Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Problémy s lupy trpí až polovina populace

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 697x )

Až polovina dospělých Čechů trpí nebo někdy trpěla lupy. Jde o problém, který může výrazně znepříjemnit život a není snadné se ho zbavit. Jeho příčiny navíc můžou být různé, proto je důležité zamyslet se nad tím, proč se lupy ve vlasech objevily. Někdy je jejich vznik důsledkem stresu a samy po čase vymizí. V případě mastnější pokožky hlavy ale můžou mít lidé s lupy chronické problémy. V mnoha případech přitom k jejich řešení stačí změnit vlasovou kosmetiku.

shutterstock.com

Lupy jsou vlastně šupiny nadměrně se odlupující kůže na hlavě. Pokud je pokožka hlavy zdravá, obnovuje se sama. Z nových kožních buněk se stanou buňky zrohovatělé vrstvy a přirozeně se oddělí od pokožky. Tento proces trvá u jedinců se zdravou pokožkou hlavy měsíc a nemůžeme ho pozorovat pouhým okem, protože tyto buňky jsou velmi malé. Naproti tomu u lidí, kteří trpí lupy, se pokožka obnovuje příliš rychle, může to být i jen za několik dní. Potom se oddělují větší části: destičkovité, viditelné lupy.

Na výskyt lupů má vliv řada faktorů

Pokud jsou lupy nažloutlé a jejich výskyt doprovází svědění hlavy, jedná se o lupy mastné. Pokud lupy padají na ramena a zůstávají na oblečení, jde o lupy suché. Lupy se můžou objevit kdykoliv během života, trpí jimi teenageři i senioři, z hlediska pohlaví jimi ale více trpí muži. Někdy se objeví jako následek dlouhodobého stresu, někteří lidé jimi trpí jen v zimě, kdy je kůže přirozeně oslabená. Při chronických problémech s lupy, které trvají i několik let, je vhodné se poradit s lékařem. Lupy totiž můžou ukazovat na větší problém, například lupénku nebo seboroickou dermatitidu.

Správné mytí vlasů a pokožky hlavy je základ

Prvním krokem při problémech s lupy je samozřejmě úprava životního stylu a pokud možno odstranění příčin stresu, což může být v mnoha případech obtížně proveditelné. Proto se nabízí jednodušší krok, který může od svědění hlavy a lupů pomoct; změnit způsob, jakým si vlasy myjeme. Co se týče mytí vlasů, platí, že nejlepší je zlatá střední cesta. Každodenní mytí vlasům neprospívá, zároveň ale je třeba smývat prach a nečistoty, které se v nich usazují, zejména ve městě. Pravidelné, šetrné mytí vlasů vodou pokojové teploty je nejlepším způsobem, jak zachovat jejich zdraví a zamezit výskyt lupů. Pro zdraví pokožky hlavy je také zásadní důkladně z vlasů vymývat zbytky šamponu, které mohou pokožku hlavy dráždit a vysušovat.

„Lupy jsou velmi rozšířený problém, v některé fázi života jimi trpí až každý druhý dospělý člověk. Pro lidi trpící lupy je důležité používat vhodnou a šetrnou vlasovou kosmetiku, aby se pokožka hlavy ještě víc nedráždila. V případě chronických problémů s lupy je vhodné konzultovat situaci s lékařem,“ říká MUDr. Helena Zdobinská Reisingerová, dermatoložka z kliniky estetické medicíny Mediestetik.

Dnes už se ví, že vlasům obecně neprospívají silikony a parabeny ve vlasové kosmetice. Pro vysušenou pokožku hlavy i vlasy s lupy jsou ideálním řešením šampony z lékárny, které v posledních letech získávají na čím dál větší popularitě, například šampony s kopřivovým extraktem. Kopřiva obsahuje vitamín C, vitamín B1, karotenoidy, a minerální látky, které vlasy vyživují a kromě pomoci s lupy dokáží zamezit vypadávání vlasů a podpořit jejich růst.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Krásné vlasy

Nádherné a kvalitní vlasy jsou jedním z největších darů přírody. Stav vlasů zcela zásadně ovlivňují vrozené dispozice a strava.

Dlouhé vlasy, které nerostou

Chtěla bych poprosit o radu. Je mi 21 let. Už několik let mám vlasy dlouhé na ramena a vůbec mi nerostou. Mám je pořád neupravené a nedrží tvar. Nevypadají vůbec zdravě. Co je opět vzpamatuje k životu?

Krepaté vlasy

Mám kudrnaté vlasy,ale jsou často krepaté. Nemůžu je nosit rozpuštěné, protože pak vypadám jako čarodějnice. Prosím poraďte, co s tím.

Zplihlé vlasy

Dobrý den,chci se zeptat ohledně vlasů.Mám s nimi problém a to že nedrží v žádném účesu,nechávám si je narůst a teď je mám sestřihané do krátkého mikáda,ale když si je vyfénuji tak vydrží jen velice krátce a jsou zplihlé,těžké a neupravené.Používám tvarovací pěnu a občas gel...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce