Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Transplantace u zubaře

( Komerční prezentace | přečteno: 12094x )

Už jste někdy slyšeli, že je transplantace možná i v zubařském křesle? Pokud trpíte odhalováním krčků, zbystřete. Máme pro vás novinku, která váš problém vyřeší jednou pro vždy.

shutterstock.com

Odhalování krčků je velmi rozšířeným defektem dutiny ústní. Jedinec s obnaženými krčky zubů může pociťovat vyšší citlivost zubů na různé podněty, jako jsou studené či teplé nápoje nebo sladké a kyselé chutě potravy.

Příčiny

Jedním z důvodů, proč se krčky odhalují, je genetická dispozice. Není to tak, že pokud měl jeden z vašich předků problém s odhalenými krčky, musíte ho zaručeně mít také, ale pravděpodobně budete mít, stejně jako váš příbuzný, tenký typ dásně. To v kombinaci s nesprávnou technikou čistění zubů tvrdým kartáčkem a tahem mimických svalů může vyvolat právě obnažení krčku. Další příčinou může být nepravidelný skus, zde je odhalování krčků doprovodným jevem. Většinou se tento problém vyskytuje ve středním věku. V mladším věku se mohou odhalené krčky objevit jako nežádoucí efekt po léčbě rovnátky.

Řešení

Do nedávné doby se odhalené krčky řešily aplikací bílé výplně. To může vyřešit citlivost zubu, ale co se estetiky týče, nic moc to bohužel nemění. Druhá věc je, že touto léčbou nelze zabránit dalšímu odhalování zubního krčku a je tedy pouze dočasná. Pokud to jde, je optimální metodou krytí obnažených krčků vlastní tkání, tedy transplantátem dásně, která se odebere z patra. Moderní techniky chirurgického krytí obnažených krčků pocházejí z mnichovské ordinace Zuhr&Hürzeler, která pořádala i školení této novinky. Jedním z účastníků kurzů, který se učil od německých chirurgických mistrů je MUDr. Jan Stuchlík ze stejnojmenné dentální kliniky: „Němečtí stomatologové jsou na poli chirurgie měkkých tkání světovou extratřídou. Jde o výborné řešení velmi častého defektu. Transplantace v ústech opět pokročila vpřed.“

Průběh výkonu

Celý výkon je prováděn v lokální anestezii, je tedy zcela bezbolestný a rekonvalescence je rychlá. „Nejdříve se připraví okolí obnaženého krčku, poté se z patra odebere štěp dásně a přišije se přes obnažený krček zubu. Aby se dosáhlo co nejlepšího hojení a výsledku, celá dáseň v okolí se přitáhne pomocí závěsných stehů,“ popisuje Stuchlík.

Stehy se vytahují po čtrnácti dnech klidového režimu. Pacient musí velmi opatrně kousat a i čištění zubů vyžaduje více šetrnosti. Je důležité, aby se transplantát neposunul nebo nevytrhl. V prvních dnech je totiž vyživován pouze difúzí z okolí. Až po několika dnech do transplantátu vrůstají cévy a zhruba po měsíci je již možno jíst zcela bez omezení. K úplnému zahojení pak dochází zhruba po třech měsících od výkonu.

Transplantace tkáně má oproti klasickému řešení ještě jednu velkou výhodu. Výsledek je trvalý. Zesílení tkáně v místě transplantace spolehlivě zabrání obnažení krčku v budoucnu.

Jaké jsou vaše zkušenosti ze zubních ordinací? Napište nám do diskuse nebo na [email protected].
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

O zubech se rozhoduje již před narozením dítěte

Součástí péče o těhotné je i vyšetření u zubního lékaře a léčba zubního kazu.

Novorozenci dostávají zubní průkaz

Se zdravotním a očkovacím průkazem získávají nově narozené děti také zubní průkaz.

Trendem moderní stomatologie je zubní hygiena

Parodontóza a "špatný dech" nebolí, i zubní kaz začíná bez bolesti...

Jak vzniká zubní kaz?

Zubní kaz je v určitém smyslu infekční onemocnění. Vzniká činností bakterií, streptokoků a laktobacilů.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce