Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Problémy s erekcí má polovina mužů!

( Renata Vyšínová | přečteno: 29657x )

Myslíte si, že větu: "Miláčku, dnes ne, dnes jsem unavená," říkají častěji ženy než muži? Podle průzkumu agentury STEM/MARK je to jinak. V jedenačtyřiceti procentech případů tuhle výmluvu, jak se vyhnout sexu, použijí muži. Ženy mají absolutní převahu s větou: "Bolí mě hlava." Podle zmíněného průzkumu pánové používají výmluvu na únavu a přepracování, aby zakryli poruchu erekce. Trpí jí totiž 54 % mužů ve věku 35 – 65 let.

shutterstock.com

Celorepublikový výzkum u 805 mužů a 800 žen ve věku 35 – 65 let dokázal odpovědět na celou škálu otázek týkajících se sexuálního chování a partnerských vztahů. Rozsáhlý výzkum se orientoval zejména na otázky spokojenosti s partnerským životem, se sexem, na sexuální praktiky, sexuální problémy, vliv sexu na vztah a na rodinu, vliv sexu na sportovní výkony, oblast sexu a kariéry atd.

Výzkum také potvrdil, že nejčastější sexuální aktivitou je soulož, a to pro muže i ženy (muži 66 %, ženy 63 %). Masturbaci upřednostňují zejména muži (14 %) oproti ženám (7 %), naopak mazlení jako jednu ze sexuálních aktivit upřednostňují více ženy (9 %) oproti mužům (6 %). Dalším zajímavým tématem bylo předstírání orgasmu, výzkum uvádí, že 64 % žen někdy předstíralo orgasmus, z toho 15 % opakovaně. Překvapivé jsou ovšem výsledky i u mužů. Podle výzkumu 20 % mužů někdy předstíralo orgasmus. Na otázku "Jaké podněty muže a ženy sexuálně vzrušují?," uvedlo 71 % žen mazlení oproti 51 % mužů. Muži ovšem dávali více (36 %) přednost zrakovým podnětům než ženy (8 %).

Velmi zajímavá byla i sekce otázek týkajících se poruch erekce. Zajímavou informací je konstatování, že se obecně dá říci, že s přibývajícími centimetry v pase se zvyšuje riziko poruchy erekce. Téměř 23 % mužů přiznává poruchu erekce, ovšem vysokou či naprostou důvěru v dosažení a udržení erekce má pouze 52,4 % mužů, z toho naprostou důvěru má pouze necelých 20 %. To odpovídá i datům prezentovaným doktorem MUDr. Karlem Kočím, CSc., který uvádí, že 54 % mužů ve věku 35 – 65 let v ČR trpí lehčí či těžší formou poruchy erekece (STEM/MARK 2001). MUDr. Karel Kočí také uvádí rozsáhlé důsledky poruchy erekce, kam řadí například deprese, ztrátu sebedůvěry a partnerské konflikty.

Muži často hledají výmluvy, aby se samotnému aktu mohli vyhnout a sami si problém nechtějí přiznat. Jedna z otázek se právě týkala toho, na co se muži a ženy vymlouvají. Nejčastější výmluvou u obou pohlaví byla únava, ženy se více vymlouvají na bolest hlavy, naopak muži se více vymlouvají na mnoho práce. Nejkurióznější výmluvou v průzkumu bylo, že partner říká, že musí krmit kočku a tudíž nemá čas na sex.

Poruchu erekce ovšem nelze brát na lehkou váhu. Často je citlivým indikátorem zdraví a může být prvním klinickým projevem dosud latentního závažného onemocnění jako je například cukrovka, nádor prostaty nebo kardiovaskulární onemocnění. Problém poruchy erekce ovlivňuje také vzájemný partnerský vztah. Sexualita ženy se s pozicí ve společnosti změnila, a proto je žena klíčovým hráčem i v oblasti poruchy erekce. Jak říká MUDr. Zlatko Pastor: "Žena je ta, kdo přinutí muže řešit potíže s erekcí."

Je problém s erekcí problémem i ve vaší ložnici? Připravili jsme pro vás malý seriál, který vám pomůže najít možnou příčinu potíží a začít je řešit. Své o tom vědí čtenáři a čtenářky, kteří v našich diskusích o tomto tématu hledají pomoc a podporu, a odborníci, kteří publikovali na našem webu nebo odpovídají v internetové poradně.

Odborné texty týkající se erektilní dysfunkce najdete v rubrice Poruchy erekce.

Celý seriál
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jana
3x

Pání, to jsou teda čísla. Trochu mě tento článek překvapil i přesto, že jsme doma tento problém před nedávnem řešili. Tedy, jak se tady píše, řešila jsem ho spíše já. Manželovi je 51 let, já jsem o 5 let mladší a nemyslím si, že bychom to už měli vzdát a skončit se sexem. Koupila jsem mu v lékárně ArginMax, nezabral hned, ale po 3 týdnech se dostavily první účinky. Bylo složité manžela přemluvit, aby prášky vůbec bral, neumím si představit, že bych ho přesvědčila jít k lékaři. Takže děkuji za tyto volně dostupné přípravky.

Míša

Tak to máte štěsí, my máme naopak "nijakou" zkušenost jak s Arginmaxem tak s Clavinem. Ve výsledku musel manžel opravdu navštívit lékaře a nechat si předepsat Cialis. Máte pravdu, nebylo úpně jednoduché ho do ordinace dostat, ale myslím že nelituje :)

Ivana

Je zajímavé, že článek se spíše týká mužů, ale do diskuze přispívají pouze ženy. Čím to asi bude? Můj přítel by k doktorovi určitě nešel. Tak jsme po dlouhém váhání vyzkoušeli Clavin a určitě nelitujeme. Vše je zase OK.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 30. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Impotence

Nedostatečná tuhost mužského pohlavního údu patří k nejčastějším funkčním sexuálním poruchám. Alespoň někdy v životě se s tímto problémem setká naprostá většina mužů.

Poranění krku, páteře a míchy

V některých případech se poranění páteře vyskytuje společně s poraněním míchy.

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce