Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Trápí vás bolesti hlavy? Na vině mohou být špatné brýle.

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9567x )

Slzení a pálení očí, bolesti hlavy, napětí v šíji. Tyto nepříjemné příznaky mohou mít společného jmenovatele, kterým je nesprávně korigovaná oční vada.

shutterstock.com

Brýle by měly přesně korespondovat s dioptriemi, pokud se zrak zhorší byť o dioptrii (či půl), je třeba navštívit optiku a brýlové čočky si nechat vyměnit.
„Mhouření očí za účelem doostřování zraku s sebou přináší riziko jejich zvýšené únavy, předčasného tvoření vrásek v oblasti jemné pleti kolem očí a další rozmanité pocity nepohodlí včetně bolesti hlavy, které bychom ve vlastním zájmu neměli zanedbávat,“
uvádí Petra Ustohalová, optička a optometristka.

Čtěte také: Proč nekupovat levné brýle z drogerií a tržnic?


Na celkové fyzické i psychické pohodě se kvalita vidění významně projevuje. V případě, že se vám během dne mění ostrost zraku, zbystřete.
„Pokud máte například půl dioptrie nebo i o něco více, odpočatý mozek je nějakou chvíli zvládne korigovat, proto ráno můžete vidět dobře a mít pocit, že brýle vůbec nepotřebujete. Oko i mozek se však více namáhají a se zvyšující se únavou ve večerních hodinách pak člověk vidí večer hůře než dopoledne, navíc ho může bolet hlava a nastupuje i pálení či řezání unavených očí.“
Oční jóga je jednou z možností, jak udělat něco pro zdraví svých očí.
„Pokud oční cviky provádíte na pravidelné bázi, můžete tak posílit oční svaly a oddálit presbyopii neboli „nemoc krátkých rukou“, která i přesto dříve či později potká každého z nás,“ říká optometristka Petra.

Čtěte také: Oči v létě: poškození sluncem, vážné úrazy, záněty nebo popáleniny z grilování

Práce na počítači jako rizikový faktor

Nejen počítač, ale i televizní obrazovky, chytré telefony či tablety vyzařují namodralé studené světlo. Jeho nadměrné množství může působit napětí v očích a jejich únavu, s čímž souvisí bolesti hlavy a pocit suchých očí, zejména pak u lidí trávících většinu pracovního dne před monitorem.
„Každému, kdo pracuje déle než 2 hodiny denně na počítači, bych doporučila pořídit si brýle se speciální antireflexní úpravou. Pomůže také hygiena práce: po 20 minutách práce odpoutejte zrak od obrazovky, zaostřete do dálky – ideálně se podívejte z okna, do zeleně. Postarejte se o to, aby byla místnost vhodně osvětlená. Nezapomínejte také mrkat, aby se oko zvlhčilo. Dávejte si pozor na mhouření očí, kvůli kterému není mrkací reflex tak silný, čímž se povrch oka vysušuje.“

Čtěte také: Alergický zánět spojivek

Tipy, jak si udržet zdravý zrak co nejdéle:

  • Choďte na pravidelné prohlídky k očnímu lékaři a sdělte mu, s čím se v rodině potýkáte. Důležité jsou nejen oční problémy, ale například i cukrovka. Podle čínské medicíny mají velký vliv na oči i játra a štítná žláza.
  • Dbejte o své celkové zdraví, do jídelníčku zařaďte tmavou listovou zeleninu, bobulovité ovoce a vaječné žloutky. Jezte čerstvé a kvalitní potraviny a vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám, které organizmus zatěžují.
  • Každý den si udělejte 3 minuty čas na oční jógu: bez brýlí a v relaxační poloze jemně a pomalu protahujte oči. Odvděčí se vám pomalejším stárnutím a váš pohled bude působit svěžím dojmem.
  • Oči zbytečně nenamáhejte a investujte do kvalitních brýlí, které budou přesně korigovat vaše dioptrie. Vsaďte na speciální antireflexní úpravy, které mají jak estetický, tak zdravotní efekt.
  • Pokud pracujete denně na počítači, pořiďte si antireflexní úpravu, která filtruje modré světlo, které produkují monitory, chytré telefony a tablety i oblíbené LED žárovky. Pravidelně mrkejte, aby nedocházelo k vysušování očí.
  • Chraňte svůj zrak před UV zářením. Citlivá oční čočka nemá schopnost vlastní regenerace, kvalitním UV filtrem v brýlích tedy předcházíte závažnějším problémům ve vyšším věku.
  • Dávejte si pozor i na oční kosmetiku, která může obsahovat nežádoucí alergeny a konzervanty, kupujte si jen kvalitní výrobky. Krémy jemně vklepávejte, jemnou pokožku nikdy netřete ani nevytahujte.


Zdroj: www.omega-optix.cz

Komerční sdělení
2022_Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti hlavy.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti hlavy
Partner rubriky Bolesti hlavy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Pomoc při migréně

Záchvaty migrény jsem úspěšně zvládala včasným užitím Ergofeinu, později v kombinaci s Alnagonem. Ergofein se nedodává a Alnagon je přísně dokladovaný receptem. Jakou pro mne můžete mít radu? Migrénu mívám v posledních letech velmi často (každý týden). Jitka

Dotaz na migrénu

Mám žaludeční neurózu spojenou s migrénou a potící se nohy. Poraďte! Vendula

Nadměrné pocení v oblasti hlavy

Syn se poslední dobou nadměrně potí.Nejvíce ale v oblasti hlavy. I když je chladné počasí, potí se tak,že má úplně mokré vlasy.Trápí ho to a společensky velmi znemožňuje.Je mu 19let,180/90,nepije,nekouří.Doporučeno mu bylo magnesium,ale žádný efekt nenastal.Děkuji předem za odpověď a radu,kam se obrátit a co může být příčinou.

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy jsou jako bolesti v zádech nebo bolesti břicha velmi všeobecným příznakem a mohou být způsobeny celou řadou nejrůznějších příčin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce