Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Psycholožka: Porucha erekce je vždy problémem obou partnerů

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5889x )

Více než polovina českých mužů mezi 35 a 65 lety trpí určitým stupněm poruchy erekce. Podle lékařů by měli tuto erektivní dysfunkci řešit, pokud selžou ve více než čtvrtině případů. S psychickými příčinami erektivní dysfunkce dnes novináře seznámila psycholožka Tania Krulová. Podle ní vznik poruchy podstatným způsobem ovlivňuje zejména mužova psychika a kvalita partnerského vztahu.

Podle Krulové se s projevy erektivní dysfunkce během svého života setká až 65 procent populace. Odhalit její příčiny není vždy snadné, často je odborníci nalézají v psychice pacienta. Obvyklými problémy mužů jsou úzkost, napětí, strach a zaměření na výkon. Muži se dopředu obávají, že nebudou dost dobří, což spouští bludný kruh strachu z možného selhání a skutečného následného selhání, konstatovala Krulová s tím, že u některých mužů i drobný neúspěch dosahuje paranoidních rozměrů.

Důležitá je taktéž kvalita partnerského vztahu, která může podstatným způsobem přispět ke vzniku poruchy erekce. Psychogenní erektivní dysfunkci je proto nutné vnímat i léčit jako problém obou partnerů, řekla Krulová. Dodala, že nevhodná reakce ženy při mužově selhání může jeho problémy velmi zhoršit. Partnerka by zklamání neměla chápat jako signál k ukončení sexuálního života nebo ke změně partnera, ani by neměla na muže vyvíjet nepřiměřený tlak.

Mezi dalšími příčinami bývají uváděny celková únava, psychická traumata, deprese, nedostatečně silné podněty sexuálního vzrušení, nejasnosti v sexuální orientaci, alkohol, ale také stud, osobní nevyrovnanost nebo strach z intimity. Sexualitu podle Krulové ovlivňuje i sociální a ekonomické postavení rodiny, monotonie sexuálního styku nebo atraktivita partnerky.

Erektivní dysfunkce je řešitelným problémem. Úspěšnost se pohybuje kolem 95 procent, podmínkou je ale začít problém řešit včas. Pomoc by měli muži hledat u odborníků, především u sexuologů. Řešení bývá účinnější, pokud se do něj zapojí oba partneři. Společné překonávání intimního problému navíc může jejich vztah posílit.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce