Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Spalničky – jste vůči nim imunní? To zjistí laboratoř

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6113x )

V posledních letech se v České republice opakovaně setkáváme s onemocněním spalničkami, které se nám v minulosti díky očkování vakcínou podařilo téměř vymýtit. Šíření onemocnění napomáhá odmítání očkování části naší populace. Navíc u řady lidí očkovaných v dětství došlo po více než 20 letech k vymizení ochranných protilátek.

shutterstock.com

Spalničky jsou vysoce nakažlivé virové onemocnění, které se projeví asi 10–12 dní po nákaze zvýšenou teplotou, rýmou, kašlem, slzením očí – a po dalších asi 3–7 dnech i následnou červenou vyrážkou, která přetrvává asi týden. Většinou má lehký průběh, jeho komplikace jsou však nejen velmi nepříjemné, ale i nebezpečné.

„Nekomplikovaný průběh onemocnění spalničkami se jeví jako celkem banální onemocnění, velmi nebezpečné jsou ale časté komplikace, a to až ve 30 % případů. Komplikace představují infekce ucha, kde může hrozit ztráta sluchu, zápal plic, vážná onemocnění očí s možným následkem oslepnutí, nebo dokonce zánět mozku, který může skončit i smrtí. V ohrožení jsou zejména děti ve věku do 5 let a dospělí starší 20 let,“ uvádí MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří.

Zdrojem nákazy je nemocný od prvých příznaků onemocnění do 6. dne po vzniku vyrážky. Přenos se děje kapénkovou infekcí, vstupní branou jsou sliznice dýchacích cest. Po pomnožení v mízních uzlinách se virus krví dostává do dýchacího ústrojí, kůže a dalších orgánů.

Příznaky spalniček

Spalničky probíhají ve dvou stádiích:

Prodromální stádium

Prodromy jsou příznaky, které se vyskytují před nástupem typických příznaků pro určitou chorobu. První fáze onemocnění trvá nejméně 3 dny.

Příznaky nemoci:

  • zvýšená teplota
  • rozvoj rýmy
  • pokašlávání
  • překrvení očních spojivek

U dětí je typický vzhled „uplakaného dítěte“. Intenzita těchto příznaků i horečka se postupně zvyšují, bývá dráždivý kašel, spojivky jsou silně zarudlé. Výsevu vyrážky předchází objevení se tzv. Kolikových-Filatovových skvrn na sliznici dutiny ústní v oblasti dolních stoliček. Jde o bělavé skvrnky na zarudlém pozadí, které jsou pro spalničky typické.

Stádium vyrážky (exantémové stádium)

Ve druhém stádiu dochází k výsevu typické vyrážky, která se objevuje nejprve za ušními boltci, šíří se postupně na obličej, krk a horní část trupu.

Během asi 4 dnů se postupně vyrážka rozšíří na celé tělo. Vyrážka tvoří nepravidelné, místy splývající, sytě červené až červenofialové skvrnky a pupínky (makulopapuly).

Po poklesu teploty dochází ve stejném směru k vybledávání vyrážky, příznaky kataru horních cest dýchacích se zmírňují a nastává rekonvalescence. Přechodně zůstávají na kůži ložiska zvýšené pigmentace, kůže se může jemně olupovat.

Při těžkém průběhu spalniček může docházet k prokrvácení vyrážky.

  • U dětí s poruchami buněčné imunity probíhají spalničky někdy jako dlouhotrvající horečnaté onemocnění bez vyrážky, ale s komplikacemi jako je zánět plic, dochází k déletrvajícímu vylučování viru.
  • Závažný průběh spalniček je pozorován u dětí s AIDS.

Lehký průběh s nevýraznými příznaky a vyrážkou je pozorován u pacientů s pasivně získanými protilátkami (po aplikaci imunoglobulinových preparátů, po transfúzi krve či plazmy, u mladších kojenců s přenesenými mateřskými protilátkami).

Je nutná návštěva lékaře?

Onemocnění spalničkami podléhá hlášení a dle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví 440/2000 Sbírky patří mezi infekční onemocnění, u kterých se nařizuje izolace nemocného v zařízení léčebně preventivní péče. Pacienta je nutno izolovat až do 7. dne po vzniku vyrážky.

Léčba spalniček

Neexistuje žádná specifická léčba spalniček. Při nekomplikovaném průběhu onemocnění je léčba tzv. symptomatická (zaměřená na zmírnění obtíží a stesků pacienta). Cílem podpůrné péče je zabránění komplikacím. Zajišťuje se dostatečný příjem tekutin a výživa a druhotné bakteriální infekční komplikace se léčí antibiotiky.

Prevence spalniček

Jak se spalničkám vyhnout

Obecné rady, jejichž dodržování sníží riziko nákazy:

  • Nenavštěvujte místa s velkou koncentrací lidí.
  • Myjte si často a opakovaně ruce: Mytím rukou mýdlem pod teplou tekoucí vodou se snižuje pravděpodobnost onemocnění. Pokud není voda a mýdlo k dispozici, doporučuje se použít desinfekční gely na ruce na alkoholové bázi.
  • Při kašli a kýchání si kapesníkem zakrývejte nos a ústa. Po použití kapesník vyhoďte do koše.
  • Nedotýkejte se rukama obličeje, nemněte si oči - snížíte tím riziko přenosu viru prostřednictvím rukou z kontaminovaných předmětů.
  • Nepůjčujte si mobilní telefony, sklenice, příbory, ručníky, u dětí hračky apod.
  • Při zdravení se vyhněte podávání rukou, objímání a líbání.

Nejúčinnější plošnou prevencí je samozřejmě vakcinace.

Spalničky – jste vůči nim imunní?

Spalničky způsobují přechodné snížení buněčné imunity. Onemocnění zanechává celoživotní imunitu. Pokud jste již tedy spalničky prodělali, znovu jimi onemocnět nemůžete. Není-li si člověk jistý, zda byl očkován nebo nemoc prodělal, je možné provést test na protilátky a poté reagovat na jeho výsledek.

„V posledních měsících provádíme v pražských EUC Laboratořích násobně více vyšetření protilátek proti spalničkám než dříve. IgG protilátky nám značí již dříve prodělané onemocnění nebo ochranné protilátky po očkování vakcínou. Naše výsledky ukazují častý nedostatek ochranných IgG protilátek v populaci, a to i mezi zdravotníky. IgM protilátky ukazují na akutní infekci a v takovém případě je vzorek pacienta v souladu s legislativou odesílán k potvrzení Národní referenční laboratoří SZÚ,“ vysvětluje Mgr. Jaroslava Kalaninová, vedoucí oddělení imunologie EUC Laboratoří.

„Vyšetření protilátek proti spalničkám provádí EUC Laboratoře denně, a to nejen na doporučení lékaře, ale i na žádost pacienta jako finančně nenáročný test za přímou úhradu,“ dodává MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří.
„Tito zájemci si mohou vybrat, zda je zajímá komplexní stav imunity proti spalničkám nebo zda chtějí vědět, zda mají dostatečnou ochranu IgG protilátek proti onemocnění spalničkami. Výsledek je dostupný následující den po odběru.“ 

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Dětské infekční nemoci
Partner rubriky Dětské infekční nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Roup dětský

Roup dětský je střevní parazit - červ. Do organismu se dostává přes dutinu ústní, přenos se odehrává nečistýma rukama.

Spála

Jedná se o tzv. streptokokovou anginu (původcem jsou bakterie-streptokoky). Je doprovázena exantémem (zarudnutím) a celkovými příznaky.

Spála se může opakovat

V lednu měl můj šestiletý syn spálový bacil a byl léčen antibiotiky. V současné době se v mateřské škole, kam chodí, objevila spála. Zajímalo by mě, jestli ji syn může znovu dostat. Klára

Nebezpečí nakažení neštovicemi

Je možné nakazit se neštovicemi,když se setkám s nakaženým 4 dny před propuknutím kožních projevů?Neštovice jsem v dětství neměla

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce