Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Schizofrenie

(MUDr. Martin Anders PhD. | přečteno: 213584x )

V běžném životě ale má schizofrenie pro postižené mnohem méně poetický a mnohem více trýznivý charakter.

shutterstock.com

Základní rady nemocným a možnosti prevence.

Základem je dobrá spolupráce nemocného s ošetřujícím lékařem a vzájemná důvěra. Nejdůležitějším preventivním opatřením je pravidelné užívání léčby i v období tzv. remise (tj. vymizení příznaků). Preventivní užívání léků je nutné dle individuálního průběhu choroby minimálně 1-2 roky, při opakujících se potížích alespoň 5 let, u některých pacientů však i celý život.

Pozornost je nutné též věnovat tzv. "časným varovným signálům". Jsou to většinou nespecifické psychické potíže (úzkost, zhoršení spánku, podrážděnost…), které občas mívá každý člověk, u jedince s anamnézou schizofrenní ataky však mohou mít závažnější význam a jejich včasné podchycení může být rozhodující v zabránění relapsu .

Důležitou roli hrají samozřejmě i zevní faktory. Pacient by se měl proto snažit minimalizovat stres, kterému lze předcházet. Nevyhnutelný (např. stěhování) či nečekaně přicházející stres (úmrtí v rodině) je pak vhodné zvládat za intenzivnější podpory rodiny či psychiatra. Pozitivní roli v prevenci relapsu hraje samozřejmě i dobré rodinné zázemí a otevřená komunikace v rámci rodiny.

Rodina by měla být v pravidelném kontaktu s psychiatrem, který by měl objasnit plán léčby a sdělovat nemocnému i příbuzným své léčebné záměry. Současně by rodinní příslušníci měli akceptovat fakt, že pouze komplexní a dostatečnou dobu vedená léčba zabrání návratu příznaků. Pacient by měl být povzbuzován, aby pracoval na nejvyšší možné úrovni v zaměstnání a při běžných denních aktivitách, ale také při dodržování společenských norem a očekávání (oblékání, zevnějšek, chování).

Minimalizace stresu

Nedohadujte se kvůli psychotickému myšlení
(s pacientovým přesvědčením nemusíte souhlasit, ale nepokoušejte se dokazovat, že je chybné)

Vyhněte se konfrontaci a kritizování

Během zhoršování příznaků může pomoci odpočinek a odstranění stresu

Chválit se vyplácí

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Pavel
1x

Myslím si,že psychiatři se až příliš striktně drží faktu nevyvracet pacientům jakýkoliv příznak nemoci.Tím snižují možnost se orientovat i těm pacientům,kteří se v nastupující nemoci usilovně snaží oddělit reálné myšlenky,správné závěry, od nesmyslů.Rozhodně souhlasím s nezastupitelnosti léku v této diagnoze,ale přimlouval bych se za intenzivnější psychologickou podporu,zvláště v počátku nemoci.

Iva
3x

Ja, si nemyslim,ze by se meli chovat k takto postiženým lidem lékaři tak chladně, ale spiše by meli pacientovi pomoc překonat úzkost.Zažila jsem hospitalizaci v léčebně u blízkého člověka a mohu řict, že např v Hradci Kralové maji šileny přístup jak k pacientum tak i k rodinným příslušníkům.Nehodlají se zajímat o nic jen neusále opakují, že mají mnoho práce.A následné propuštění je také hrozné o pacienta se vůbec nezajímají a 1x za čtrnáct dní si s ním promlují doktorka nejvíše 5minut.O nemoci nic neřeknou a je jim všechno jedno.Nevím jestli jsou Ti doktoři na správném místě.Asi záleží na doktorovi .

toulavá

tak je to všude, mému příteli začal psychiatr tvrdit, že má schizofrenii. A to jen proto že za ním byl před 5-ti lety kvůli pervitinu...teď tam byl kvůli tomu zas. A hned je z toho Schizofrenie jak vyšitá.....mám to štěstí..že je momentálně už 2 měsíce čistý..bez pomoci psychiatra


Celkový počet příspěvků v diskusi: 38. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 58 lidí

Mohlo by vás zajímat

Schizofrenie

Pod pojmem schizofrenie (množné číslo) rozumíme skupinu závažných duševních nemocí, jejichž společným znakem je výrazné narušení psychických funkcí.

Duševní choroby

MUDr. Pavel DoubekPsychiatrická klinika VFN, 6. června 2001

Schizofrenie

V běžném životě ale má schizofrenie pro postižené mnohem méně poetický a mnohem více trýznivý charakter.

Duševní porucha je normální nemoc

Kdo z nás je normální? Tak zní heslo kampaně, která probíhá od srpna do září v pražském metru.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce