Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Revma aneb když pohyb bolí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1838x )

Skoro polovina obyvatel trpí revmatickým onemocněním, mezi pacienty jsou nejen starší ročníky, ale týká se i mladých. „Nemoc zasahuje především klouby, takže jakýkoli pohyb bolí. Pro zachování hybnosti a svalové síly je však pravidelné cvičení nezbytné. Navíc pomáhá předcházet osteoporóze nebo kardiovaskulárním chorobám, jejichž riziko je bohužel u pacientů s revmatoidní artritidou zvýšené,“ vysvětluje ředitel Revmatologického ústavu v Praze prof. MUDr. Karel Pavelka, DrSc.

shutterstock.com

Revmatoidní artritida nejčastěji propuká u lidí v produktivním věku, tedy mezi 30. a 50. rokem života. V ČR jí trpí přibližně 85 000 lidí. Každý rok přibývá kolem 3 500 pacientů. Za nemoc může porucha imunitního systému, který místo aby bojoval proti cizím buňkám, jež člověka ohrožují, útočí na ty zdravé. V případě revmatoidní artritidy vyvolává chybné působení imunity chronický zánět kloubů. Ty pak otékají, tuhnou a bolí. Běžné denní činnosti, jako je otevírání zašroubované láhve, zapnutí košile nebo zavázání tkaniček, se pak v podání revmatiků mění v bolestné drama.

Čtěte také: Revmatoidní artritida - příznaky které byste neměli ignorovat

„Artritidu mám od 6 let. V 16 mi otekly ruce tak, že se mi nevratně zdeformovaly klouby. Nemůžu dlouho stát, sedět ani dělat těžké práce. Hodně mi pomáhá sport – jezdím na kolečkových bruslích a chodím plavat – psychicky mě to nabíjí,“ vysvětluje Tomáš.

Biologická léčba - naděje na zlepšení stavu

Přestože jde o nevyléčitelné onemocnění, včas zahájená léčba dokáže zmírnit jeho projevy, a oddálit tak případnou invaliditu. Pro pacienty ve střední a těžké závažnosti je navíc od února 2019 k dispozici moderní biologická léčba.

Biologické léky cíleně ovlivňují složky imunitního systému, které jsou zodpovědné za vznik a udržování chronického zánětu. V případě revmatoidní artritidy je biologická léčba používána, pokud onemocnění vykazuje nedostatečnou odezvu na stávající terapii, nebo v případě těžšího průběhu nemoci. Biologická léčba revmatoidní artritidy je průlomová, protože umožňuje návrat pacientů do běžného života. Poskytuje jim šanci, kterou by ještě před několika lety neměli. Dokud nebyly biologické léky k dispozici, považovalo se za úspěch, když se podařilo chorobu zpomalit, když se podařilo zredukovat počet kloubů, kde běžel zánětlivý proces, třeba na polovinu. Dnes se považuje za úspěch, když se choroba zastaví, když zánětlivý proces neprobíhá ani v jednom kloubu. To je možné jen díky biologické léčbě. Biologická léčba v posledních letech výrazně přispěla ke zlepšení výsledků léčby a výrazně zvýšila kvalitu života mnoha lidem s revmatickým onemocněním.
„Když jsem začal užívat biologickou léčbu, připadal jsem si jako v jiném světě. Bolest téměř zmizela, cítil jsem se, jako by mi téměř nic nebylo,“ popisuje Tomáš svoji zkušenost. Předepsat ji mohou pouze revmatologové ve speciálních centrech. V ČR je celkem 52 takových center. Zatímco v Praze je možné si vybrat z 8 různých pracovišť, v jiných částech republiky takový výběr není. Například obyvatelé Poličky musí do nejbližšího centra ujet 69 km.
„Počet center je dostatečný, jejich rozmístění však není ideální. Víme, že v jižních Čechách je nedostatečné pokrytí. Stejně tak na Vysočině, kde chybí i samotní revmatologové,“ dodává prof. Pavelka. Revmatologové zcela chybí celkem v 5 okresech, v dalších 12 připadá na okres pouze 1 lékař. Tématu dostupnosti a kvality zdravotní péče v revmatologii se věnuje pacientská organizace Revma Liga. Ve spolupráci s pacienty připravuje tzv. revma mapu, ze které bude patrné, kde kvalitní péče o pacienty chybí.

Čtěte také: Revmatici se nyní dostanou k léčbě včas

Revmatici pochodují napříč republikou

Stovky revmatiků vyráží na „pochod od Aše až do Jablunkova“.  Společnými silami se v průběhu října pokusí urazit tolik kilometrů, že by to vydalo na přejití celé republiky. K příležitosti Světového dne artritidy, který připadá na 12. října, tak chtějí připomenout, že pohyb je nedílnou součástí terapie revmatických onemocnění.

Ušlé kilometry jednotlivých účastníků se budou postupně sčítat pomocí speciální aplikace. Cílem je společně překonat hranici 547 km, která představuje vzdálenost mezi Aší a Jablunkovem.
 „Pacienty s revmatoidní artritidou motivujeme k pohybu dlouhodobě. Letos se nám podařilo zapojit 449 lidí, kteří pravidelně vyráží na kratší či delší procházky. Je tedy možné, že republiku přejdeme i vícekrát,“ vysvětluje předsedkyně pacientské organizace Revma Liga a organizátorka pochodu Edita Müllerová. K výzvě přejít celou republiku se připojily také regionální kluby Revma Ligy. V Telči a Českých Budějovicích proto 12. října pořádají vlastní pochod, v Pardubicích si lidé budou moci vyzkoušet trenažér na načítání kroků. V Praze budou v ten samý den k dispozici revmatologové a fyzioterapeuti, kteří s případnými zájemci zkonzultují jejich zdravotní stav. Ke zdolání 547 km dlouhé vzdálenosti tu lidé mohou přispět uběhnutím části trasy na běžeckém trenažeru. Zapojení lidé navíc každým ujitým kilometrem přispějí 10 Kč na výzkum dostupnosti a kvality péče.

Více informací na www.revmaliga.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Fakta a mýty o osteoporóze

Osteoporóza je nemoc starých lidí. Následky osteoporózy se v naprosté většině projevují až v pozdějším věku, kdy je stupeň odvápnění (demineralizace) kosti již pokročilý. Je nutno mít na paměti, že základ pro dostatečnou mineralizaci kostí se vytváří vlastně již v období dospívání.

Bolest svalů a kloubů - léky

S bolestí kloubů a svalů vám pomohou četné gely, masti, ale i tablety. Většinou zaberou velmi rychle, stačí je mít je při ruce v domácí lékárničce.

Úponové bolesti

Manžel trpí bolestmi dol.končetin z důvodu tzv.ostruh na patách.Prodělal elektroléčby,obstřiky,leasery a úleva se nedostavila ani po ozáření cobaltem.Je ještě nějaká možnost,která by pomohla od bolesti?Manžel trpí i bolesmi lokte(tenisový).Má to nějakou spojitost?Děkuji předem.Ludmila.

Revmatismus

Revmatické obtíže patří k velmi častým zdravotním problémům. Tvoří cca 20 % příčin všech návštěv pacientů u praktických lékařů. O co se vlastně jedná?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce