Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Slunce nabývá na síle. Chraňte své vlasy před škodlivými paprsky

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2274x )

Měsíce s nejvyšší sluneční aktivitou jsou pro naši kštici snad největší zatěžkávací zkouškou. Sluneční záření přímo ovlivňuje kvalitu a zdraví vlasových vláken, proto chraňte své vlasy před nadměrným sluněním a zabraňte tomu, aby pozbyly pružnost, vláčnost a lesk.

shutterstock.com

Sluníčko je zdrojem životodárné energie, vitaminu D, radosti i dobré nálady, avšak může mít i řadu neblahých důsledků pro naši pleť a vlasy, pokud se nedostatečně chráníme před jeho škodlivými vlivy. Čeká nás ostré letní slunce, vodní radovánky ve slané a chlorované vodě a suchý vzduch z klimatizace, který kůži i vlasy vysušuje a namáhá. Abyste na konci léta nestáli před zrcadlem s krepatou změtí na hlavě, naučte se podobným kosmetickým katastrofám efektivně předcházet.

Čtěte také: Před sluncem chraňte i uši, rty a pěšinku ve vlasech

Proč je důležité chránit vlasy před letním žárem?

Sluneční záření narušuje takzvanou kutikulu neboli vnější ochrannou vrstvu vlasu. Vlas vlivem toho ztrácí pružnost, vláčnost a lesk a třepí se jeho původně celistvá a hladká struktura. Nadměrným působením slunce dochází také k šupinkatění a svědění vlasové pokožky. Delší vystavení vlasů slunečním paprskům také narušuje funkci mazových žlázek uložených v pokožce, čímž také dochází ke ztrátě poddajnosti a hebkosti. Výsledkem jsou pak suché, poškozené vlasy bez lesku s lámavou a třepivou vlasovou strukturou. Zlepšení stavu vlasů, které připomínají chemlon, si obvykle žádá mnoho času a trpělivosti, proto raději jděte cestou prevence.

Čtěte také: Vypadávání vlasů - co je na vině a jak s tím bojovat

Ochrana vlasům před sluncem

Vlasy především chraňte před škodlivým UV zářením pokrývkami hlavy, jako jsou šátky, klobouky nebo kšiltovky. Vždy, když budete chytat bronz, schovejte hlavu alespoň do polostínu nebo ji přikryjte ručníkem. Při stylingu buďte maximálně opatrní. Vlasy pokud možno nefénujte horkým vzduchem, kartáčujte je s citem a šetrní buďte i při použití nejrůznějších vlasových gumiček a spon.

„Před sluněním je naprostým základem používání speciální vlasové kosmetiky s UV filtrem. Dnes se dají koupit šampony, kondicionéry, oleje i regenerační masky s fotoprotekcí. Kvalitní vlasová kosmetika by měla také obsahovat základní stavební látky vlasu, což je keratin a aminokyseliny. Ty jsou schopné vazbou na určitý nosič nahradit ty odbourané či poškozené stavební prvky,“ vysvětluje Renáta Gacká, vlasová expertka profesionální kadeřnické kosmetiky Nouvelle.
„Doporučuji také kosmetiku s obsahem vitaminu C. Vitamin C je významným antioxidantem, který omezuje působení volných radikálů na buňky,“ dodává Gacká.

Je dobré vědět, že jak kůže, tak vlasy mají přirozené obranné mechanismy proti UV záření, ale při nadměrném slunění tyto fotoprotektivní síly nestačí. Vysoké teploty mění fyzikální vlastnosti vlasu a narušují jeho povrchové vrstvy, především důležitý keratin. Kvůli tomu jsou vlasy suché, matné, špatné se rozčesávají a hůře se upravují do kompaktního účesu.

Čtěte také: Potraviny pro zdravé vlasy

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Krásné vlasy

Nádherné a kvalitní vlasy jsou jedním z největších darů přírody. Stav vlasů zcela zásadně ovlivňují vrozené dispozice a strava.

Dlouhé vlasy, které nerostou

Chtěla bych poprosit o radu. Je mi 21 let. Už několik let mám vlasy dlouhé na ramena a vůbec mi nerostou. Mám je pořád neupravené a nedrží tvar. Nevypadají vůbec zdravě. Co je opět vzpamatuje k životu?

Krepaté vlasy

Mám kudrnaté vlasy,ale jsou často krepaté. Nemůžu je nosit rozpuštěné, protože pak vypadám jako čarodějnice. Prosím poraďte, co s tím.

Touha po krásných vlasech

Vážení, mám krátké, třepící se konečky, lámavé a mastící se vlasy. Používám často přeliv a různé přípravky s vitamíny k obnově přirozené struktury vlasů. Ale konečky mám stále rozptřepené. Toužím mít dlouhé vlasy, ale nedávno jsem je musela ostříhat, jakmile mi vlasy trošku narostou, začnou se třepit a musím je ostříhat. I po používání různých přípravků. Poraďte, prosím, jak mít krásné a zdravé dlouhé barvené vlasy. Děkuji

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce