Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Riziko toxoplazmózy v těhotenství

(MUDr. Vladimíra Paseková | přečteno: 7757x )

Dobrý den, plánujeme rodinu, v souvislosti s tím by mě zajímalo, jaké riziko by mohlo znamenat mé případné onemocnění toxoplazmozou. Asi před 10ti lety mi byly zjištěny při krevním rozboru protilátky na tuto nemoc (nemoc jsem se pravděpodobně nikdy neprojevila, nebyla jsem nikdy léčena), v současné době do kontaktu s kočkou přicházím pravidelně. Za odpověď děkuji Kateřina Rausová

Milá Kateřino, toxoplazma gondii způsobuje parazitární infekci, která postihuje placentu a plod. Jsou-li přítomny mateřské protilátky (váš případ), mohou plod ochránit. Infekce matky však ještě automaticky neznamená infekci plodu a infekce plodu ještě automaticky neznamená jeho postižení (různé formy postižení orgánů plodu a různá tíže tohoto postižení). Riziko infekce plodu je první tři měsíce 15% (při infekčním onemocnění matky), ve 4.-6. měsíci 30% a v 7.-9. měsíci 60% při nepřítomnosti léčby. Těžké poškození plodu je ovšem typické pouze v prvních třech měsících těhotenství (11% infekcí v tomto období je těžkých). Naprostá většina neléčených infekcí v dalších měsících je bezpříznakových s výjimkou rizika postižení sítnice a následného oslepnutí plodu. Vyšetřování hladiny protilátek v těhotenství není standardní ve většině zemí. Vajíčka tohoto parazita jsou vylučovány s kočičími výkaly a jsou pak schopné dlouhodobého přežívání. Odtud se dostávají do těla jakéhokoliv teplokrevného obratlovce (včetně člověka) a jako takové mohou být zdrojem nákazy. V šíření nákazy se uplatňuje přenos potravou při kuchyňském zpracování masa a požívání nedostatečně upraveného masa, kontaminace potravy nebo pitné vody a také cesta ruka-ústa z půdy a písku kontaminovaných výkaly koček. Méně časté je šíření dýchacími cestami kapénkovou infekcí, spojivkovým vakem, oděrkami a rankami v kůži při zacházení s infekčním materiálem a po kousnutí infikovaným zvířetem. Nejčastějšími zdroji nákazy pro člověka jsou prasata, králíci, ovce, divoká zvířata (zajíci) a samozřejmě kočky. Prevence spočívá v nepožívání syrového nebo polosyrového masa, zejméně vepřového a vnitřností (hlavně jater), dodržování hygieny při zacházení se syrovým masem a při práci se zvířaty a u těhotných vyvarování se styku se zvířaty, která mohou být přenašeči.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce