Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

První prohrává: Diagnóza metabolický syndrom

( Redakce | přečteno: 6663x )

Aby člověk věděl, co zlepšit, musí vědět, jak na to vlastně je. Především pak to, zda má nadváhu či je už obézní, kolik měří v pase, jakou má hodnotu krevního tlaku a hladinu cholesterolu i dalších tuků. Body mass index i obvod pasu si ostatně můžete zjistit sami.

shutterstock.com

Nejsou-li v pořádku, poraďte se s praktickým lékařem a nechte si udělat další vyšetření. Pokud jsou negativní, konzultujte své stravovací návyky s praktickým lékařem  ten zváží i vaši genetickou zátěž. Na preventivní kontroly hrazené ze zdravotního pojištění choďte pravidelně každé dva roky.
I v případě, že vám ještě nehrozí riziko vzniku nemocí srdce a cév, se snažte jíst vyváženou stravu s omezením tuků a cukrů, dostatkem zeleniny (400 gramů) a ovoce (200 gramů) a omezujte solení. Ke snížení všech rizikových hodnot přispívá přiměřený pohyb. Hladinu hodného cholesterolu zvyšuje také malé množství alkoholu, čímž se rozumí jedno až tři deci vína denně.

Při hodnocení rizika podle hladiny cholesterolu je třeba znát jak hladinu zlého, tak i hodného cholesterolu. Ze studií a zkušeností lékařů totiž vyplývá, že vysoká hladina škodlivého cholesterolu není rozhodující. Kouření zhoršuje všechny složky metabolického syndromu, proto skončete jednou provždy s cigaretou.

Takzvané normy pro zdraví jsou stále přísnější. Ještě v roce 1998 z definice metabolického syndromu vyplývalo, že tuto diagnózu má člověk, jenž má dvě z následujících kritérií. Index tělesné hmotnosti (BMI, kg/m2 ) vyšší než 30, hladinu HDL (hodného) cholesterolu nižší než 0,9 mmol/l u mužů a 1,0 u žen a krevní tlak vyšší než 160/90 mm Hg.

V roce 2001 přibyl ke kritériím i obvod pas, který je synonymem centrální obezity. Hraniční hodnoty pro stanovení diagnózy MS u mužů více než 102 cm, u žen více než 88 cm a k tomu některá dvě další kritéria : triglyceridy v krvi vyšší než 1,7 mmol/l ; HDL cholesterol: u mužů nižší než 1,04, u žen nižší než 1,29 ; hladina cukru v krvi (glykémie nalačno) vyšší než 6,1 mmol/l ; krevní tlak vyšší než 130/85 mmHg.

V roce 2005 se hraniční hodnota obvod pasu u mužů snížila na 94 cm a u žen na 80 cm a k tomu některá dvě další kritéria : triglyceridy v krvi vyšší než 1,7 mmol/l; HDL cholesterol: u mužů nižší než 1,03, u žen nižší než 1,29; hladina cukru v krvi (glykémie nalačno) vyšší než 5,6 mmol/l; krevní tlak: vyšší než 130/85 mmHg.

Odhaduje se, že výrazným ovlivněním všech rizikových faktorů, které tvoří metabolický syndrom, by bylo možné předejít více než 80 % úmrtí na nemoci srdce a cév. Všechny jeho složky může podstatně ovlivnit snížení tělesné hmotnosti a naopak zvýšení tělesné aktivity.

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Komplikace cukrovky

Mám cukrovku 1. typu již 9 let, píchám si inzulín čtyřikrát denně a je mi 30 let. Nedávno na pravidelné kontrole u mé lékařky mi bylo sděleno, že dle výsledků vyšetření krve a moči mi začínají hůře pracovat ledviny. Chtěla jsem se touto cestou zeptat, jak na sobě laickým pohledem mohu tyto zhoršené změny pozorovat.Měla jsem asi před rokem poměrně silný zánět očních spojivek. Oční lékařka mi předepsala sterilní oční mast MAXITROL a sterilní oční kapky CILOXAN. Vše mi velmi dobře zabralo, ale jen asi na 3 měsíce. Od té doby se mi zánět vrátil asi pětkrát, čemuž se oční lékařka podivovala. Ví o tom, že jsem diabetička. Může můj zdravotní stav mít na opakovatelný zánět vliv? Jana

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce