Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zimní sporty pro radost, ne pro 155

( Irena Waldhauserová | přečteno: 16358x )

Loňská zimní sezóna na horách – záchranáři vyrážejí k 6 537 případům, v 10 % se jedná o těžké úrazy, 15 lidí svým zraněním podlehne. Nepřeceňovat se, sledovat, co se děje kolem, a přemýšlet i za ostatní – pravidla, která musíme vzít za své jak na silnici, tak na sjezdovce nebo kluzišti. Jedině tak můžeme snížit riziko, že se staneme součástí smutných čísel.

shutterstock.com
Zůstaneme-li ještě u statistik - nejčastějšími zraněními byly i loni zlomeniny, natažené svaly či vazy, úrazy hlavy a břicha. Nejvíce zásahů bylo jako každý rok v Krkonoších. Ani letos se v jedné z krkonošských nemocnic – Masarykově městské nemocnici v Jilemnici - s pacienty sváženými zejména ze sjezdovek "dveře netrhnou". Primář chirurgického oddělení této nemocnice, MUDr. Jaroslav Edlman, upřesňuje: "Přijímáme tak tři až čtyři zraněné lyžaře denně, nejčastěji s otřesem mozku."


Jak snížit riziko úrazu


Než vstoupíme na svah či kluziště, musíme si uvědomit, že se ocitáme v rizikovém prostředí. Tenhle prostor od nás bude vyžadovat nejen specifické schopnosti a dovednosti, ale také se bude hemžit více či méně zdatnými a zodpovědně se chovajícími spolusportovci. Nabízí se analogie s provozem na silnicích. A z ní vyplývají sice obecná, ale zásadní doporučení:
1)    Chránit sebe a své děti, jak jen to jde!
2)    Přizpůsobit rychlost svým schopnostem a podmínkám terénu!
3)    Vidět a být viděn!
4)    Přemýšlet i za ostatní!


Zásada č. 1: Chránit sebe a své děti, jak jen to jde!


Místo airbagů a silného plechu nám ovšem musí stačit helmy, chrániče a rukavice.

Helmy snižují u všech zimních sportů bez výjimky riziko vážného poranění hlavy. Důležité jsou zejména pro začátečníky a děti, kterým kromě srážky s živým nebezpečím navíc hrozí náraz do pevné překážky. Lyžařskou helmu je možné sehnat od cca 400 korun výše. Začátečníci na bruslích se často nevyhnou pádu na záda, protože ještě poměrně snadno ztratí rovnováhu. Vždycky je ale lepší, když o led cvakne helma (možno použít lyžařskou nebo cyklistickou) než vlastní týl. Důležitost helmy při hokeji, i když hraném na rybníce, snad nemůže zpochybnit nikdo.

Páteřní chrániče jsou konstruovány tak, aby se náraz nebo úder rozložil do co největší plochy. Tzv. "páteřák" významně snižuje nebezpečí poranění zad a navíc při zimních sportech chrání záda i ledviny proti mrazu. Doporučuje se ale i pro in-line bruslení, jízdu na koni či cyklistiku. Chrániče se dají sehnat zhruba od 1 000 korun.

Chrániče kostrče, kolen, loktů a zápěstí speciálně pro snowboardisty. Častými úrazy na snowboardu jsou zlomeniny předloktí a zápěstí, protože snowboardisté brzdí při pádu pomocí rukou. Dále dochází při pádech dozadu a skocích k poranění páteře. Jmenované pomůcky pomohou ochránit nejvíc exponované klouby při provozování tohoto stále populárnějšího sportu.

Rukavice patří do naprosto základní výbavy zimního sportovce nejen jako ochrana před chladem a omrzlinami. Dovedete si jistě představit následky toho, když vám holou ruku někdo přejede nožem brusle. Ale i lyže a snowboardy mají (nebo by měly mít) ostré hrany!

Lyžařské brýle zajistí lepší viditelnost při nepříznivých povětrnostních podmínkách - mlze nebo sněžení, zabraňují slzení očí a jiskření před očima při rychlé jízdě. Často mají UV filtry.

Je možné, že vás ochranné pomůcky pro děti nemusí stát nic nebo jen opravdu málo - většina pojišťoven totiž nabízí příspěvek na ochranné pomůcky v rámci svých bonusových programů prevence úrazů při sportu!

Nechte sobě a svým dětem před každou sezónou seřídit lyže ve specializovaných servisech, které jsou součástí každého většího obchodu se sportovními potřebami. Samotné seřízení stojí kolem stokoruny.


Zásada č. 2: Přizpůsobit rychlost svým schopnostem a podmínkám terénu!


Nepřeceňujte své síly, čtěte dopředu terén, uvědomte si, jak jste schopni na lyžích zvládnout ledovou plotnu či hluboký mokrý sníh (tam se stávají opravdu ošklivé úrazy – distorze kolen, několikanásobné zlomeniny) nebo na sáňkách pěkně vypečenou muldu.

Jste-li vy či vaše dítě začátečníci, zapište se do kurzu! Správně zvládnutá technika jakéhokoliv sportu snižuje riziko úrazu. V dobré "školičce" se také nikdy nezapomíná na základní a důležité umění – padat. Ceny za hodinu výuky v lyžařské škole se v závislosti na počtu žáků a jejich pokročilosti pohybují řádově ve stokorunách. Pokud se např. dítě učí ve skupině, dostáváte se na hodinovou taxu kolem 150 korun.

Pokud učíte děti lyžovat, pouštějte je z lana, gumy, popruhu, hůlky, náruče, až když umí bezpečně zastavit. Děti jsou nejen snadnou obětí srážek na sjezdovce, ale také se se svým nadšením z rychlosti a minimálním pudem sebezáchovy mohou stát neřízenou střelou zastavující o ostatní.

Udržujte se po celý rok v dobré kondici, vězte, že vysedáváním u počítače nebo televize, kdy uzobáváte dobroty, posílíte jen žvýkací svaly. Uvědomte si riziko netrénovanosti hlavně u dětí. Pokud vaše dítě pravidelně nesportuje, přístupem: "Když už jsme týden na horách, tak budeme lyžovat od rána do večera." to nedoženete a navíc zvyšujete riziko úrazu kvůli nahromaděné únavě. Než se pustíte ze svahu, rozcvičte a protáhněte se!
 

Zásada č. 3: Vidět a být viděn!


Na svahu i na kluzišti neustále sledujte dění kolem sebe a mějte „oči i vzadu“!
U dětí udělá reflexní vestička za pár desítek korun neocenitelnou službu.


Zásada č. 4: Přemýšlet i za ostatní!


Předvídejte a chovejte se čitelně a předvídatelně, náhle nezastavujte nebo nevybočujte prudce z předpokládané dráhy!

Sportování s dětmi – pár poznámek na konec


Pokud lyžujete s dětmi, zvažte, jestli se nevypravíte spíš do menšího „zastrčenějšího“ areálu než do těch nejobleženějších středisek. Nemusíte-li se někomu neustále vyhýbat a čekat dlouhé fronty, lyžování si daleko víc užijete a menší "hustota" provozu se bude pozitivně odrážet na úrazovosti. Filip Doskočil ze Skiareálu Luž, pod který spadají dva vleky v Horní Světlé v Lužických horách, tuto domněnku potvrzuje: "Za sezónu máme tak 10, maximálně 15 úrazů, záleží na tom, jaký je sníh. Zraní se hlavně začátečníci, co přecení své schopnosti, a kluci, co řádí ve Snow Parku. Letos, za měsíc provozu, jsme zatím měli jeden úraz, ale byly to jen natažené kolenní vazy."

Provokativní otázka: Víte, kde vaše dítě bobuje nebo sáňkuje? Je to opravdu svah s dlouhým dojezdem, kde se dá bezpečně zabrzdit? Pozor na kopce, které končí silnicí, lesem, potokem, chodníkem, zdí… Přesto, že jsme to už slyšeli nesčetněkrát, pořád vídáme sáňkovat děti někdy i na silnici nebo brzdit o plot.

Je samozřejmě dobré a nutné poučit děti o tom, jak se mají na svahu nebo kluzišti chovat, ale když nás potom uvidí, jak se bláznivě a bez rozmyslu řítíme sněhem či ledem a vystřihujeme oblouky těsně kolem ostatních… Stejně jako v jiných situacích se děti budou daleko víc řídit tím, co děláme, než co jim říkáme.

Uvědomme si také, že děti snáz prochládají než dospělí, dbejme na jejich tepelnou pohodu, sledujme, jestli nemají hlad a žízeň nebo nejsou moc unavení. V zápalu sportování se na to tak snadno zapomíná.

Skoll!



Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
klem

Nezkoušejte sjíždět sjezdovky na běžkách, nebo dokonce skákat s nimi na menších můstcích. Mám s tím špatné zkušenoti.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Toxoplazmóza

Původce onemocnění: Toxoplasma gondii. Parazit se složitým vývojovým cyklem a řadou morfologicky odlišných stádií. Infekčním stádiem je oocysta, která se vytváří pouze ve střevě nakažené kočky (event. jiných kočkovitých šelem) a je vylučována trusem.

Káva

Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce