Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Proč nám vypadávají vlasy?

(MUDr. Marie Finsterlová | přečteno: 42142x )

Zajímá Vás, proč nám padají vlasy? Pak právě pro Vás jsou určeny i následující informace...

shutterstock.com

Jak lze tedy zlepšit kvalitu kštice?

Dědičnost neošálíme a elixír věčného mládí také nemáme stále k dispozici. Pokud mají vlasy vypadat k světu musíme o ní pečovat celoživotně, soustavně a systematicky.

Je třeba začít vždy u kvalitního sestřihu vlasů, který svěříme s důvěrou zkušenému kadeřníkovi.

V domácí péči je třeba začít u kvalitní a šetrné vlasové kosmetiky se slabě kyselým pH. Vlasy je možno si mýt dle potřeby, dnes už to šampony dovolují. Vždy si vlasy myjeme důkladně, ale ještě důkladněji je třeba šampón smývat. Doba oplachování by měla být alespoň pětkrát delší něž doba mytí. (Někdy náhle se objevující lupy mohou být jen známkou podráždění pokožky nedobře opláchnutým šampónem.) Zároveň tím provádíme i velmi příjemnou masáž pokožky, která se tak i více prokrví.

V případě barvení na nekvalitní vlasy raději nepoužívejte přípravky s obsahem amoniaku. Raději použijte pouze přeliv než trvalou barvu.

K oživení lesku i barvy jsou stále osvědčené například bylinné odvary z kopřiv. Po umytí vlasů je vhodné použít kondicionér, který odstraní z vašich vlasů statickou elektřinu a umožní jejich šetrnější rozčesávání. (Vlasy se nejvíce ničí, když jsou mokré.)

V případě poškozených vlasů vynechte příliš časté používání natáček, kulmování, nebo fénování horkým vzduchem. Vždy jsou výhodné fény s tepelným čidlem, kde se můžete teplotu fénování regulovat. Nejsou vhodné teploty nad 120 st.C.

Trvalá se nedoporučuje častěji než 4x do roka. Pokud Vám vlasy vypadávají více, rozhodně bych ji odložila.

Nelze zapomínat, že vlasy jsou poškozovány i slunečním zářením. Je vhodné proto používat vlasovou kosmetiku s UV filtry a vlasům v době léta dopřát zvýšenou péči.

Dnes je na trhu celá řada moderních a kvalitních výrobků vlasové kosmetiky, které dokážou vyvolat efekt nadýchanosti a bohatosti vašeho účesu. Jsou to regenerátory, lesky, pěnové kůry pro lepší barvu a lesk, dvoufázové trvalé, narovnávače vlasů, šampony s peelingem, gelová, pěnová tužidla, šetrné odstraňovače barvy, speciální solární vlasová kosmetika, bezprašný pudr na vlasy pro zesvětlení či přípravky ke zvětšení objemu jemných a slabých vlasů ve formě šampónu, spreje nebo pěny.

Při dalším, nebo spíše současném kroku, je třeba dopřát vlasům i potřebné minerály, vitamíny a antioxidanty. Je to zejména železo, zinek, křemík, selen, skupina vitamínu B, které vlasům často chybí. Jezte dostatek potravinové želatiny, pijte kopřivový čaj (zdroj zinku). Pokud nejste schopni dané látky dodat organismu přirozenou cestou, jsou na trhu speciální formule tyto látky obsahující.

Výborně působí nejen na pokožku hlavy i celkově relaxačním požitkem masáže za použití aromatických olejů. Většinou postačí 5 - 20 kapek esenciálního oleje do nosného rostlinného oleje a masáž můžeme začít. K celkové regeneraci vlasů poslouží výborně makadamiový olej, který obsahuje vitamíny A, B, E. Lněný olej do vhodný na lupénku i ve vlasech. Avokádový olej uklidňuje svědivou pokožku, působí protizánětlivě, obsahuje velké množství vitamínu A, D, E, B a lecitin. Dýňový olej je výborným zdrojem zinku. Nic nezkazíte, když nejprve provedete test snášenlivosti za ušním lalůčkem či na vnitřní plochu zápěstí.

Regeneračně působí i maska z mořských řas. Běžně se používá v rámci boje proti celulitidě, ale je výborná i na 10 minut jako vlasový zábal.

Na trhu je celá řada vlasových aktivátorů a stimulancií růstu vlasů. Je třeba stále zdůraznit, že neexistuje jeden, univerzální lék, který plešatost řeší definitivně. Ty kvalitní jsou založeny na blokádě vazebných míst pro testosteron na vlasových cibulkách. Většinou fungují dobře, pokud výpad vlasů není delší než 10 let. Efekt se projeví nejdříve tak za 3 měsíce a je pouze dočasný.

Velmi nákladnou metodou je transplantace vlasů, dnes už většinou prováděna pomocí laseru v místním umrtvení. Nejčastěji ji využívají muži, ale i ženy nejsou výjimkou. Používají se štěpy ostrůvků vlasů odebíraných z týlní krajiny, které se zasazují do "důlku" jako do hnízda nejčastěji při ustupující přední vlasové hranici. Po určité době je třeba provést doplnění. Tuto o metodu provádějí pouze specializovaná pracoviště a z kosmetické indikace nejsou hrazena z prostředků veřejného pojištění.

komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
valerie

Na hezké vlasy doporucuji reneval neo. je to spise na vyzivu, proti lámání a lepší růst,ale me to pomohlo

pavlína

reneval také znám, objednávám ho pravidelně přes internet. vždy po dvou balení, nemusím pak platit postovné a vydrzi mi to dlouho.

Sabina

Taky jsem pro.Člověk má byt se sebou spokojený a vlasy dělají své. Já jsem měla už třetí rok stejnou délku a byla jsem z toho nešťastná. Reneval neo beru poctivě a výsledky už se dostavily :) vlasy mě porostly a konečně tak zhoustly, takže paráda.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Kožní nemoci
Partner rubriky Kožní nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Lupy - nemoc či kosmetický problém?

Pod pojmem lupy rozumíme drobné, vleklé, více či méně výrazné šupinatění pokožky hlavy, provázené zvýšeným vylučováním tužšího kožního mazu.

Rosacea (růžovka)

Projevuje se zpočátku prchavým, později trvalým zčervenáním s rozšířenými žilkami, dále pupínky až hnisavými puchýřky. V poslední fázi dochází ke zbytnění podkožní tkáně nosu ...

Svědění

Jedná se o nepříjemný kožní pocit, vznikající na základě zevních či vnitřních faktorů. Při hledání příčiny je třeba nejdříve konzultovat odborného kožního lékaře, včetně laboratorních vyšetření, pak eventuálně další odborníky.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce