Inzerce https://www.lekarna.cz/vyprodej-opalovani/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=vyprodej-opalovani

Rakytník posiluje imunitní systém a podporuje detoxikaci organismu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9605x )

Rostlina rakytník řešetlákový bývá označována někdy jako citroník severu, protože obsahuje vysoký podíl vitaminu C. Jediná oranžová bobulka totiž obsahuje denní doporučenou dávku tohoto vitaminu! Mimo vitamin C, obsahuje i B, A a další prospěšné látky.

shutterstock.com

Léčivou sílu rakytníku, znali již starověcí Římané a Řekové. Dokonce se odhaduje, že už moudří tibetští léčitelé využívali rakytník pro podporu pevného zdraví a povzbuzení mysli. Rakytník má však široké využití; používá se při žaludečních potížích, zlepšuje stav kloubů při revmatismu, posiluje imunitní systém a blahodárně působí i na různé kožní problémy.

Rakytník je přírodní koncentrát mastných kyselin a rovněž v sobě obsahuje velké množství vitaminů – E, F, P, K, A, B, D a C. V rakytníku najdete také karoten, kterého obsahuje mnohonásobně více než mrkev a dýně. Plody jsou dále zdrojem hořčíku, železa, manganu, síry, boru, mědi a molybdenu.

Díky těmto látkám se významně podílí na podpoře imunitního systému, zvyšují odolnost proti infekcím a nemocem. Vitamin E je významným antioxidantem, který zabraňuje sklerotizaci cév a tím snižuje riziko infarktu myokardu.

Při rýmě a chřipce rakytník velmi účinně rozpouští hleny, usnadňuje odkašlávání a uvolňuje dýchací cesty. Zlepšuje zdravotní stav pacienta při rekonvalescenci, působí příznivě na dýchací systém, pomáhá při plicních onemocněních a podporuje činnost plic.

Čtěte také: Nachlazení nebo alergie?

Rakytník má dobré účinky na trávící systém, podporuje tvorbu žluči a trávicích enzymů, stimuluje činnost jater a léčí žaludeční vředy.

Používá se k léčbě akné, ekzémů i hemeroidů, při zánětech dásní a paradontóze.

Čtěte také: Jak napravit škody na zubech po vánočním mlsání

Je schopný tlumit bolest a rakytníkové masti regenerují tkáně při omrzlinách a popáleninách. Rakytník také zabraňuje vypadávání vlasů.

Rakytník má také antidepresivní účinek, zvyšuje odolnost proti stresu, podporuje detoxikaci organismu a působí proti virům, bakteriím i plísním. Vědecké výzkumy potvrdily i jeho protinádorové účinky.

Rakytníkový sirup skvěle nahradí sladké sirupy plné barviv; sirup z rakytníku se doporučuje pít každý den, přičemž postačí 1 - 2 sklenice denně. Sirup z rakytníku podporuje fyzickou i psychickou pohodu člověka; pokud jste ve stresu, dokáže vás správně povzbudit a napomáhá lépe překonat zátěžové, stresové situace.

Šťáva z rakytníku, je zase velmi významný biogenní stimulátor, přirozeným způsobem regeneruje organismus, z těla vyplavuje škodlivé látky a proto je mimořádně oblíbený zejména při detoxikaci organismu.

Rakytníkový olej

Zvláštní význam má také rakytníkový olej – tmavě oranžový tekutý koncentrát vitaminů, karotenoidů, kyseliny olejové a linolové a dalších složek. Z bobulí byla izolována i důležitá surovina, která se používá k výrobě významného antioxidantu oligoprokyaninu (OPC), která je s oblibou využívána jako doplněk stravy a přísada do kosmetických přípravků.

Rakytníkový olej má velmi příznivý vliv na zažívací ústrojí, podílí se na snížení vysoké hladiny cholesterolu, působí jako silný antioxidant. Zevně se používá k hojení popálenin, příznivě působí na řadu kožních alergií, dermatitid a zvyšuje pružnost a elasticitu pokožky.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Tuberkulóza a nemoci plic

as. MUDr. Alena Slováková,Klinika tuberkulózy a respiračních nemocí, 17. ledna 2002

Rakovina plic

Ještě na počátku minulého století byla rakovina plic poměrně vzácným onemocněním. Do středu veřejného zájmu se nemoc dostala díky širokému užívaní cigaret.

Nádory plic

Nádory vznikají v případech, kdy dělení buněk a růst tkání probíhají nekontrolovatelně. Nezhoubný, benigní nádor je poměrně dobře ohraničený, může působit obtíže svým zvětšením, tlakem na okolí, ale nedochází k rozšíření na vzdálená místa.

Zápal plic - Pneumonie

Jedná se o zánětlivé onemocnění plic nejčastěji infekčního původu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce