Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Rakovina štítné žlázy

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 17644x )

Karcinom štítné žlázy je zhoubný nádor, který vzniká tak, že se některé buňky ve štítné žláze začnou nekontrolovaně množit a vytvoří uzel, který roste. Ve velké většině případů se nádor zachytí dříve, než začal metastazovat. Ve srovnání s jinými zhoubnými nádory rostou karcinomy štítné žlázy velmi pomalu a dají se dobře léčit.

shutterstock.com

Karcinom štítné žlázy je zhoubný nádor. I když jde o relativně vzácné onemocnění (představuje pouhé 1 % všech nádorů), je nejčastějším zhoubným nádorem v endokrinologii, kde tvoří 90 % všech nádorů. V České republice je popisováno až 600 nově zachycených případů karcinomu štítné žlázy ročně a jeho výskyt stoupá, dílem také díky zlepšené diagnostice.

Rozdělení

Zhoubné nádory štítné žlázy zahrnují především karcinomy, méně často lymfomy a velmi vzácné sarkomy.

Karcinomy se dále dělí na:

  • papilární (44-81 %),
  • folikulární (18-40 %),
  • anaplastický (3-15 %),
  • medulární (3-12 %).

Ve štítné žláze lze diagnostikovat i metastázy karcinomu plic, prsu, ledvin.

Příznaky rakoviny štítné žlázy

V počátečních stádiích se maligní nádory nemusí projevovat. Klinicky se nejčastěji projeví jako náhodný nález hmatného většinou nebolestivého uzlu na krku nebo náhodný nález uzlu na ultrazvuku. Uzly ve štítné žláze jsou však časté a zdaleka ne každý uzel znamená karcinom. Naopak, naprostá většina uzlů (90-95 %) je nezhoubných.

Příznaky z útlaku okolí: chrapot, kašel, poruchy polykání, dušnost, později bolesti krku aj. Dýchací a polykací obtíže jsou známkou pokročilého onemocnění.

Někdy bývají přítomny i zvětšené lymfatické uzliny na krku.

Funkce štítné žlázy není obvykle porušena.

Vyšetřovací metody

Základní vyšetřovací metodou při podezření na karcinom je pečlivé palpační vyšetření štítné žlázy a krku.

Ultrazvuk - další metodou je ultrazvukové vyšetření této oblasti, včetně vyšetření krčních lymfatických uzlin. Ultrazvuk je metoda široce dostupná, a proto by každý hmatný uzel ve štítné žláze měl být ultrazvukem vyšetřen. Ultrazvuk také rozhodne, zda stačí uzel zkontrolovat s časovým odstupem nebo zda je nutné provést punkci uzlu pod ultrazvukovou kontrolou (tzv. FNAB - fine needle aspiration biopsy).

FNAB - jedná se o jednoduché vyšetření, jehož bolestivost je srovnatelná s běžným odběrem krve. Provádí se po lokální desinfekci krku dvěma vpichy tenkou jehlou do uzlu pod ultrazvukovou kontrolou. Tím je získán materiál na cytologické vyšetření (vyšetření shluků buněk pod mikroskopem). Je-li výsledek FNAB pozitivní nebo podezřelý, je nutná operace (odstranění jednoho nebo obou laloků štítné žlázy). V případě negativního nálezu lze s velmi vysokou pravděpodobností (více než 95 %) zhoubný nádor vyloučit. I v těchto případech však má být velikost uzlu pravidelně kontrolována ultrazvukem a při zvětšování či jiného podezření z malignity je indikována kontrolní FNAB či operace. Pokud uzel roste nebo je jakkoliv jinak podezřelý, musí být provedena operace, i když je FNAB negativní. FNAB nikdy nemá 100 % diagnostickou výtěžnost a průměrně v 5-10 % je třeba odběr opakovat. Je-li odběr opakovaně nediagnostický, je indikována operace.

Rizikové faktory

Pravděpodobnost toho, že je uzel ve štítné žláze zhoubný, zvyšují především následující faktory:

  • předchozí radiační zátěž,
  • pozitivní rodinná anamnéza,
  • předchozí operační výkon na štítné žláze bez následného zajištění substituční léčbou,
  • některá jiná nezhoubná onemocnění štítné žlázy,
  • nedostatek přísunu jódu v potravě,
  • některé další hormonální a genetické faktory.

Značný význam je přikládán i celkovému znečištění životního prostředí látkami z průmyslu a zemědělství, které jako tzv. endokrinní disruptory vedou ke změně správné činnosti při tvorbě hormonů a funkce celého endokrinního systému.

Medulární karcinom

Jedná se o zvláštní typ karcinomu štítné žlázy, který je zčásti dědičný (příčinou jsou mutace tzv. RET protonkogenu, které způsobují nekontrolované dělení buněk) a může se vyskytovat i ve spojení s nádory jiných endokrinních orgánů (tzv. syndrom mnohočetné endokrinní neoplazie 2. typu). Postižení nemocní mívají zvýšenou hladinu kalcitoninu. Příbuzní pacientů s medulárním karcinomem štítné žlázy by měli být geneticky vyšetřeni a pokud je u nich zjištěna mutace RET protonkogenu, je štítná žláza preventivně chirurgicky odstraněna.

Léčba rakoviny štítné žlázy

Léčba karcinomů štítné žlázy vyžaduje multidisciplinární přístup zahrnující těsnou spolupráci endokrinologa a specialistů pro nukleární medicínu, onkologii a endokrinologickou chirurgii (všeobecnou nebo hlavy a krku). Diagnostické a léčebné možnosti se v posledních letech značně zdokonalily, což umožňuje provádět méně zatěžující a pro pacienty tak i lépe tolerované zákroky.

V léčbě karcinomu štítné žlázy je na prvním místě operace - úplné odstranění štítné žlázy (tzv. totální tyreoidektomie). U diferencovaných karcinomů následuje zajišťovací léčbou radiojódem. Léčba radioaktivním jódem využívá schopnosti buněk diferencovaného karcinomu vychytávat z krve radioaktivní jód, který způsobí „vnitřní“ ozáření nádorových buněk a jejich zničení. Tuto léčbu nelze použít u medulárního a anaplastického karcinomu, kde je základní metodou operace. Zmenšení anaplastického a medulárního karcinomu (nikoliv vyléčení) lze dosáhnout zevním ozářením; obdobně chemoterapie může být částečně účinná u anaplastického karcinomu. Po úplném odstranění štítné žlázy je nutná celoživotní hormonální substituce.

Současným trendem je využívat efektivnějších, méně invazivních a méně nákladných procedur, které jsou schopny zaručit optimální léčebný postup při zachování nejlepší kvality života nemocných.

Přestože má léčba rakoviny obvykle velmi dobrý průběh a nízkou úmrtnost, vyžaduje toto onemocnění celoživotní sledování s pravidelnými kontrolami na tyreoonkologickém pracovišti. Terapeutický přístup při léčbě má být individuální. Optimální je léčba ve specializovaných centrech, která mají s léčbou tohoto onemocnění dlouhodobé zkušenosti.

Prevence

Prevencí karcinomu štítné žlázy je - pokud je to možné - vyvarovat se expozici rizikových faktorů, které jsou uvedeny výše. Z praktického hlediska sem patří především uvážlivá indikace opakovaných rentgenových vyšetření a opakovaných vyšetření počítačovou tomografií horní poloviny těla především v dětském věku a vyvarovat se dlouhodobé neadekvátní léčbě tyreostatiky (léky používané k léčbě zvýšené funkce štítné žlázy) bez lékařského dohledu.

Prevencí medulárního karcinomu je preventivní odstranění štítné žlázy u příbuzných s prokázanou mutací RET protoonkogenu. Vhodné je samovyšetřování krku, tzn. prohmatání krku a oblastí nadklíčků a konzultace s lékařem v případě hmatné rezistence.

Zdroj: endokrinologie-obezitologie.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypotyreóza (snížená činnost štítné žlázy)

Štítná žláza je žláza s vnitřní sekrecí, která vytváří a do krve vydává hormony - tyroxin a trijodotyronin - regulující intenzitu látkové přeměny a ovlivňující vývoj organizmu včetně vývoje mozku. Nemocní s onemocněním štítné žlázy jsou nejčastějšími návštěvníky endokrinologických ambulancí.

Sonografie (vyšetřování ultrazvukem)

Vyšetřování ultrazvukem je v současnosti základní a pravděpodobně i nejrozšířenější zobrazovací diagnostickou metodou. Má totiž mnoho předností: nezatěžuje vyšetřovaný organizmus pronikavým zářením ani nutností podávat kontrastní látku jako metody rentgenové, a vyšetřovací přístroj není zdaleka tak drahý jako u počítačové tomografie (CT) nebo magnetické rezonance (MR). Navíc lze, je-li to potřeba, vyšetřovat přímo u lůžka nemocného. Vyšetření je možno dokumentovat: jednotlivé záběry na speciální papír nebo celý průběh na videokazetu.

Počítačová tomografie (CT)

Klasické rentgenové metody mají jednu zásadní nevýhodu: záření proniká jednotlivými částmi těla, ale znázorňuje je všechny v jedné rovině, "jednu přes druhou". I školený lékař pak někdy těžko odhaduje vzájemné vztahy zobrazených útvarů, nemluvě o tom, že sytý "stín" kostí překryje vše ostatní, co se znázorňuje méně zřetelně. Snahy zobrazit jednu, poměrně tenkou vrstvu (tomografie) byly jen málo úspěšné. Tento problém mohl být vyřešen teprve tehdy, když rozvoj výpočetní techniky umožnil souběžné zpracování velkého množství dat.

Cukrovka a poruchy štítné žlázy

MUDr. Vladimír Weiss3. interní klinika VFN, 15. listopadu 2001

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce