Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Testování protilátek na covid-19 pro samoplátce

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1465x )

Zatím není možné přesně určit, kolik lidí prodělalo onemocnění covid-19. U velkého počtu nemocných se neprojeví žádné příznaky. Na tuto otázku ale může dát odpověď testování samoplátců pomocí krevních testů, a to díky protilátkám IgG. AeskuLab spustil testování na protilátky pro samoplátce, které může ukázat stupeň promořenosti populace. Cena testu je 700 korun.

shutterstock.com

Krevní testy zjišťují přítomnost protilátek IgG jejichž koncentrace v těle vrcholí asi po 3 týdnech po nákaze, ale v krvi přetrvávají i několik let. Jejich přítomnost vypovídá o prodělané infekci a o stavu imunity a ochraně organismu proti dalšímu kontaktu s virem. Narozdíl od rychlotestů, které odebírají krev z prstu, u této metody probíhá odběr z žilní krve a zájemnce nemusí před odběrem k lékaři. 

Krevní test na protilátky nebo PCR metoda s výtěrem z nosu?

Test na covid-19 se zpravidla provádí buď výtěrem z nosu (metoda PCR) nebo odběrem krve a následným sérologickým vyšetřením přítomnosti protilátek IgG. PCR metoda je nejpřesnější diagnostickou metodou, která detekuje přítomnost viru v organismu ihned po infikování a hodí se pro pacienty, kteří mají příznaky onemocnění covid-19 (suchý kašel, horečku, únavu, nechutenství). Pro lidi, kteří mají podezření, že nemoc v minulosti prodělali, ale nemají už příznaky, se doporučuje metoda sérologická, tedy odběr krve. Právě tyto testy spustily laboratoře AeskuLab přes svá odběrová místa po celé České republice.
Není třeba se obávat toho, že by zdraví pacienti při testování přišli do kontaktu s nemocnými a nakazili se od nich. V našich odběrových místech pacienty s příznaky nemoci covid-19 vůbec neodebíráme, těm se i nadále doporučuje nejprve kontaktovat svého praktického lékaře a domluvit se s ním na dalším postupu,“ vysvětluje Kamil Doležel, ředitel laboratoří AeskuLab. 

Pro koho je test vhodný?

  • prodělali jste v předchozích měsících zánět horních cest dýchacích nebo jste měli krátkodobé příznaky virového onemocnění
  • máte-li podezření, že jste prodělali nákazu covid-19 s malými či žádnými příznaky tohoto onemocnění
  • končíte 14denní karanténu, jste bez zdravotních potíží a chcete se ujistit, že jste onemocnění neprodělali

Metoda se naopak nehodí pro akutní případy, u nichž projevy onemocnění ještě přetrvávají. Člověk s příznaky onemocnění covid-19 si může udělat test zhruba po dvou až třech týdnech po jejich odeznění.

Tento test není hrazen ze zdravotního pojištění, takže zájemci si musí vyšetření uhradit sami. 

Jak se na odběr krve připravit?

Jedná se o odběr žilní krve, který není třeba provádět na lačno. Před odběrem je vhodné pít neslazené tekutiny (čaj, vodu) pro dobrou hydrataci a hladký průběh odběru.

Interpretace výsledků – co test ukáže?

Výsledky jsou k dispozici do 48 hodin po odběru krve. O způsobu sdělení výsledků se lze domluvit přímo na odběrovém místě. Běžně se používá zabezpečený kódovaný e-mail nebo telefonick ý kontakt po ověření hesla, ale lze se domluvit i jinak.

  • IgG POZITIVNÍ: IgG protilátky přítomny, jedná se o stav po prodělané infekci. Výsledkový protokol neslouží jako doklad o bezinfekčnosti.
  • IgG HRANIČNÍ: Nejasný výsledek, test je vhodné zopakovat za 1–2 týdny.
  • IgG NEGATIVNÍ: Získaný výsledek nesvědčí o prodělání infekce.

Protilátky IgG se tvoří za 2–3 týdny od prvních klinických příznaků onemocnění. Pokud nebyla tato lhůta dodržena, je vhodné zopakovat test s delším časovým odstupem, jelikož protilátky IgG nejsou u infikovaných pacientů přítomny během inkubační doby a v počátečním stadiu infekce. Výsledkový protokol neslouží jako doklad o bezinfekčnosti. 

Ochrání protilátky proti covid-19 dlouhodobě?

Kromě promořenosti populace je důležité sledovat i vývoj hladin IgG protilátek v krvi jednotlivců, zejména to, jak se jejich koncentrace bude měnit v čase a jaká bude jejich ochranná hladina. Detekovat protilátky je jedna věc, ale správně je interpretovat pro klinickou praxi je věc mnohem složitější. Každopádně bude důležité sledovat, zda lidé, kteří prodělali onemocnění, se mohou znovu nakazit, nebo až po jaké době, respektive při jakém poklesu hladiny protilátek.

WHO ve svých doporučeních podporuje vyšetřování protilátek i ke zjištění stavu promořenosti populace. Dá se tak zjistit, jaký je podíl lidí, kteří infekci prodělali bezpříznakově nebo nebyli diagnostikováni. Tyto informace vypovídají o tom, v jaké fázi epidemie se společnost nachází, dokáží i do jisté míry předpovědět, jak bude nebezpečná. Zajímavé je i srovnání promořenosti v různých věkových skupinách nebo v různých regionech.

Zdroj: www.aeskulab.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Koronavirus: Mytí rukou je důležitá součást prevence

Správné mytí rukou je jednou ze základních prevencí před šířením nákazy, včetně viru chřipky nebo COVID-19. Většina lidí si však myje ruce špatně.

Koronavirus: na ochranu očí se často zapomíná

Nový koronavirus se může do těla dostat také přes oční sliznici. Experti tvrdí, že ochrana očí, stejně jako rukou a úst, může zpomalit šíření nákazy.

Jak se chránit proti nákaze? Pomůže vitamin D

Podle posledních studií je klíčovým faktorem pro odolnost proti infekcím dostatek vitaminu D. Ten má silný vliv na funkci protiinfekčních bariér ve střevech, plicích, kůži a placentě, které chrání tělo před napadením viry, bakteriemi a toxiny.

Psychologové doporučují, jak se vypořádat s epidemií

Milí Češi a Moraváci na jedné karanténní lodi, víme, že jste ve stresu a pod tlakem. Neexistuje sice žádná zázračná rada, jak na dálku zatočit s úzkostí, psychickými potížemi či virem samotným, ale jako kliničtí psychologové a psychoterapeuti jsme pro vás připravili stručný soubor doporučení, který vám v tyto dny snad přijde k duhu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce