Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Srdeční choroby - nejrizikovější skupinou jsou muži po padesátce a kuřáci

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5543x )

Nejčastějšími příčinami smrti v demograficky vyspělých zemích jsou v posledním desetiletí nemoci oběhové soustavy. Téměř za polovinou úmrtí v České republice stojí špatné srdce a cévy. Na srdeční choroby v ČR nejčastěji umírají muži ve věku 55 až 59 let, ale postihují i ženy, a nevyhýbají se ani mladým lidem. Ačkoliv v případě těchto nemocí hraje svou roli také genetika, existuje množství faktorů, které ovlivnit můžeme. V rámci Světového dne srdce, který připadá na 29. září, přinášíme preventivní tipy, jak o své srdce a cévy pečovat.

shutterstock.com

Obezita je velkým rizikem, nejlepší prevencí je pohyb

Ačkoliv je hubnutí primárně tématem pro ženy, jsou to podle statistik častěji muži, kdo trpí nadváhou. V České republice mají nadváhu téměř dvě třetiny mužů a skoro polovina žen. A právě nadváha a obezita jsou jednou z hlavních příčin nemocí srdce, významně přispívají k riziku aterosklerózy i kardiovaskulárních onemocnění. Udržováním normální tělesné hmotnosti a zdravým životním stylem můžeme přitom riziko kardiovaskulárních nemocí ovlivnit až z devadesáti procent.

Nejzásadnější prevencí je pohyb. Pouhá půlhodina mírně intenzivního cvičení denně může zabránit nebo alespoň oddálit riziko srdečních a cévních nemocí.
„Hned po zdravé stravě je velmi významným ochranným faktorem pohyb. Jednak zvyšuje energetický výdej, čímž působí proti nadváze a obezitě, jednak také chrání cévy proti rozvoji aterosklerózy a příznivě ovlivňuje další faktory, jako krevní tlak a hladinu krevního cholesterolu,“ doporučuje lékař Tomáš Sláma ze společnosti Aimil Pharmaceuticals.

Nekuřte, cigarety zvyšují riziko infarktu dvojnásobně

Kouření zvyšuje riziko srdečních a cévních onemocnění, riziko infarktu myokardu je u kuřáků až dvojnásobné oproti nekuřákům. Navíc v průměru zkracuje lidský život až o 10 let. Cigarety jsou sice častěji spojovány s rizikem rakoviny, ale pravdou je, že velký počet kuřáků později ve svém životě čelí právě některému z typů srdečně-cévních onemocnění.

Pokud jde o infarkty, v Česku v uplynulých letech vznikl jeden z nejlepších systémů akutní péče na světě, proto je v současnosti šance na přežití infarktu velmi vysoká. I přesto jsou ale nemoci srdce a cév – jako například právě infarkt myokardu či mozková příhoda – jedny z nejzákeřnějších, jelikož zabíjejí náhle. Bohužel i v případě přežití a včasného zásahu lékařů nám mohou způsobit trvalá a nenávratná poškození. Pozitivní zprávou je, že některé studie tvrdí, že zanechání kouření rychle a významně snižuje uvedená rizika. Přestat kouřit tak má smysl v každém věku, a to i u velmi silných kuřáků.

Čtěte také: Nenápadná znamení, která mohou upozornit na onemocnění srdce

Udržujte si hladinu cholesterolu v normě

Cholesterol, látka tukové povahy, je pro celkové prospívání a zachování základních životních funkcí organismu nezbytná. Je důležitý například pro tvorbu hormonů a vitamínu D. Ale i přesto, že bez něj nemůžeme žít, nesmí ho být v krvi příliš.
„Nadbytečné množství cholesterolu se usazuje v cévních stěnách a tvoří takzvané sklerotické pláty, což vede k zúžení prostoru v cévách nebo též k tvorbě sraženin. Podle místa ucpání cévy pak dochází buď k srdečnímu infarktu, nebo mozkové příhodě,“ vysvětluje lékař Tomáš Sláma.

Na výši cholesterolu v krvi se opět z velké části podílí náš jídelníček. Obecně se doporučuje výrazně omezit nebo vyloučit nevhodné postupy přípravy pokrmů, jako je smažení, fritování a grilování, tučné maso nahradit drůbežím či rybím a konzumovat spíše rostlinné oleje, jako například konopný, dýňový či lněný. Také je třeba omezit množství sladkostí, bílého pečiva a upřednostňovat přílohy s nižším glykemickým indexem, kupříkladu celozrnné těstoviny či tmavou rýži. Důležitý je i dostatek vitamínů, zejména vitamínu C.

Čtěte také: Lepší je cévní příhoda, ke které nikdy nedojde. Hlídejte si cholesterol

Výživová doporučení pro dospělé obyvatelstvo České republiky Společnosti pro výživu a Fóra zdravé výživy.

Výživová doporučení jsou určena pro zdravé osoby a slouží k prevenci civilizačních chorob, na které se správná výživa významně podílí.

  • Udržujte si přiměřenou stálou tělesnou hmotnost charakterizovanou BMI (18,5-25,0) kg/m2 a obvodem pasu pod 94 cm u mužů a pod 80 cm u žen.
  • Denně se pohybujte alespoň 30 minut např. rychlou chůzí nebo cvičením.
  • Jezte pestrou stravu, rozdělenou do 4-5 denních jídel, nevynechávejte snídani.
  • Konzumujte dostatečné množství zeleniny (syrové i vařené) a ovoce, denně alespoň 500 g (zeleniny 2x více než ovoce), rozdělené do více porcí; občas konzumujte menší množství ořechů.
  • Jezte výrobky z obilovin (tmavý chléb a pečivo, nejlépe celozrnné, těstoviny, rýži) nebo brambory nejvýše 4x denně, nezapomínejte na luštěniny (alespoň 1 x týdně).
  • Jezte ryby a rybí výrobky alespoň 2x týdně.
  • Denně zařazujte mléko a mléčné výrobky, zejména zakysané; vybírejte si přednostně polotučné a nízkotučné.
  • Sledujte příjem tuku, omezte množství tuku jak ve skryté formě (tučné maso, tučné masné a mléčné výrobky, jemné a trvanlivé pečivo s vyšším obsahem tuku, chipsy, čokoládové výrobky), tak jako pomazánky na chléb a pečivo a při přípravě pokrmů. Pokud je to možné nahrazujte tuky živočišné rostlinnými oleji a tuky.
  • Snižujte příjem cukru, zejména ve formě slazených nápojů, sladkostí, kompotů a zmrzliny.
  • Omezujte příjem kuchyňské soli a potravin s vyšším obsahem soli (chipsy, solené tyčinky a ořechy, slané uzeniny a sýry), nepřilosujte hotové pokrmy.
  • Předcházejte nákazám a otravám z potravin správným zacházením s potravinami při nákupu, uskladnění a přípravě pokrmů; při tepelném zpracování dávejte přednost šetrným způsobům, omezte smažení a grilování.
  • Nezapomínejte na pitný režim, denně vypijte minimálně 1,5 I tekutin (voda, minerální vody, slabý čaj, ovocné čaje a štávy, nejlépe neslazené).
  • Pokud pijete alkoholické nápoje, nepřekračujte denní příjem alkoholu 20 g (200 ml vína, 0,51 piva, 50 ml lihoviny).
Výživová doporučení vypracoval autorský kolektiv: Jana Dostálová, Marie Kunešová, Pavel Otoupal, Tamara Starnovská.

Faktorů, které neovlivníme, je daleko méně

Mezi faktory, které nelze ovlivnit, patří zejména rodinná anamnéza, věk a rovněž příslušnost k mužskému pohlaví. Podle českého statistického úřadu umírají nejčastěji na nemoci oběhové soustavy muži ve věku 55 až 59 let a dále pětašedesátiletí a starší muži. U žen je situace odlišná, ženy ve věku 55 až 69 let nejčastěji umírají kvůli rakovinovým novotvarům a až od věku 70 let představují jejich nejčastější příčinu úmrtí nemoci oběhové soustavy.

Spadá-li člověk do zmíněných rizikových kategorií, o to více by se měl snažit zmírňovat právě faktory, které ovlivnit může. Těmi jsou již výše zmíněné kouření, obezita, nedostatek pohybu a špatná životospráva. Rizikové je ale rovněž nadměrné pití alkoholu. Nemocemi srdce jsou pak ohroženi více i lidé s vysokým krevním tlakem a diabetici.

Čtěte také: Máte cukrovku? Riziko infarktu je u vás 3x vyšší!

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Angina pectoris

Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které shrnujeme pod společný název ischemická choroba srdeční.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce