Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Problémy s prostatou? Už se netýkají jen starců!

( Komerční prezentace | přečteno: 7048x )

Představa, že k problémům s prostatou se muži „prostárnou“, už neplatí. Není výjimkou, když se první problémy objeví už po čtyřicítce. Co je na vině? Dědičnost, stres, nezdravý životní styl, nebo náklonnost k cizokrajným jídlům.

Obecně platí, že zdravotní problémy, dříve patřící k věku střednímu až vyššímu, se začínají objevovat i u mladších. Platí to o infarktech, mozkové mrtvici, ale i o problémech s prostatou. Fakt, že na ně trpí výjimečně čtyřicátníci, spíš padesátníci a většinou až šedesátníci, už není zcela pravdivý. Klasických příznaků, tedy slabšího proudu při močení, častějšího nutkání a nedostatečného vyprázdnění, by si tedy měli všímat i daleko mladší muži. A hlavně je neignorovat, ale začít s tím něco dělat.

Příčiny potíží s prostatou

Zbytnění prostaty opravdu patří k věku – je to zcela fyziologický proces, při kterém se tato žláza zvětšuje a postupně stlačuje močovou trubici. I když dochází ke zvětšení prostaty, nemusí to znamenat nutně potíže. Ovšem většinou ji doprovázejí – a startují tak i doprovodné problémy.

Ne zcela dostatečné vyprazdňování močového měchýře může způsobovat například záněty, vznik močových kamenů, někdy vedou k nepříjemné inkontinenci. Proto by v rámci prevence měli muži po 45. roku navštívit lékaře a požádat o vyšetření prostaty – a to i v případě, že ještě nezpozorovali žádný z uvedených příznaků. Prevence se vyplatí, protože včasné léčení může postup benigní hyperplazie prostaty, jak se odborně tato nemoc jmenuje, zpomalit.

Vyloučení rakoviny prostaty
Příznaky objevující se při začínajících problémech s prostatou, jako jsou problémy s močením nebo krev v moči, mohou být i jiného původu. Mohou se totiž zaměnit s mnohem závažnějším onemocněním, kterým je rakovina prostaty. V případě výskytů těchto problémů je nezbytné navštívit urologa, který přesně stanoví vaši diagnózu.

Prevence problémů s prostatou

Benigní hyperplazii prostaty, neboli její zvětšení, ovlivňuje víc faktorů. Mezi hlavní patří hormony – hlavně testosteron. Hladina hormonů je dána dědičností, se kterou nic nenaděláte. Ovšem co ovlivnit lze, to je životní styl. Platí, že spíše a dříve začnou mít obtíže ti, kteří si neupírali v jídle a naopak příliš nedali pohybu.

Nikdy ale není pozdě na změnu, takže příště odložte slánku, rozmyslete si častou konzumaci hodně kořeněných jídel (tedy například indické kuchyně), naopak si přidejte salátu, dbejte na přísun vlákniny a vybírejte si spíš světlé maso.

Důležitý je i pohyb – a to klidně po menších dávkách, ale pravidelně. Pro prevenci potíží prostaty je lepší volbou plavání či chůze, nikoli jízda na kole – ta může zvětšení prostaty dokonce i napomáhat. Pozor by si měli dát muži se sedavým zaměstnáním – dlouhodobé sezení, a to i za volantem, je mínusovým bodem.

Jak se potíže léčí?

„Zvětšení prostaty se obvykle léčí dvěma způsoby. Pacientům s mírnějšími až středními močovými obtížemi se nasazuje medikamentózní léčba. Většinou se jedná o dlouhodobou a někdy doživotní léčbu. Ve vážnějších případech, kde se u pacientů kvůli zvětšené prostatě vyskytla zástava močení, močová infekce, kameny v močovém měchýři, případně dokonce selhávají ledviny nebo se pozoruje krvácení do moči, řeší urologové onemocnění včasným operačním výkonem,“ uvádí MUDr. Jiří Janů z urologického oddělení Nemocnice Nové město na Moravě.

První volbou pro ty, kteří chtějí začít pečovat o svou prostatu včas jsou doplňky stravy, které obsahují rostlinné extrakty.  Například český výrobek Prostenal Forte patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější doplňky stravy k péči o prostatu.

Odborné studie říkají, že právě přírodní extrakty přinášejí úlevu a zmírňují příznaky až 70 % uživatelů, kteří je zvolili nejen pro dostupnost, ale i minimum vedlejších účinků. Jsou ideální v případě, když si všimnete prvních příznaků, které nejsou tak závažné, aby vás dohnali k lékaři na vyšetření, kterého se většina mužů bojí…

Co s prostatou pomáhá?

Které přírodní látky vám tedy s prostatou pomohou? Co v lékárně hledat? Těchto pět přírodních přípravků zabírá nejčastěji:

- Saw Palmetto, tedy serenoa plazivá: prášek z jejích plodů má příznivý vliv na štítnou žlázu, trávení, ale používá se hlavně pro podporu zdraví prostaty.  A má prý i afrodiziakální účinky.

- Kopřiva dvoudomá: její použití je široké,  například při chudokrevnosti, pro povzbuzení metabolismu, stimulaci ledvin, vylučování moči a toxických látek. K udržení hladiny krevního cukru. Užívá se ale i pro její schopnost udržet zdravou prostatu.

- Vrbovka malokvětá: má hlavně protizánětlivé účinky, pomáhá proti hemoroidům, chrání sliznice a najdete ji ve směsích na zvětšenou prostatu.

- Lnice květel: užívá se hlavně při zánětech močových cest, které často provázejí potíže s prostatou.

Léčba za pomoci přírodních extraktů je pohodlná a snadná i díky tomu, že je mají ve svém složení i doplňky stravy. Například Prostenal Forte obsahuje speciální kombinaci 3 aktivních látek. Saw Palmetto a kopřiva dvoudomá napomáhají k udržení zdravé prostaty a ke správné funkci močového ústrojí. Jsou navíc doplněny o zinek, který přispívá k udržení normální hladiny testosteronu a má blahodárný vliv na mužskou plodnost.

Prostenal forteDíky silné kombinaci 3 aktivních látek stačí užívat pouze 1 tabletu Prostenal Forte denně.  Při jeho užívání nebyly pozorovány významné vedlejší účinky. A je vhodný k dlouhodobému užívání.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce