Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Potřebuje vaše dítě brýle? Pojišťovna vám přispěje

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4633x )

Nákup brýlí může být pro rodinu finančně zatěžující. Slušivé a dobře padnoucí brýle zpravidla nebývají lacinou záležitostí. Příspěvek na brýle Vám poskytne Vaše zdravotní pojišťovna. Nově platí příspěvky pro děti až do 17 let.

shutterstock.com

V případě, že pojištěnec jde do optiky pro nové brýle, měl by vědět za jakých okolností a kdy má na daný zdravotnický prostředek nárok. Aby mohl dostat tzv. „brýle na pojišťovnu“, musí mít od oftalmologa (očního lékaře) předepsaný Poukaz na brýle a optické pomůcky. Na tomto předpisu jsou specifikovány hodnoty všech parametrů nezbytných pro výrobu a výdej správných korekčních pomůcek pro daného pacienta. Pamatujte, platnost poukazu na brýle a optické pomůcky je 30 dní ode dne vystavení.

Přispěvky zdravotních pojišťoven na brýle dětem

Dobrou zprávou je, že novela zákona č. 48/1997 Sb. (o veřejném zdravotním pojištění) rozšířila věkovou skupinu pojištěnců, kterým jsou hrazeny brýlové čočky pro korekci zraku, až do 17 let včetně. Do konce roku 2021 byly brýlové čočky – tvrzené sférické či tórické – hrazeny pouze dětem do 15 let.

Brýle na zakázku (obruba + brýlové čočky) jsou zdravotní pojišťovnou hrazeny v souladu se zákonem o veřejném zdravotním pojištění, a to do výše uvedené v Úhradovém katalogu. 

Brýlové obruby

Brýlové obruby mají v současné době stanovenou úhradu z veřejného zdravotního pojištění – do 5 let včetně 3 ks za rok, od 6 do 17 let včetně 1 ks za rok. Zároveň je stanoven i úhradový limit na brýlové obruby ve výši 300,15 Kč (261 Kč bez DPH) za kus. Jestliže brýlová obruba stojí víc, musíte zaplatit cenový rozdíl.

Brýlové čočky

Sférické a tórické brýlové čočky, stejně tak jako bifokální čočky, jsou hrazeny dětem do 5 let včetně třikrát za rok, od 6 do 14 let včetně jedenkrát za rok a od 15 do 17 let včetně jedenkrát za 3 roky. V případě, že má pacient předepsanou korekci nad +/- 10 dioptrií, jsou sférické a tórické brýlové čočky hrazeny i ve věku nad 17 let včetně jedenkrát za 3 roky.

Prizmatické čočky jsou hrazeny pro korekci diplopie (dvojitého vidění) či strabismu (šilhání) dětem do 5 let včetně třikrát za rok, od 6 do 14 let včetně jedenkrát za rok a od 15 let jedenkrát za 3 roky.

U očních vad doprovázených světloplachostí zdravotní pojišťovna hradí úpravu brýlových čoček absorpčními vrstvami. Úhrada záleží na závažnosti oční vady, podle níž oční lékař vystaví Poukaz na brýle a optické pomůcky. Tato individuální úprava je hrazena dětem do 5 let včetně třikrát za rok, od 6 do 14 let včetně jedenkrát za rok a od 15 do 17 let včetně jedenkrát za 3 roky.

U hyperokulárních brýlových čoček je vyžadováno schválení zdravotní pojišťovnou. Hrazeny jsou do 17 let včetně jedenkrát za 6 měsíců a od 18 let jedenkrát za 3 roky.

Zdravotní pojišťovna hradí dětským pojištěncům také kontaktní čočky

Měkké kontaktní čočky jsou hrazeny pacientům se závažnými očními onemocněními bez ohledu na věk: oční vady nad +/- 10 dioptrií, anizometropie 3 dioptrie a více (vada u obou očí není stejná a rozdíl je větší než 3 dioptrie). Předepsat kontaktní čočky může pouze oftalmolog. Při intoleranci náplasťového okluzoru jsou pacientům do 5 let včetně hrazeny také měkké kontaktní čočky okluzní.

Jak postupovat při nákupu dioptrických brýlí pro děti?

Vybírat byste měli rozhodně společně s vaší ratolestí. Dítě, které si smí samo vybrat aspoň barvu obrub, obvykle brýle lépe přijímá. Určitě není správné, když rodiče při výběru prosazují pouze své představy. Dbejte především na pohodlnost, bezpečnost a lehkost, nezapomínejte ani na slušivost, rozhodující je samozřejmě i finanční dostupnost. Brýle musí dobře sedět, aby je dítě nemělo na špičce nosu nebo ho někde netlačily. 

Jaké obruby jsou vhodné?

Obruby se vyrábějí z několika různých materiálů, pro dítě jsou vhodné zejména obruby z plastu nebo titanflexu. Brýle musejí být v každém popřípadě pohodlné, nesmějí tlačit na nose, musejí dobře a pevně sedět. Ideální je, když pokrývají větší plochu a sahají od obočí až po prostor pod očima. Obzvláště to platí u mladších dětí, které mají tendenci nadkukovat. Jinak řečeno – je jim jedno, jestli se dívají přes brýle nebo nad brýlemi. V předškolním věku má navíc většina dětí plochý kořen nosu, na němž obroučky špatně drží. Proto by měly být buď pogumované nebo alespoň za uchem jištěné brzdičkami. Plastové brýlové obruby jsou přitom určitě vhodnější než kovové, které sedí na pacičkách, jež mohou děti tlačit a také v některých případech způsobovat různé ekzémy.

A co je nejdůležitější u brýlových čoček?

Především by měly být lehké, nerozbitné a u vyšších dioptrií pokud možno ztenčené. Poměrně běžná je i antireflexní úprava proti odrazu světla, většina čoček má i základní ultrafialový filtr. Není vhodné hned kupovat drahá plastová, ztenčená sklíčka. Dětem totiž v některých případech nejprve předepisujeme takzvané adaptační brýle, které ještě nemají plnou korekci. Po třech až šesti měsících totiž může, i když nemusí, dojít k úpravě dioptrií a je pak třeba zabrousit nová sklíčka. Rodiče by v takovém případě zbytečně museli platit vysokou cenu dvakrát.

Na náročnější sportovní aktivity raději pořiďte speciální brýle

Pokud se vaše dítě věnuje často míčovým hrám a dalším sportovním aktivitám, poohlédněte po modelech, jejichž stranice lze snadno vyměnit za pružný pásek. Ten dětské brýle pevně přichytí kolem hlavy a výrazně tak sníží pravděpodobnost, že dítěti spadnou. Sportovní brýle bývají navíc vyráběny ze speciálních materiálů, vysoce odolných proti poškození.

Náhradní brýle

Ačkoliv není cena dětských brýlí zanedbatelná, vždy byste měli mít v zásobě i náhradní brýle. Jejich pořízení neodkládejte zejména v případě, že má vaše ratolest větší zrakovou vadu a nemůže se bez brýlí obejít ani na krátkou dobu. Pokud se vašemu dítěti výrazně nemění počet dioptrií, mohou jako nouzové náhradní řešení posloužit i starší brýle s o něco málo slabšími čočkami.

Péče o dětské brýle

Každopádně by ale rodiče měli děti naučit, jak s brýlemi správně zacházet. Především by si je měly nasazovat oběma rukama a neroztahovat při tom za uši straničky. A na noc je ukládat do pouzdra. Čištění obvykle u menších dětí mívají na starost rodiče. Rozhodně by při tom měli používat čisticí hadřík z mikrovlákna a ne papírový ubrousek. V opačném případě mohou totiž poškodit antireflexní vrstvu.

Zdroj: vzp.cz

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce