Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Urologické nádory bývají velice nenápadné

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1005x )

Urologické nádory bývají velice nenápadné, a právě proto jsou tak nebezpečné. Většinu jednoduše sami neodhalíte, příznaky navíc mohou zpočátku vypadat jako prostý zánět močových cest doprovázený bolestí nebo výskytem krve v moči. Proto je důležité chodit na preventivní prohlídky k lékaři a zmínit se mu o jakýchkoliv problémech, které vás trápí, byť vám připadají banální.

shutterstock.com

Nádory vývodných cest močových u žen i mužů a mužských pohlavních orgánů patří mezi častá onemocnění. 

Na prvním místě stojí rakovina prostaty, která dnes představuje nejčastější nádorové onemocnění u mužů. Časté jsou i nádory ledvin, jejichž výskyt v přepočtu na počet obyvatel je v ČR vůbec nejvyšší na světě. Běžně se vyskytují i nádory močového měchýře, jejichž přítomnost může signalizovat krev v moči.  Mezi časté nádory u mužů patří nádory varlat.

Urologické problémy netrápí jen muže, ale bohužel i ženy. I těch se mohou dotknout problémy spojené s rakovinou močového měchýře, močové trubice nebo ledvin. Právě ženy by si měly dát pozor především na poslední jmenované onemocnění. Při častých a neléčených zánětech močových cest se totiž může stát, že zdravotní problém postihne i ledviny a rozvine se z něj až rakovina.

Rakovina prostaty

Podmínkou vzniku karcinomu prostaty je přítomnost testosteronu, mužského pohlavního hormonu produkovaného Leydigovými buňkami varlete. Z toho tedy vyplývá, že karcinom prostaty může vzniknout u každého muže, který má aktivní produkci pohlavních hormonů, resp. testosteronu. Výskyt karcinomu prostaty má mnoho specifik – jedním z nich je, že s věkem stoupá. U mužů nad 60 let je uváděn nález ložisek karcinomu prostaty až v 80 % a u mužů osmdesátiletých dokonce v 95 %. To ale neznamená, že se mladším ročníkům tento typ rakoviny vyhýbá. Důležitou roli při vzniku onemocnění může hrát dědičnost. Pokud rakovinou prostaty trpí otec nebo bratr, riziko vzniku onemocnění se u mužů dvakrát zvyšuje.

Jak rakovinu prostaty poznat?

V první fázi je rakovina prostaty asymptomatická, tedy bez příznaků, a je tak většinou odhalena zcela náhodou. Paradoxně uzdravení závisí na včasném odhalení a započetí správné léčby.

Nejčastějšími příznaky jsou problémy při močení, které lze ale jen obtížně odlišit od příznaků souvisejících s nezhoubným zvětšením prostaty. Mezi tyto známky patří časté močení v noci, přes den, nucení na močení, únik moči po vymočení, slabý proud, obtížné močení nebo pocit nedostatečně vyprázdněného močového měchýře. Krev ve spermatu nebo v moči může být jedním z prvních příznaků pokročilého karcinomu prostaty a urologické vyšetření je nezbytné.

Ostatní příznaky mohou být již známkou velmi pokročilého nebo metastatického nádoru, patří mezi ně trvalá bolest v bocích nebo zádech, hubnutí, bledost, celková slabost a výrazné otoky dolních končetin.

Vzhledem k tomu, že se věk mužů, kterým je zjištěna rakovina prostaty neustále snižuje, je klíčové nepodceňovat pravidelná preventivní vyšetření po padesátém roce života. Tato vyšetření jsou jedinou naší šancí, jak nádory prostaty objevovat v počátečních stádiích a tedy i předcházet rozvoji onemocnění.

Rakovina varlat a penisu

Zatímco riziko rakoviny prostaty roste s věkem, nádorové onemocnění varlat nejčastěji postihuje dvě skupiny mužů: mladé muže okolo 18, 20 let a pak muže kolem 50 let. Pro své zdraví však mohou něco udělat i sami – každý měsíc si pravidelně samovyšetřit varlata a díky tomu odhalit změny tvaru, velikosti, nárůst bulky, samotné objevení bulky...

Když si muž najde na šourku v oblasti varlat bulku, měl by se hned objednat na urologii a maximálně do týdne zajít na vyšetření. Na základě vyšetření lékař rozhodne, co dál. Laik nedokáže stav vyhodnotit. Vyšetření je včetně ultrazvuku, netrvá déle než 10–15 minut a je bezbolestné, na základě tohoto vyšetření lékař na 99 % sdělí pacientovi, zda je vše v pořádku či nikoliv. I zde platí, že čím dříve je problém odhalen, tím vyšší pravděpodobnost, že bude choroba vyléčitelná. Proto je lepší přijít desetkrát zbytečně, než jednou nepřijít a promeškat šanci na uzdravení z vážné nemoci. V tomto případě je rozumné přijít rovnou na urologické pracoviště po předchozím objednání.

Rakovina močového měchýře

Rakovina močového měchýře je každý rok v Česku diagnostikována u 2000 lidí. Třikrát častěji postihuje muže než ženy a je prokázáno, že přibližně 65 % případů tohoto onemocnění u mužů je vyvoláno cigaretovým kouřem. Podle odborníků mají kuřáci zhruba 4krát vyšší riziko vzniku tohoto onemocnění než nekuřáci a mají i větší šanci, že na toto onemocnění zemřou.

Jinými známými faktory jsou tzv. aromatické aminy - látky, které se dříve používaly v některých průmyslových odvětvích (výroba barev), dnes je však jejich výskyt minimální.
Dalším faktorem, který se může podílet na vzniku nádoru měchýře je tzv. bilharziáza, což je onemocnění způsobené parazitem žijícím v stojatých vodách v některých tropických a subtropických oblastech (Egypt, Viktorino jezero apod.).

Jak se rakovina močového měchýře projevuje?

Nejčastějším příznakem je nález krve v moči. Typické je, že krví zbarvená moč se objeví bez dalších příznaků jako je bolest nebo potíže při močení. Krví zbarvená moč by tak měla být jasným signálem k návštěvě urologa.

Nádory močového měchýře jsou ve většině případů vyléčitelným onemocněním. Platí to hlavně pro tzv. povrchové nádory. Tyto nádory však nemocného ohrožují častým opakováním - tedy vznikem dalšího nádoru v budoucnosti. Toto riziko se blíží 70 %. Pacienti proto musí být celý život sledováni. U infiltrujících nádorů je prognóza horší - radikální operace vede k vyléčení v 60-70 % případů. Výsledky jsou samozřejmě lepší, je-li nádor zachycen včas.

Čtěte také: Krev v moči nelze podceňovat

Nádory ledvin

Nádory ledvin představují jedno z nejčastějších nádorových onemocnění. Alarmující je skutečnost, že v České republice je procentuální výskyt nádorů ledvin nejvyšší ze všech zemí světa, když ročně onemocní více než 2500 jedinců a více než 1100 na toto onemocnění zemře! Závažná je skutečnost, že v případě, že onemocnění není včas zachyceno a léčeno, může vytvořit metastázy např. v plicích, kostech nebo játrech.

Příčina vzniku zhoubných nádorů ledvin není zcela známá. Některé, tzv. hereditární karcinomy, se ale mohou zvýšeně vyskytovat mezi příbuznými.
Na vznik nádoru ledvin mají také velký vliv dietní návyky. Strava bohatá na živočišné tuky, velká konzumace smaženého a uzeného masa pravděpodobnost vzniku karcinomu ledviny zvyšuje. Dále se k rizikovým faktorům řadí kouření, obezita a chronické zvýšení krevního tlaku. 

Jak se onemocnění projevuje?

Kvůli poloze ledvin za dutinou břišní se nádor ledviny nemusí dlouhou dobu vůbec projevit. Až 70 % těchto nádorů je dnes diagnostikováno náhodně při vyšetření břicha pomocí ultrazvuku, CT nebo magnetické rezonance, na které člověk přišel z jiného důvodu. První obtíže se mohou objevit postupně až se zvětšováním nádoru, mohou být ale různorodé a dokonce se mohou vyskytnout jen přechodně.

Nejčastějším problémem, který donutí pacienta navštívit lékaře, je přítomnost krve v moči. Ta je způsobena prorůstáním nádoru do ledvinných kalichů a pánvičky. Někdy mohou pacienti krev pozorovat pouhým okem, moč pak může být zbarvená do růžova nebo mít dokonce barvu červeného vína. Tzv. mikroskopickou hematurii, ale odhalí až preventivní kontrola u praktického lékaře.

V pokročilém stádiu na sebe nemoc může upozornit bolestí v boku, v bedrech nebo bolestí břicha. V dalším průběhu onemocnění zhoubné nádory ledvin vytvářejí metastázy v dalších orgánech, co se může projevit otoky dolních končetin, u mužů pak i bolestivým varletem s rozšířenými žilami na šourku. Vzdálenější metastázy se vyskytují v plicích, játrech a v kostech. Ty se pak projevují dušností nebo vykašláváním krve a patologickými zlomeninami způsobené třeba i jen minimální zátěží.

K dalším obecným příznakům nádorového onemocnění řadíme nechutenství, ztrátu hmotnosti, která se projevuje neúmyslným poklesem váhy přibližně o 10 % z celkové hmotnosti za ½ roku. Dále pacienti pociťují malátnost, únavu, slabost, potýkají se s nočním pocením, opakujícími se horečkami a s dalšími příznaky pocitu špatného zdraví.

Jaké jsou možnosti léčby urologických nádorů?

Podobně jako u jiných onkologických onemocnění, i urologické rakoviny je třeba léčit podle rozsahu, proto se pro jejich léčbu používá hned několik metod, od prostého pozorování přes chirurgické vyjmutí nádoru a ozařování až po hormonální léčbu. Je třeba myslet na to, že dnešní medicína je již natolik pokročilá, že umí nejen objevit rakovinové bujení hned v prvním stádiu, ale v rámci možností si dokáže poradit i s horším stavem pacienta. Pro pacienty je v tu chvíli důležitá plná důvěra v ošetřujícího specialistu a také udržení si pozitivních myšlenek – protože právě ty mohou pomoci k rychlejší a účinnější léčbě.

Preventivní opatření spočívají ve správné životosprávě, případné úpravě jídelníčku, léčbě zvýšeného krevního tlaku a snížení tělesné hmotnosti. Dále bychom se měli zcela vyvarovat kouření. Kouření má, mimo jiné, také velký vliv na rozvoj dalších urologických onemocnění, nádorů močového měchýře, nádorů penisu, dále neplodnosti a také na postižení cévních struktur způsobující poruchy erekce.

Český den proti rakovině 2021: Nádory ledvin, močového měchýře a prostaty – možnosti prevence

A právě prevence nádorů prostaty, ledvin a močového měchýře je tématem letošní sbírky. 

Vzhledem k epidemické situaci se sbírka v ulicích v tradičním květnovém termínu nemohla uskutečnit.
Dobrovolníky s kytičkami v ulicích potkáte od středy 29. září do pátku 1. října. Na pevných prodejních místech bude možné kvítky získat až do neděle 3. října. Minimální prodejní cena (příspěvek za 1 kytičku): 20 Kč

Cíle sbírky:

Preventivně působit na širokou veřejnost prostřednictvím letáků s informacemi.
Za nabízené kvítky měsíčku lékařského získat prostředky na boj proti rakovině – na nádorovou prevenci, zlepšení kvality života onkologických pacientů, podporu onkologické výuky, výzkumu a vybavení onkologických center.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Alergická reakce na antibiotika

Dobrý den, prave jsem dobrala antibiotika (angina) a na obličeji a na hrudi se mi udělaly male cervene pupínky,ze kterých vyteče po zmáčknutí čirá tekutina, na akné netrpím. Může to být reakce na oslabení organismu? Můj druhý dotaz se týká mé práce-pracuji v biochemické laboratoři, kde se užívají izotopy. Mám strach, že v případě těhotenství bude ohrožen můj plod, než těhotenství zjistím a z práce odejdu. Je to tak? Děkuji

Vylučovací urografie

Vylučovací urografie je rentgenové vyšetření ledvin, močovodů a močového měchýře pomocí tzv. kontrastní látky. Lze takto zjistit některé z onemocnění vývodných močových cest.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce