Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Rakytník posiluje imunitní systém a podporuje detoxikaci organismu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9554x )

Rostlina rakytník řešetlákový bývá označována někdy jako citroník severu, protože obsahuje vysoký podíl vitaminu C. Jediná oranžová bobulka totiž obsahuje denní doporučenou dávku tohoto vitaminu! Mimo vitamin C, obsahuje i B, A a další prospěšné látky.

shutterstock.com

Léčivou sílu rakytníku, znali již starověcí Římané a Řekové. Dokonce se odhaduje, že už moudří tibetští léčitelé využívali rakytník pro podporu pevného zdraví a povzbuzení mysli. Rakytník má však široké využití; používá se při žaludečních potížích, zlepšuje stav kloubů při revmatismu, posiluje imunitní systém a blahodárně působí i na různé kožní problémy.

Rakytník je přírodní koncentrát mastných kyselin a rovněž v sobě obsahuje velké množství vitaminů – E, F, P, K, A, B, D a C. V rakytníku najdete také karoten, kterého obsahuje mnohonásobně více než mrkev a dýně. Plody jsou dále zdrojem hořčíku, železa, manganu, síry, boru, mědi a molybdenu.

Díky těmto látkám se významně podílí na podpoře imunitního systému, zvyšují odolnost proti infekcím a nemocem. Vitamin E je významným antioxidantem, který zabraňuje sklerotizaci cév a tím snižuje riziko infarktu myokardu.

Při rýmě a chřipce rakytník velmi účinně rozpouští hleny, usnadňuje odkašlávání a uvolňuje dýchací cesty. Zlepšuje zdravotní stav pacienta při rekonvalescenci, působí příznivě na dýchací systém, pomáhá při plicních onemocněních a podporuje činnost plic.

Čtěte také: Nachlazení nebo alergie?

Rakytník má dobré účinky na trávící systém, podporuje tvorbu žluči a trávicích enzymů, stimuluje činnost jater a léčí žaludeční vředy.

Používá se k léčbě akné, ekzémů i hemeroidů, při zánětech dásní a paradontóze.

Čtěte také: Jak napravit škody na zubech po vánočním mlsání

Je schopný tlumit bolest a rakytníkové masti regenerují tkáně při omrzlinách a popáleninách. Rakytník také zabraňuje vypadávání vlasů.

Rakytník má také antidepresivní účinek, zvyšuje odolnost proti stresu, podporuje detoxikaci organismu a působí proti virům, bakteriím i plísním. Vědecké výzkumy potvrdily i jeho protinádorové účinky.

Rakytníkový sirup skvěle nahradí sladké sirupy plné barviv; sirup z rakytníku se doporučuje pít každý den, přičemž postačí 1 - 2 sklenice denně. Sirup z rakytníku podporuje fyzickou i psychickou pohodu člověka; pokud jste ve stresu, dokáže vás správně povzbudit a napomáhá lépe překonat zátěžové, stresové situace.

Šťáva z rakytníku, je zase velmi významný biogenní stimulátor, přirozeným způsobem regeneruje organismus, z těla vyplavuje škodlivé látky a proto je mimořádně oblíbený zejména při detoxikaci organismu.

Rakytníkový olej

Zvláštní význam má také rakytníkový olej – tmavě oranžový tekutý koncentrát vitaminů, karotenoidů, kyseliny olejové a linolové a dalších složek. Z bobulí byla izolována i důležitá surovina, která se používá k výrobě významného antioxidantu oligoprokyaninu (OPC), která je s oblibou využívána jako doplněk stravy a přísada do kosmetických přípravků.

Rakytníkový olej má velmi příznivý vliv na zažívací ústrojí, podílí se na snížení vysoké hladiny cholesterolu, působí jako silný antioxidant. Zevně se používá k hojení popálenin, příznivě působí na řadu kožních alergií, dermatitid a zvyšuje pružnost a elasticitu pokožky.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zánět nosohltanu (pharyngitis acuta)

Krk může být prosáklý, začervenalý, nemusí dojít k polykacím obtížím. Přítomnost zánětu spojivek, rýma a kašel jsou podezřelé z virové nákazy...

Rakovina plic

Ještě na počátku minulého století byla rakovina plic poměrně vzácným onemocněním. Do středu veřejného zájmu se nemoc dostala díky širokému užívaní cigaret.

Nádory plic

Nádory vznikají v případech, kdy dělení buněk a růst tkání probíhají nekontrolovatelně. Nezhoubný, benigní nádor je poměrně dobře ohraničený, může působit obtíže svým zvětšením, tlakem na okolí, ale nedochází k rozšíření na vzdálená místa.

Zápal plic - Pneumonie

Jedná se o zánětlivé onemocnění plic nejčastěji infekčního původu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce