Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Radíme vám: Která matrace je opravdu zdravotní?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 14435x )

Mnoho výrobců matrací se chlubí, že právě ta jejich je zdravotní. Jak to ale poznat, pokud už do takové chcete investovat? Prozradíme vám, na co se při nákupu zaměřit.

shutterstock.com

Prvním vodítkem je tradice výrobce.
„Pokud je firma na trhu padesát let, nebude riskovat pověst tím, že by přišla s nekvalitním výrobkem, na který by se zákazníci nemohli spolehnout. Většinou je tato kvalita pak podepřena výzkumem, spoluprací s odborníky a neustálou modernizací a zdokonalováním výrobků,“ říká Ing. František Hlaváč z firmy Magniflex, výrobce kvalitních matrací.

Více informací vám poskytne toto video.

Z této rady vyplývá i druhá – je lepší si pro kvalitní matraci jít do kamenné prodejny, kde najdete vyškolený personál a zcela samozřejmě si můžete matraci i osobně vyzkoušet. Nic totiž nenahradí osobní zkušenost. Pamatujte na to, že prospíte vlastně třetinu života, takže je zásadní, aby to bylo na kvalitní matraci, která zajistí dobrý a posilující spánek.

Pokud budete hledat zdravotní matraci, nedejte se zlákat nereálnými sliby – žádná matrace vám nevydrží celý život, žádná není z materiálů, který nevyžaduje údržbu a také žádná nezpůsobí, že vaše letité problémy a bolesti, na které berete léky, se okamžitě vyřeší. Označení zdravotní matrace znamená ale jistotu, že její kvalita a benefity pro zdraví, které výrobce deklaruje, prověřili odborníci a garantují je.  

Kvalitní zdravotní matrace podpoří léčbu bolestí páteře, nebude je zhoršovat a napomůže tomu, aby nevznikly. Výrobce takové matrace se jistě bude snažit i o to, aby byla nezávadná z hlediska alergií. Výborné anatomické i ortopedické vlastnosti dokladuje i certifikáty – ideálně mezinárodními, které předcházely testy. Vodítkem je také to, že zdravotní matrace má nižší sazbu DPH. Kvalitní matrace je anatomická – zajišťuje optimální podporu anatomické stavby těla.

Jaký certifikát hledat?

Jako zákazník jistě nemusíte vysypat z rukávu názvy předních evropských testovacích laboratoří, na jejichž certifikáty se opravdu můžete spolehnout. Proto se vám jistě hodí nápověda – mezi takové laboratoře patří AJA, UKAS, LGA . Také testování přístrojem Ergochceck, EUROLatex Eco Standard, ÖkoTest Standard 100.

Nejvyšší zdravotní certifikaci v rámci EU je tzv. Medical device class 1 – zdravotní produktu první kategorie, který je akceptován ve všech zemích EU. Takto cerifikovaná matrace poskytne dokonalou oporu páteři, kloubům a svalům a navíc odstraňuje tlakové body, takže se nemusíte se v noci tak často otáčet, zabranuje tvorbě proleženin a neobsahuje žádné zdraví škodlivé substance.

Když už jsme u atestů – jistě se hodí i test na hořlavost, na absenci škodlivin a alergenů a otestování potahů, které by měly zabraňovat množení roztočů, plísní i mikroorganismů. Takové potahy matrací lze v současné době považovat již za standard.

Důležitá je i země původu –řada výrobků z asijských zemí měla velké problémy se zdravotní nezávadností  – od dětského mléka, dětských hraček až po matrace. Proto je vždy lepší zjistit, zda jde o matraci vyrobenou v Evropě.

Co musí splňovat zdravotní matrace?

  • zdravotní matraceMěla by udržet páteř během spánku ve přirozeném zakřivení tzv. dvojitého S, a to jak při spaní na boku, tak na zádech. Jen pak může tělo dokonale regenerovat a nehrozí svalové, kloubní ani jiné bolesti.
  • Měla by deklarovat delší životnost, protože je vyrobena ze skutečně kvalitních matriálů, které vydrží – a to platí pro samotnou matraci i potah.
  • Měla by být prodyšná, tvarově stálá a dobře udržovatelná.
  • Měla by mít důvěryhodné certifikáty na všechny zdravotní benefity, které výrobce uvádí.
  • Výrobce by měl mít tradici výroby a vlastní výzkum a vývoj, ideálně i vlastní patenty
  • Nejlépe když bude certifikovaná jako „Zdravotní produkt první kategorie“

Přečtěte si také

Toužíte po spánku, který léčí?

Poradna pro ty, kteří se chtějí dobře vyspat

Bolesti zad pomůže vyléčit správná matrace a polštář

Komerční sdělení
2022_Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti hlavy.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti hlavy
Partner rubriky Bolesti hlavy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Migréna

Nevolnost, zvracení, světloplaschost, větší citlivost na zvuky, zápachy - to může proovázet migrénu.

Dotaz na migrénu

Mám žaludeční neurózu spojenou s migrénou a potící se nohy. Poraďte! Vendula

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy jsou jako bolesti v zádech nebo bolesti břicha velmi všeobecným příznakem a mohou být způsobeny celou řadou nejrůznějších příčin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce