Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

První pomoc u zlomenin (2. díl)

(MUDr. Stanislav Machart | přečteno: 17433x )

Vzhledem k tomu, že normální člověk se chová takřka vždy podle zásady nemůže se mi nic stát, musí při první pomoci improvizovat. Jako dlahy lze použít dlouhá pravítka, prkénka, příložníky, násady.

shutterstock.com
Společným jmenovatelem u zavřených zlomenin je znehybnění. Poraněného uložíme do klidu a znehybníme celou poraněnou končetinu nebo co největší část těla v okolí zlomeniny. Zásadou je, že znehybněny by měly být dva nejbližší okolní klouby(v případě zlomeniny předloktí znehybňujeme minimálně loket a zápěstí).
  • V případě rozsáhlejšího poranění s bezvědomím postupujeme podle zásad A+B+C (viz Oživování -- jak postupovat v některých situacích).
  • V případě otevřené zlomeniny je nutné v prvé řadě zastavit krvácení tlakovým obvazem, dále znehybnění a překrytí rány sterilním obvazem.
  • Transport k odbornému ošetření nejlépe rychlou záchrannou službou, nebo jakýmkoliv prostředkem s doprovodem poučené osoby.

Vzhledem k tomu, že normální člověk se chová takřka vždy podle zásady "nemůže se mi nic stát", musí při první pomoci improvizovat. Jako dlahy lze použít dlouhá pravítka, prkénka, příložníky, násady. Dlahu je nutno vždy vypodložit (oděvem, vatou), zvláště v místech, kde by mohla způsobit otlak. K připevnění dlah slouží šátky, či součásti oděvu - nejlépe košile nebo trička s dlouhými rukávy, kalhoty. V případě automobilových nehod je výhodné využít obsah automobilových lékárniček, které jsou vždy po ruce v každém automobilu, nejsou-li ovšem uloženy až na dně kufru pod osobními věcmi a jídlem na 14 dní dovolené.

Každé znehybnění musí být co nejjednodušší, ale dostatečné, tzn. že dlahy a jejich připevnění musí být pevné. Přikládání dlahy na končetinu provádějte vždy s pomocníkem. Pokud lze, nezouvejte při znehybnění dolní končetiny obuv. Způsobíte tím zbytečně poraněnému bolest. Kontrolujte, zda je končetina dobře prokrvena. Při každém znehybnění zvedejte končetiny šetrně a zbytečně jimi nemanipulujte. Zraněného transportujte nejlépe vleže s doprovodem.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Šok

Společnými projevy všech forem šoku je porucha vědomí, především neklid, úzkost, apatie, somnolence až koma.

Obecné zásady první pomoci

Cílem této první pomoci je pomoci ohroženému tak, abychom předešli komplikacím a zmírnili následky poranění nebo postižení.

Oživování - obecné zásady

Věděli byste si rady v případě, že by někdo potřeboval oživovat? MUDr. Stanislav Machart vám znovu poradí, jak se chovat a na co nezapomenout.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce