Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Sůl nad zlato? Jen v pohádce, nikoli na talíři

( Jiří Holečko | přečteno: 10401x )

Vypadá to, že pořekadlo "sůl nad zlato", patří opravdu jen do pohádky. Při vaření bychom se měli soli spíš vyhnout.

shutterstock.com

Nedovolím si bezezbytku citovat některé články o nezdravosti kuchyňské soli, která je běžně k dostání v obchodní síti. Spokojme se s všeobecně známou věcí, že solit je nezdravé a že sůl je bělená, tedy je zde nějaká další technologie, která podtrhuje nezdravost.

Hodnotit význam jodidace soli je pro rozporuplnost názorů složité, smysluplné se mi zdá, že samotná jodidace soli nemůže potřebu stopového prvku jódu zařídit. Také pro vysoký obsah chlóru (sůl je chemicky NaCl), kdy chlór a jód spolu při vstřebávání soutěží. Pro dostatečné množství jódu potřebujeme vždy ještě přírodní organické zdroje jódu, totiž mořské ryby a (nebo) mořskou řasu. Pozor, mořská řasa nori má jen 16mcg jódu v 1g sušiny. (DDD jódu je 150mcg, u těhotných a kojících žen více.)

Čtěte také: Příliš soli vás může dohnat až na dialýzu

Kuchyňská sůl byla vybrána jako vhodná a bezproblémová transportní metoda pro dodávání potřebného jódu do potravinového řetězce. Sůl je totiž obsažena téměř ve všem, co každodenně jíme. Je kupříkladu přidávána i do potravy dobytka, právě k zajištění dobré funkce štítné žlázy. Z toho vyplývá, že aniž bychom solili, přijímáme značné množství soli. Jenom proto, že jíme. A připomenu, že solit je nezdravé.

Některé údaje o obsahu sodíku v potravinách (vše je uvedeno ve 100 g potraviny):

  • běžný chléb obsahuje 350mg sodíku,
  • pizza 240-720mg sodíku,
  • chipsy 390mg,
  • špek 1450mg,
  • šunka 720-1245mg
  • sýr 1540mg sodíku.

Klasické uzeniny raději neuvádím! Syrový brambor má 10mg, hovězí (roštěnec) 70mg, vajíčko 140mg. Jedna čajová lžička soli (což odpovídá 6g) obsahuje 2325mg sodíku. DDD (denní doporučená dávka) je 2500mg sodíku.

K tomu přistupuje a přičítá se i to, že mnoho z nás podléhá reklamě a tvrzení, že minerálky jsou zdravé. Málokoho zajímá, že obsahují značné množství sodíku. Mnohé preparáty hořčíku (hořčík je bezesporu prospěšný) obsahují také velké množství sodíku a někteří lékaři nebo lékárníci to prostě nevidí.

Čtěte také: Máme přesolené děti, hrozí jim obezita

A tím jsme se dostali k oblíbené minerální vodě s vysokým obsahem hořčíku. Množství hořčíku v této vysoce slané minerální vodě je relativní, za to je zde absolutně vysoký obsah sodíku. Také je nepochopitelné, že oficiální webové stránky doporučují pít jedinou mořskou vodu těženou u nás. Léčivá voda to je, ale proč ji pít? U moře v Chorvatsku vám snad někdo doporučil pít mořskou vodu?

Kdybych měl shrnout doporučení posledních deseti let, musím říci, že  se doporučuje nesolit. Jak již řečeno, sůl je totiž ve všem, co jíme a často i pijeme.

Nemusíte kupovat mořskou sůl

Kuchyňská sůl se složením a technologií nijak neliší od soli mořské, snad jenom cenou. Obsah jódu v mořské soli je zanedbatelný. Měli bychom opětovně zdůraznit, že zdravá sůl neexistuje, a že naše tělo je velmi citlivé na množství přijímané soli. Civilizace to množství zvyšuje, což vede hlavně k zadržování vody v těle a předčasnému zvyšování tlaku krevního. Ale samozřejmě dlouhodobé zvyšování obsahu chloridu sodného v organizmu škodí i v mnoha jiných oblastech.

Kdybychom se snažili nejíst civilizačním procesem vygenerovaná jídla (prosím přečíst ještě jednou), tak bychom měli solit himalájskou solí. Není bílá, je růžová a vznikala působením slunce po staletí. Také ale prakticky neobsahuje jód.

Osobně mohu doporučit vařit brambory ve slupce na páře, potom neztrácejí 40% minerálů a chutnají mírně slaně. Někdy pochybuji o pohádce „Sůl nad zlato“. Mohu vás ujistit, že česnek má slanou chuť, takže jím, prosím, při přípravě jídla nešetřete, netřeba potom (tolik) dosolovat. Podobné vlastnosti má i libeček. 

Pod čarou:

Problematika suplementace jódu je opravdu složitá, a tady jsme se o ni sotva „otřeli“.

Dáváte pozor na obsah soli v jídle a pití? Napište nám o tom v diskusi nebo na mailu [email protected].  

Literatura:

  • Holmes AD, Remington RE. Iodine content  of Američan cod liver oil. Am J Dis Child. 1935,49(1): 94
  • http://nutritiondata.self.com/
  • http://www.mayoclinic.com/health/sea-salt/AN01142
  • http://www.globalhealingcenter.com/nutrition/table-salt
  • http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/iodine-in-salt/
  • http://wwrecipes.com/salt.htm
  • http://www.livestrong.com/article/253747-does-sea-salt-have-iodine-n-it/
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 2.část

Podívejme se ale na druhou funkci kódu čísel E a to funkci informační. Potravinová legislativa ukládá výrobcům také povinnost informovat své spotřebitele, jaké suroviny byly pro ten který výrobek použity...

Kyselina alfa-linolenová (ALA)

Látku zvanou kyselina alfa-linolenová (ALA) najdeme už v mateřském mléce. Po celý život ji člověk musí přijímat v dostatečném množství z potravy.

Kyselina eikosapentaenová (EPA)

Tuto zajímavou látku s blahodárnými účinky na lidský organismus nalezneme přirozeně v rybím oleji. V těle dokáže pozitivně ovlivnit mnohé funkce.

Existují nezdravé potraviny?

Doporučení "jezte zdravě" se na nás valí ze všech stran. Ale jak jak vypadají nezdravé potraviny?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce