi v nemoci také pomohl,” vypráví Hana. V nemocnici strávila po odběru ledviny dva dny a život před a po odběru orgánu se pro ni vůbec nezměnil. „Snad jen v tom, že jsem utužila celoživotní přátelství a stala se skutečně neoddělitelnou součástí jejího života,” směje se.

Tisíc kilometrů směrem k životu

Příběh Lenky dopadl dobře. Transplantace proběhla úspěšně a vrátila ji zpět k aktivnímu životu.
„V nemocnici jsem strávila čtyři dny před transplantací a sedmý den po transplantaci jsem už byla schopná jít domů. Jsem nesmírně vděčná týmu z IKEMu, který se o mě celou dobu pečlivě staral, a samozřejmě své kamarádce a svému muži, kteří mi zachránili život. Cítím se nádherně, po roce a půl od transplantace už dokážu ujít i deset kilometrů. Jak se změnil můj vztah k životu? Jeho kvalita je teď úplně někde jinde – jako bych těch kilometrů už mezitím ušla tisíc.”

Lenka má štěstí na opravdovou přítelkyni, která se rozhodla nezištně pomoci v kritické životní situaci. Díky tomu, že jí mohla být transplantována ledvina od žijícího dárce ještě před zahájením dialyzační léčby, získala výrazně lepší vyhlídky na kvalitní život, než je tomu u využití ledviny od zemřelého dárce.
„Ledviny darované od žijícího dárce fungují déle, protože jsou kvalitnější než ledviny odebrané od zemřelého dárce. Častější je však scénář využití ledviny zemřelého dárce. Z celkového počtu 272 transplantací ledvin provedených v IKEM v roce 2020 byla ledvina žijícího dárce transplantována 25 pacientům. Je tedy skvělé, když se mezi blízkými pacienta, který potřebuje transplantaci, najde vhodný dárce, a rozhodne se pro tento dar života,“ vysvětluje Prof. MUDr. Ondřej Viklický, CSc. přednosta Transplantcentra a Kliniky nefrologie a vedoucí Transplantační laboratoře IKEM.

„Pro dárce jsou dlouhodobá zdravotní rizika po darování ledviny minimální (0,5-1%), neboť zbylá ledvina plnohodnotně převezme funkci ledviny odebrané. Dárci tak žijí kvalitním životem, bez zásadních omezení, stejně jako před darováním. Velice důležité je však dodržování správné životosprávy a pravidelných ročních kontrol v transplantačním centru, zahrnujících vyšetření ledvinné funkce, krevního tlaku a případných rizikových faktorů, zejména albuminurie,“ doplňuje na závěr MUDr. Silvie Rajnochová Bloudíčková, Ph.D., vedoucí Nefrologické a Transplantační ambulance IKEM.

Nechte si zkontrolovat ledviny!

Hlavní prevencí onemocnění ledvin je zdravý životní styl, přesto se onemocnění může vyvinout i u jedinců, kteří jej dodržují, např. v důsledku genetické dispozice, prodělané infekce či již existujícího chronického onemocnění. Proto je velmi důležitý screening u praktického lékaře. Základní vyšetření krve a moči není nijak časově náročné a může i zachránit život. Prohlídku, jejíž součástí je orientační vyšetření moči, hradí pojišťovna každé dva roky. U pacientů s diabetem, hypertenzí či kardiovaskulárními komplikacemi je rozšířena o laboratorní vyšetření sérového kreatininu a odhad glomerulární filtrace (eGFR) ve čtyřletých intervalech od 50. roku věku. Smyslem těchto opatření je včasný záchyt ledvinných onemocnění a předání pacientů do specializovaných nefrologických pracovišť s cílem zpomalit progresi těchto onemocnění, a především snížit nutnost zahájení dialyzační léčby.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bludná ledvina

Bludná ledvina, neboli "ren migrans", je charakterizována poruchou fixace ledviny v její ideální poloze. Ve stoji, či obecně jakékoli vertikální pozici pacienta, pak dochází k jejímu pohybu ve směru gravitace - tedy ledvina míří směrem do pánve...

Biopsie jater a ledvin

Biopsie je výkon, při kterém lékař odebírá z Vašeho těla vzorek tkáně. Při biopsii jater se pomocí tenké jehly odebírá malý kousek jaterní tkáně.

Infekce močových cest

„Infekce močových cest může probíhat od banálního, nenápadného zánětu, kterého si v podstatě ani nevšimnete, až po nebezpečné hnisání ohrožující Vaše ledviny.

Ledvinné kameny

Ledvinové kameny postihují častěji muže, trpí na ně asi čtyři procenta populace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce