Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Mytí rukou je důležité, ale přehnaná čistota může být na škodu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1818x )

V běžném životě je mytí rukou základním hygienickým návykem, ovšem i zde platí, že nic se nemá přehánět. Velmi časté mytí rukou totiž může kůži nepříjemně vysušovat, a dokonce vést až k opačnému problému se snížením imunity.

Dobrá rada
shutterstock.com

Již třetí rok je díky pandemii koronaviru Světový den hygieny rukou, který slavíme 5. května, mnohem populárnější, než tomu bylo dříve. Připomíná totiž, že ruce jsou přenašečem nejrůznějších infekčních nemocí, což je od vypuknutí pandemie velmi aktuální téma. Zvýšená hygiena rukou se stala nedílnou součástí každodenního života. Lidé si začali mýt ruce mnohem častěji, než byli zvyklí, a nosit u sebe neustále dezinfekční gel se pro ně stalo samozřejmostí. Je ale důležité vědět, že nesprávným přístupem můžete své pokožce i uškodit. Příliš častým mytím a používáním dezinfekčních prostředků se totiž ničí přirozená imunita, a navíc dochází k vysoušení či podráždění pokožky.    

Hygiena rukou je důležitá! 

Důkladné a správné umývání rukou je jednoduchá, přitom nejúčinnější metoda pro omezení šíření nemocí. Nemytýma rukama se přenáší řada infekčních onemocnění (např. virová hepatitida typu A, chřipka, salmonelóza, rotavirové infekce, enterovirové infekce, COVID apod). Všichni máme na rukou vlastní mikroflóru, která pro náš organizmus není škodlivá, ale pro jiné může být nebezpečná. Je dobré se zamyslet nad tím, čeho všeho se v průběhu dne dotýkáme a myslet nejen na sebe, ale také na ostatní.  

„Myslím, že v hygieně rukou došIo v posledních pár letech k obrovskému posunu. Více než dva roky trvající pandemie ukázala, jak jsou čisté ruce klíčové pro zdravotníky i pro každého z nás. Nejen v rámci Světového dne hygieny rukou se stále zvyšuje povědomí o významu rukou bez virů a bakterií. Zároveň je potřeba vzdělávat i o tom, jak je důležité dbát na výběr dezinfekčních prostředků, které na ruce nanášíme, abychom své pokožce neublížili,“ říká Kateřina Vašínová, brand manažerka pro divizi Dezinfekce společnosti HARTMANN-RICO.

Jak často bychom si měli mýt ruce?

Co nejméně, ale tak často, jak je potřeba! Ruce bychom si měli mýt vždy, když je k tomu nějaký důvod. Nezapomeňte si umýt ruce před jídlem a po návštěvě toalety. Samozřejmě si ruce umyjte pokaždé, když jsou viditelně znečištěné a také před přípravou jídla, při nasazování nebo vyjímání kontaktních čoček nebo výměně obvazů. Pak také vždy, když přijdete zvenku domů, a v případě, že jste se dostali do kontaktu s potenciálně kontaminovanými předměty, povrchy, tekutinami nebo nakaženými lidmi.

Jak si správně umýt ruce?

Jako první je potřeba sundat z rukou šperky, protože právě v jejich záhybech se často i po důkladném umytí rukou zachytí nečistoty a bakterie. Poté si ruce namočte pod proudem vody a teprve potom použijte mýdlo nebo mycí emulzi. Důsledně při mytí rukou dodržujte správný postup a čas (30 vteřin). Nakonec ruce pečlivě opláchněte dostatečným množstvím vody – dvě vteřiny opravdu nestačí – a utřete je dosucha. Ideálně použijte jednorázové papírové ručníky. Ale pozor, levné varianty mohou kůži vysušovat.

mytí rukou

Mýdlo vs. dezinfekce

Stejně jako je důležité dodržovat správný postup při mytí rukou, svá pravidla má i používání dezinfekčních prostředků. Přehnaná péče pokožce škodí, proto pokud máte možnost umýt si ruce vodou a mýdlem, není třeba po umytí nanášet ještě dezinfekci. Tu používejte opravdu jen v případě, kdy není žádné umyvadlo v dosahu, tedy v přírodě, obchodech, dopravních prostředcích nebo po použití toalety, když není k dispozici mýdlo. Oblíbené dezinfekční gely na ruce sice mýdlo a vodu spolehlivě nahradí, ovšem při jejich výběru je dobré ohlídat si složení na etiketě.

Dezinfekční gely přátelské k pokožce

Kromě toho, že opravdu účinný gel na ruce by měl zvládnout zneškodnit viry a bakterie, a nejen zbavit ruce nečistot, svou roli hraje i přítomnost pečujících látek. Časté mytí rukou a používání nevhodné dezinfekce totiž mohou výrazně přispět ke kožním problémům. Pokožka bývá vysušená a podrážděná, zvláště pokud míváte sklony k ekzémům. Existují však i dezinfekční prostředky, které obsahují pečující látky a pokožku nijak nezatěžují. Naopak ji pomáhají hydratovat, zanechávají ruce příjemně hebké a jsou tak ideální zvláště pro citlivou pokožku. Nepodceňujte proto výběr dezinfekčního gelu a vybírejte pouze kvalitní produkty, vaše pokožka vám za to poděkuje. Inspiraci můžete najít i u svého lékaře, protože přípravky, které používají zdravotníci, musí nejen fungovat proti virům a bakteriím, ale také pečovat o ruce.

Komerční sdělení
BCH2.PNG
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Pokožka
Partner rubriky Pokožka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Jak se léčí kožní nemoci?

MUDr. Ilonou Procházkovou, Dermatovenerologická klinika, 25. dubna 2002

Účinnost opalovacího krému

Je pravda, ze cim je ochranny slunecni faktor opalovacich kremů vyssi, tim dele trva, nez se krasne opalime?dekuji

Suchá kůže v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o radu. Jsem v 7. měsíci těhotenství, váhový přírůstek je v doporuč.limitu, můj "problém" je spíše kosmetického charakteru. Ať se mažu jakýmkoliv speciálním krémem na tělo v těhotenství (zkoušela jsem např. českou Bonellu a některé zahraniční výrobky),klasickou a oblíbenou NIVEOU, mandlovým či dětským olejem, kůže na celém těle, nejen na prsou a břiše, je nepříjemně suchá a loupe se. Vím, že to není žádný vážný problém, jen nepříjemnost, ale já bych i v těhotenství pro své tělo chtěla udělat maximum. Ještě bych doplnila, že uvedené výrobky kombinuji a mažu se i několikrát denně (olej používám i do koupele a vtírám do vlhké kůže). Můžete mi doporučit nějaký konkrétní výrobek, který by byl opravdu účinný? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Olupování pokožky v zimě

V zimním období mám potíže s olupováním pokožky na obličeji (přesněji čelo). Potřebovala bych vhodný postup nebo přípravek, jak tomu zabránit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce