Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Sono karotid

(MUDr. Martina Kasperová | přečteno: 57513x )

Vyšetření krčních tepen je soubor postupů, které umožňují lékaři odhalit možný chorobný proces ve stěně tepny, popřípadě upozornit lékaře na nemocné srdce.

Co je vyšetření krčních tepen?

Vyšetření krčních tepen je soubor jednoduchých postupů, které umožňují lékaři odhalit možný chorobný proces ve stěně tepny, popřípadě upozornit lékaře na nemocné srdce. Krční tepny jsou dvě. Každá běží na jedné straně krku. Jejich úkolem je přivádět okysličenou krev do obličeje a z větší části zásobovat mozek. Krční tepny odstupují z nejsilnější tepny těla zvané aorta. Ta vycházející z levé komory srdeční. Krev je ze srdce vypuzena v systole (stah srdce) a hnána do těla určitým tlakem, který se přenáší na stěnu rozvádějících tepen. Díky tomuto jevu můžete po přiložení prstu nad průběh příslušné tepny ucítit tlakové rázy pod prsty - Váš tep.

Jaké jsou přístroje s pomůcky pro vyšetření krčních tepen?

Tepny probíhají po vnější straně krku a jsou tedy velmi dobře přístupné lékařskému vyšetření. Lékař požívá k jejich vyšetření některé ze svých smyslů - zrak, sluch a hmat. Pohledem lékař hodnotí, zda není pulsace tepen na krku výraznější, jak tomu bývá u některých onemocnění, například u zvýšeného krevního tlaku (hypertenze), zvýšené funkci štítné žlázy (tyreotoxikoze) a dalších. Hmat lékař k vyšetření využívá tak, že přiloží bříška prstů na krk vyšetřovaného v místě průběhu krčních tepen. Takto zjišťuje symetričnost a pravidelnost tepů obou krkavic. Lékař poslouchá krční tepny pomocí fonendoskopu. Fonendoskop (lidově "uši") je jednoduchý aparát sloužící k poslechu srdce nebo tepu nad velkými cévami. Jeden konec fonendoskopu si lékař nasazuje do uší. Druhý konec přikládá na krk v místě průběhu krčních tepen. Poslechem může lékař rozlišit některé chorobné zvukové fenomény tzv. šelesty, provázející například zúžení krční tepny nebo onemocnění srdeční chlopně. Přístrojově je možné krkavice vyšetřit pomocí ultrazvuku. Sonda ultrazvuku se přiloží na kůži krku nad vyšetřovanou tepnu a záznam se zobrazí na obrazovce přístroje. Tímto způsobem se hodnotí především plynulost průtoku cévou a její průsvit. Tepna může být zúžena například při ateroskleróze, v jejím důsledku může docházet k nedokrvení některých částí mozku.

Sono karotid

Kdy Vám lékař provede vyšetření krčních tepen?

Toto vyšetření je součástí celkového vyšetření, se kterým jste se již jistě setkali u obvodního lékaře nebo v nemocnici, pokud jste byl hospitalizováni. Pokud přicházíte k lékaři a trápí Vás bolesti hlavy, závratě nebo se léčíte s vysokým krevním tlakem, popřípadě máte-li vysokou hladinu cholesterolu či jste prodělal mozkovou příhodu, určitě Vám lékař krční tepny podrobně vyšetří. Krční tepny nejčastěji postihuje onemocnění zvané ateroskleróza. Při ateroskleróze dochází k ukládání tukových částeček do stěny tepen a k tvorbě tzv. aterosklerotických plátů. Ty mohou nabývat takového rozsahu, že tepnu zužují. Průtok krve místem zúžením je obtížnější a provází ho obvykle zvukový fenomén - šelest. Pláty v krčních tepnách se mohou uvolnit a způsobit mozkovou mrtvici. To je jejich hlavní nebezpečí.

Sono karotitid

Mám se vyšetření obávat?

Vyšetření je nebolestivé, trvá chvilku.

Co je třeba před vyšetřením udělat?

Před vyšetřením není nutná žádná předchozí příprava.

Jak vypadá vlastní vyšetření?

Vyšetření bývá součástí celkového vyšetření. Lékař se k němu dostane poté, co s Vámi pohovoří o problémech, které Vás k němu přivedli. Vyšetření krčních tepen se provádí v sedě. Obvykle sedíte na vyšetřovacím lehátku a lékař Vám položí jemně bříška prstů na krk zhruba v jeho polovině. Následně na to samé místo přiloží fonendoskop a vyzve Vás "zadržte dech" po chvíli "můžete si dýchat". Fonendoskopem lékař vyšetří obě krční tepny. Další možností je přístrojové vyšetření, kdy vyšetřovanou oblast natře gelem a přiloží ultrazvukovou sondu.

Je nějaké omezení po vyšetření?

Vyšetření je bez dalších omezení.

Alternativní vyšetření?

Vyšetření krčních tepen pohledem, poslechem a pohmatem patří mezi základní vyšetřovací postupy. Pokud lékař u Vás zjistí nějakou odchylku od normálního stavu nebo předpokládá-li z Vašeho výčtu obtíží onemocnění krčních tepen nebo srdce volí některé z dalších vyšetřovacích metod jako je ultrazvuk.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Eva Temrova
3x

Super..


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce