I když své dítě kojíte a přikrmujete doma vyrobenou stravou, může váš potomek patřit mezi osmdesát procent českých dětí, které mají nadbytek sodíku. „Velkým nešvarem je častá konzumace přesoleného pečiva, které mnohé děti dostávají již od kojeneckého věku. Později se k pečivu přidávají ještě uzeniny, sýry, solená másla a jiné potraviny, které mají obsah soli většinou tak vysoký, že jen jejich jedna průměrná porce pokryje celodenní doporučenou dávku soli,“ vysvětluje dětská lékařka MUDr. Zuzana Urbanová.
Průzkum stravovacích zvyklostí dětí ve věku do tří let, který provedlo Poradenské centrum Výživa dětí, ukázal šokující zjištění. Již mezi 6 až 12 měsíci věku má podle něj nadbytek sodíku ve stravě 80 % dětí, ve věkové skupině 1 – 1,5 roku je to 95 % dětí a děti ještě starší už překračovaly doporučené množství sodíku všechny. Nadbytek byl u některých dětí až čtyřnásobný.
Čísla jsou neúprosná, přesto je jasné, že rodiče věnují svým dětem péči a mnohdy neváhají nakupovat kvalitní, byť dražší potraviny. Problémem jsou skryté soli v potravinách a některých hotových jídlech.
Kde se bere sůl v dětské stravě
Bylo prokázáno, že 75 % konzumované soli pochází z průmyslově zpracovaných potravin, asi 15 % je přidáváno během přípravy jídla a jen 10 % je obsaženo v přírodních surovinách.
Ale buďme konkrétní. Sůl, která je na pečivu, vidíme. Víme také, že některé tavené sýry, uzeniny, párky, chipsy a podobné potraviny bývají přesolené. Ale velké množství soli je i v potravinách, kde bychom to nečekali.
„Například některé snídaňové cereálie mohou mít téměř 1 000 mg sodíku ve 100 g, na jednu porci pak vychází cca 300 mg sodíku, což je například pro dospělého zhruba polovina doporučeného množství sodíku na den! Vztaženo k dětem ve věkové kategorii 1 - 3 roky to však znamená zhruba dvojnásobné překročení,“ upřesňuje nutriční terapeutka Jitka Rusková z Poradenského centra Výživa dětí. Zvláštní kapitolou jsou i minerální vody, které mohou obsahovat sodíku více než 1 000 mg v jednom litru. Při vypití většího množství minerální vody tak můžeme množství sodíku přesáhnout také velice snadno.
V jednom běžném rohlíku je sodíku 220 mg, v jednom krajíci pšenično-žitného chleba 370 mg, celozrnný chléb je na tom zhruba stejně, sladký rohlík může obsahovat i více než 550 mg sodíku ve 100 g.
V pokračování článku se dovíte, jak přemíra soli může v budoucnosti ohrozit zdraví vašich dětí.
Přidat nový komentář