Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Profesionální dentální hygiena?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5398x )

Jednoduché, ale důležité ošetření, které umí zbavit zápachu z úst či zánětu dásní i předejít parodontitidě.

shutterstock.com

Jedním ze základů zdravých a krásných zubů je správná péče o dutinu ústní. Ta sestává nejen z pravidelného čištění chrupu, zdravé stravy a preventivní prohlídky u stomatologa, ale také z profesionální dentální hygieny.

Čtěte také: Parodontitida - zákeřné onemocnění chrupu se možná týká i vás

Dentální hygiena není kosmetická procedura

Ačkoli si mnoho lidí podvědomě myslí, že jde o kosmetickou proceduru, není tomu tak.
„Dentální hygiena má především preventivní a léčebný charakter a pomůže předcházet vzniku zubního kazu, zánětu dásní nebo parodontitidy, tedy onemocněním, která z velké části vznikají v důsledku nedostatečného či nesprávně provedeného čištění zubů a dásní a která mohou být příčinou ztráty zubů již třeba kolem padesátého roku života,“ říká MDDr. Ondřej Makal, zubní lékař z Dentální kliniky Jan Stuchlík. Během profesionální dentální hygieny dojde nejen k důkladnému vyčištění zubů, odstranění pigmentových skvrn, zubního povlaku a zubního kamene, ale klient se také naučí správnou a účinnou metodu čištění zubů, kterou je poté schopen dodržovat i během každodenní péče o zuby v domácích podmínkách.

Čtěte také: Citlivost zubů patří k nejčastějším příčinám bolesti zubů

Dentální hygiena krok za krokem

Dentální hygienistka či zubní lékař se nejprve začne trochu vyptávat na vaše každodenní návyky v ústní hygieně. Budete probírat, jak a čím si čistíte chrup, zda chodíte na pravidelné prohlídky ke svému zubnímu lékaři či zda máte nějaké bolestivé potíže. Jelikož hygienistka prohlíží dutinu ústní opravdu pečlivě, může se stát, že narazí i na nějaké kazy a doporučí vám ještě návštěvu zubního lékaře.

Následuje nejdůležitější fáze dentální hygieny, kterou je čištění zubů. Je potřeba odstranit veškerý naddásňový zubní kámen, který se nejčastěji nachází na zadní straně dolních předních zubů. Tento kámen má snad každý z nás. Proces pokračuje pískováním (tzv. air flow), kdy se pomocí velmi jemného písku odstraňují zbytky zubního kamene a především pigmentace na zubech, které jsou způsobeny potravou nebo kouřením. Následně hygienistka odstraní i poddásňový kámen.

Součástí každé dentální hygieny by měla být i podrobná instruktáž správné techniky čištění zubů. Důkladná domácí péče je totiž jedním ze základních předpokladů zdravých zubů a dásní.
„Lidé často namítají, že si zuby pravidelně čistí, ale ty přesto nejsou v dobrém stavu. V takovém případě je s největší pravděpodobností na vině jejich špatná technika čištění zubů,“ vysvětluje Ondřej Makal. Důležité je také si uvědomit, že samotný kartáček a pasta nestačí. Je nutné používat i mezizubní kartáčky a zubní nit. Právě nedostatečně čištěný mezizubní prostor je častou příčinou onemocnění dásní, ale i vzniku zubních kazů. Hygienistka či lékař vám poradí, jaký zubní kartáček máte používat a co je hlavní, doporučí vám, které z palety mezizubních kartáčků jsou pro vás vhodné.

Je velice individuální, jak dlouho bude dentální hygiena trvat – hlavní roli hraje stav chrupu a dásní.
„U klienta, který chodí na dentální hygienu pravidelně a správně a pečuje o dásně a zuby, trvá ošetření třeba jen půl hodiny,“ říká Monika Sojková, DiS., dentální hygienistka Dentální kliniky Jan Stuchlík a dodává:
„Naopak pacient, který přijde poprvé a jeho závěsný aparát zubu je postižen některým ze zánětlivých onemocnění, může v začátku podstoupit i několik hodinových procedur.“

Čtěte také: Zubní kaz lze ošetřit i bez vrtačky

A jak často bychom měli na dentální hygienu zajít?

I to je individuální a řídí se podle potřeb každého klienta. Dentální hygienu obecně doporučuji absolvovat jednou za půl roku, ale výjimkou nejsou ani návštěvy jednou za tři měsíce. Naopak při dokonalé domácí zubní hygieně a výborném stavu dutiny ústní stačí přijít pouze jednou ročně.

Návštěvy dentální hygienistky rozhodně není třeba se bát. Pokud jsou dásně ve špatném zdravotním stavu, bývají sice často citlivé, a v tomto případě můžete ošetření vnímat jako nepříjemné, avšak ne jako bolestivé. Při pravidelných návštěvách a dobrém stavu dásní se ale návštěva dentální hygienistky může stát příjemným zvykem a časem, kdy děláte něco pro své zdraví.

Zdroj: Dentální klinika Jan Stuchlík

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce