Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak se zjišťuje přítomnost těhotenské cukrovky?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7278x )

Těhotenská cukrovka vzniká poprvé v průběhu těhotenství. Nejčastěji se objevuje kolem 26. až 28. týdne těhotenství, kdy vlivem hormonů, které produkuje placenta, dochází ke zhoršení citlivosti těla na vlastní inzulín. Výsledkem pak může být vyšší hladina cukru (glykémie) zejména po jídle, někdy ale i nalačno. Vyšší cukr přechází placentou k miminku a pokud je zvýšená glykémie v krvi často, plod v děloze rychleji roste, což může vést ke komplikacím těhotenství.

shutterstock.com

Největším problém je, že zvýšená glykémie nebolí, žena tedy o své cukrovce vůbec nemusí vědět. Proto pokud se diagnoza těhotenské cukrovky udělá pozdě, může dojít k porodu velkého plodu (nad 4000g) a dítě má pak v budoucnosti větší riziko cukrovky nebo nadváhy. Léčba GDM není obtížná, ale žena musí přijít k lékaři včas.

Těhotenská cukrovka (gestační diabetes)

Gestační diabetes  je zvýšená glykemie během těhotenství. V naší zemi je propracovaný systém, ve kterém jsou ženy s vyšším rizikem těhotenského diabetu kontrolovány a léčeny. Na začátku je dieta, poté se podává trošku inzulínu, někdy jiné léky, ale v zásadě je důležité na to hlavně včas přijít. Když se zavčasu zjistí, že pacientka má vyšší glykémii, dá se zaléčit tak, že nic nehrozí. Tyto ženy jsou do budoucnosti jaksi ohroženy, protože mají genetickou predispozici vzniku diabetu II. typu. Proto je vhodné, aby byly po porodu a po ustálení hodnoty glukózové tolerance, nadále sledovány. Na děti se cukrovka nepřenáší, ale je zde sklon dřívější obezitě, proto dbáme na správné návyky životosprávy.

Pokud se zjistí GDM včas, je pacientka sledována ve specializovaných diabetologických ambulancích, kde správnou léčbou dochází k normalizaci hladin krevního cukru a k porodu zdravého dítěte. Léčba není obtížná. Asi 80-85% všech těhotných je léčeno dietou, zbytek užívá léky na cukrovku nebo inzulín. Cílem je dosáhnout hladin krevního cukru nalačno méně než 5,1mmol/l, po jídle pak 6,7 – 7,8mmol/l.

Neléčený diabetes v těhotenství může vést k porodu velkého plodu, což může způsobit komplikace během porodu při váznutí průchodu porodními cestami, předčasný porod a další komplikace, jako je preeklampsie. Protože novorozenec má vyšší hladiny svého inzulinu v krvi, po porodu může dojít rychle k poklesu hodnot glykémie v krvi dítěte i k dechovým potížím. Děti se zvýšenou produkcí inzulinu pak jsou ve větším riziku vzniku obezity a diabetu 2. typu v pozdějším věku.

Rizikové faktory pro vznik těhotenské cukrovky

  • obezita
  • věk těhotné nad 25 let
  • předchozí porod plodu nad 4000 g
  • diabetes mellitus v rodině
  • porod mrtvého plodu v předchozích graviditách
  • opakované potraty
  • vysoký krevní tlak
  • vysoký krevní tlak a preeklampsie v předchozích těhotenstvích
  • gestační diabetes v předchozích graviditách
  • glykosurie (nález cukru v moči) na začátku těhotenství

Pacientky, které již měly jednou gestační diabetes v předchozí graviditě, mají riziko vývoje gestačního diabetu mezi 30-50 %. Doporučuje se po ukončení gravidity tyto pacientky dále dlouhodobě sledovat a na další těhotenství by se měly připravovat i po této stránce. Zvažuje se, že gestační diabetes může být prvním projevem pomalu se rozvíjejícího jiného typu diabetu.

Čtěte také: Spontánní porod po císařském řezu

Platná kritéria ke zjištění těhotenské cukrovky

V roce 2015 začaly platit nová diagnostická kriteria, která slouží pro odhalení GDM, jsou přísnější, než byla ta předchozí, a pro maminku je důležité, aby testy byly udělány správně a včas. Jen tak dojde k včasnému zahájení a sledování těhotenského diabetu.

  1. První vyšetření se provádí co nejdříve po zjištění těhotenství. Vyšetřuje se pouze glykémie nalačno. O těhotenskou cukrovku se jedná, pokud je glykémie nalačno opakovaně 5,1 – 6,9 mmol/l. To znamená, že je-li glykémie nalačno ≥ 5,1 mmol/l, vyšetření se opakuje nejbližší možný den. Je-li také druhá glykémie nalačno ≥ 5,1 mmol/l, je diagnoza GDM jistá. Je-li druhá glykémie nalačno v normě, žena podstoupí tříbodový 75g oGTT (glukózový toleranční test, kdy se stanovuje hladina glykémie nalačno a poté za 60 a 120minut po vypití 75g glukózy)
  2. Pokud žena projde úspěšně prvními odběry, tedy není zjištěn GDM, další kolo kontrol přichází 24. – 28. týden těhotenství, kdy se provádí tříbodový (3 hodinový 75 g oGTT). O těhotenskou cukrovku se jedná, pokud je splněno alespoň jedno z následujícího:
  • Glykémie nalačno ≥ 5,1 mmol/l
  • Glykémie v 60. min ≥ 10,0 mmol/l
  • Glykémie ve 120. min ≥ 8,5 mmol/l

Na obě vyšetření (na začátku těhotenství i mezi 24.-28. týdnem) odesílá ženu ošetřující gynekolog a odběry by měly proběhnout v laboratoři, která je vybavena ke správnému provedení vyšetření. Lékař může také doporučit, aby byl tento test proveden dříve, pokud máte příznaky prediabetu nebo cukrovky.

Čtěte také: Hemoroidy v těhotenství potrápí nejednu ženu

Test na těhotenskou cukrovku (OGTT)

Jak se na test OGTT připravit:

  • Den před testem neomezujte příjem sacharidů (jezte jako obvykle) a neprovádějte větší fyzické výkony.
  • Test by se neměl provádět při nemoci (nachlazení, chřipka, střevní problémy) nebo po úrazu.
  • Test se provádí ráno nalačno (je nutné alespoň 8-hodinové lačnění), pití čisté vody před testem není omezeno.
  • Poraďte se s lékařem o všech lécích, které právě užíváte. Některé léky, jako jsou kortikosteroidy, beta-blokátory, diuretika a antidepresiva, mohou ovlivnit výsledky.

Co si vzít s sebou do laboratoře:

  • Žádanku k provedení testu od vašeho gynekologa, pro jistotu i kartičku pojišťovny.
  • Pití a svačinu (kterou budete potřebovat po skončení testu, aby se vám neudělalo nevolno).
  • Něco na čtení (test trvá více než 2 hodiny a je nutné při něm v klidu sedět).

Průběh testu:

  • Nejdříve se odebere krev nalačno.
  • Vzorek by měl být ihned vyhodnocen a pokud je hodnota v normě (nižší než 5,1 mmol/l), v testu se pokračuje dále.
  • Pokud je zvýšená již hodnota nalačno (5,1 mmol/l a více), v testu se nepokračuje a žena by měla přijít na kontrolu následující den.
  • Pokud je glykémie nalačno znovu vyšší, je diagnóza těhotenské cukrovky potvrzena, žena má být odeslána na diabetologii.
  • Je-li opakovaná glykémie nalačno v normě (nižší než 5,1 mmol/l), pokračuje se v testu - žena vypije roztok se 75 gramy glukózy (v současné době se používají již předpřipravené roztoky, zpravidla s obsahem kyseliny citrónové - chuť je sladkokyselá). Roztok je třeba vypít během několika minut. 
  • Další odběr krve následuje 60 minut po vypití roztoku a třetí za další hodinu (tedy 120 minut po vypití roztoku).
  • Po celou dobu testu je nezbytně nutné zůstat v klidu sedět. Fyzická aktivita by zkreslila výsledky testu, které by pak mohly být "falešně v normě".
  • Během testu nejezte a nekuřte, v případě potřeby ale lze sladký roztok zapít trochou vody.
  • Po skončení testu (po 3. odběru) se v klidu napijte a najezte, teprve pak odcházejte z laboratoře.

Poznámka: stanovení cukru v moči v průběhu testu by se již nemělo provádět. Jedná se o překonanou metodu. Cukr v moči mohou mít i ženy bez cukrovky (v těhotenství častý jev) a naopak nepřítomnost cukru nevylučuje cukrovku. Pro diagnózu jsou rozhodující výsledky z žilní krve.

Čtěte také: V těhotenství konzultujte s lékařem každý prášek

Když je test na těhotenskou cukrovku pozitivní

Ženy s těhotenskou cukrovkou dochází do dietologické poradny, kde se jim dostane poučení o dietě při těhotenské cukrovce a je jim pravidelně kontrolována hladina glukózy v krvi nalačno a po jídle. Dietu vysvětlí pacientce nutriční terapeutka, může s ní i sestavit přímo vhodný jídelníček. Dieta se dodržuje po celou dobu těhotenství až do porodu. Obecně se doporučují zásady zdravé racionální stravy: jídlo v pravidelných intervalech, vyloučení jednoduchých sacharidů a náhradních umělých sladidel z denního příjmu, dostatek ovoce a zeleniny dle obsahu sacharidů, dostatek vlákniny, dostatečný pitný režim. Nevhodné jsou velké pauzy mezi jídly, nepravidelné a rychlé stravování.

Čtěte také: Těhotenská cukrovka: většinou stačí úprava jídelníčku a pohyb

Co mohu udělat, abych zabránila gestačnímu diabetu?

Inzulinová rezistence je normální součástí těhotenství. Je to způsob, jak tělo zajistí, že plod má dostatek živin pro růst. Z tohoto důvodu je obtížné zabránit gestačnímu diabetu. Existují však způsoby, jak snížit riziko. Důležitá je obecně v rámci prevence gestačního diabetu a obezity zdravá životospráva a dostatek pohybu. 

Zdroj: www.healthline.com, www.tehotenskacukrovka.cz

 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce