Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Těhotenství a nemoci ledvin

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 12694x )

Během těhotenství jsou nejvíce zatíženy dva úzce spolu související systémy – oběhový a vylučovací. Proto je nutné dopředu pátrat, zda se u matky nevyskytuje vysoký krevní tlak, onemocnění ledvin, cukrovka či zda tyto choroby neprovázely předcházející těhotenství.

shutterstock.com

Při vzniku následujících příznaků je nezbytná konzultace s lékařem a případná následná hospitalizace. Je to zejména neúměrné přibývání na hmotnosti, otoky, bolesti hlavy, poruchy vidění.

Čtěte také: Jak se zjišťuje přítomnost těhotenské cukrovky?

Jak lze onemocnění ledvin během těhotenství zjistit

Pokud existuje podezření na onemocnění ledvin, je nutné těhotnou vyšetřit u interního specialisty nebo nefrologa.

Z laboratorních testů se provádí krevní obraz, základní biochemické vyšetření séra včetně hladiny glukózy, jaterních testů, močoviny, a dále vyšetření moči na bílkoviny, cukr a krevní sediment. Doplňuje se dále vyšetření srážlivosti krve a krevní skupiny. Dále je prováděno bakteriologické vyšetření moči. Toto vyšetření je třeba provést u všech těhotných v prvních třech měsících gravidity k vyloučení infekce močových cest, která může probíhat bezpříznakově. Pozitivní nález vyžaduje přeléčení antibiotiky, která je třeba pečlivě vybírat, aby nedošlo k poškození plodu.

Nejčastější komplikací je patologické zvýšení krevního tlaku v souvislosti s těhotenstvím, proto je nutné dělat pravidelné kontroly krevního tlaku u všech těhotných.

Čtěte také: Spontánní porod po císařském řezu

Nemoci ledvin v těhotenství

Záněty močového měchýře a močové trubice

Tyto záněty jsou v těhotenství poměrně časté. Probíhají obvykle společně. K jejich výskytu přispívá zejména zpomalení přirozeného pohybu moči v těhotenství. Projevují se častým nucením k močení, pálením a řezáním při močení (tzv. řezavkou). Je proto velmi důležité provádět v prvním trimestru screening bakteriurie u všech těhotných. Vždy je také nutné vyloučit kapavčité onemocnění. Při zánětu močového měchýře je reálné riziko vzestupu infekce močovodem k ledvinné pánvičce a ledvinám, proto je třeba je léčit. Druh léčby s ohledem na pokročilost těhotenství ordinuje lékař.

Akutní pyelonefritida – zánět ledvinných pánviček

Jedná se o závažnou komplikaci, která musí být v těhotenství léčena vždy za hospitalizace jednak klidem, dietou a léky, které je nutno vybírat podle pokročilosti gravidity. Zjevně probíhající zánět je diagnostikován u 2 % gravidních, další probíhají bezpříznakově.

Akutní onemocnění začíná vysokými teplotami, někdy s třesavkami, bolestmi v krajině ledviny vystřelujícími do tříselné krajiny. Je-li zároveď zánětem postižen i močový měchýř, bývá časté nucení k močení a pálení při močení. Krajina postižené ledviny je velmi bolestivá na poklep a otřesy.

Chronicky probíhající forma onemocnění se projevuje mírnějšími teplotami nebo zvýšení teploty chybí, bolest v krajině ledviny je občasná, zvětšuje se při pohybech. Krajina ledvin reaguje bolestí na hlubokou palpaci a na otřesy (poklep).

Po odeznění choroby je nezbytná pravidelná kontrola, poněvadž je možná recidiva – nové vzplanutí choroby.

Vysoký krevní tlak indukovaný těhotenstvím

Nejčastější komplikací je patologické zvýšení krevního tlaku v souvislosti s těhotenstvím. Za horní hranici se uvádí hodnota 140/80 mm rtuťového sloupce. Zvýšený krevní tlak zjištěný již na samém začátku těhotenství může znamenat dosud nepoznanou hypertenzní nemoc nebo chronické onemocnění ledvin. Možné příčiny by měl zjistit nefrolog.

Příznakem vysokého krevního tlaku může být neobvyklý nárůst hmotnosti, otoky nebo bolesti hlavy.

Pokud dochází k nárůstu krevního tlaku po 20. týdnu těhotenství současně s přítomností bílkoviny v moči a otoky končetin, jde o varovné příznaky tzv. preeklampsie. Tato situace vyžaduje neodkladnou hospitalizaci, protože může vyústit do tzv. eklampsie. To je stav charakterizovaný generalizovanými křečemi a představuje akutní ohrožení života matky i dítěte. Z tohoto důvodu je indikací k okamžitému ukončení těhotenství.

Akutní zánět ledvin

Je v těhotenství vzácný, častěji bývá diagnostikována chronická forma. Ta má v těhotenství dobrou prognózu, pokud se projevuje jen jedním symptomem – bílkovinou v moči. Kombinuje-li se však s hypertenzí – vysokým krevním tlakem, zejména před 28. týdnem gravidity, je nepříznivá prognóza pro plod: značná část plodů odumře v děloze, přežívající se rodí předčasně a jsou hypotrofické. U 70 % těhotných s chronickým zánětem ledvin se vyvíjí pozdní gestóza.

Čtěte také: Amalgámové zubní plomby u těhotných

Je těhotenství v pokročilých stadiích onemocnění ledvin únosné?

Obecně se těhotenství při pokročilých onemocněních ledvin a nedostatečně kontrolovaném krevním tlaku nedoporučuje. Jednotlivé případy se musí posuzovat individuálně. Platí však, že kontraindikací těhotenství je onemocnění ledvin vyžadující tzv. imunosupresivní terapii, například záněty ledvinných klubíček s projevy nefrotického syndromu, ale i infekce močových cest vyžadující intenzivní léčbu antibiotiky. Relativní kontraindikací je každé pokročilejší stadium ledvinové nedostatečnosti, obtížně léčitelný krevní tlak a hemodialyzační léčba. V tomto případě je navíc otěhotnění vzácné.

Odpovídající životospráva v těhotenství snižuje rizika pro matku a plod. Zejména zákaz kouření, přiměřená výživa, vyloučení škodlivých léků.

Zdroj: www.nadaceledviny.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce