Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Vši mají sezonu. Co s nimi?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 662x )

Začal nový školní rok a s ním i nepříjemný problém zvaný výskyt vší. Je to dáno především chováním, kdy k sobě děti či dospělí často přibližují hlavy. Tím dochází k jejich nejčastějšímu přenosu z člověka na člověka. Zapříčinit to ale může i výměna hřebenů či pokrývky hlavy.

Dobrá rada
shutterstock.com

Veš dětská, také známá jako veš hlavová (Pediculus capitis), je vázána na vlasy člověka a živí se na jeho hlavě lidskou krvíVýskyt vší nijak nesouvisí s hygienickými podmínkami, nakazit se může kdokoli. Ačkoliv děti jsou ohroženy nejvíce, ani dospělí vůči nim nejsou imunní – tedy pokud mají vlasy. Nejčastější forma přenosu je pomocí tkanin (čepice, ručníky, ložní prádlo, čalounění) a dotykem vlasů dětí při společných hrách.

Veš dětská je velká pouhé 3 mm a ve vlasech žije cca 30 dní. Dospělé samice se objevují ve vlasové pokožce, kde po několika hodinách začnou klást vajíčka. Hnidy se nejčastěji vyskytují za ušima a na týle. Poznáte je podle velmi malých částeček přilepených k vlasům. Většinou jsou lesklé a mají bílou barvu. Z hnid se vylíhnou nové larvy, které sají krev a způsobují nepříjemné svědění a štípání. Dospělé samice vší mají  hnědou barvu a protáhlé tělo.

Jak poznám, že má dítě vši

Děti, které mají vši, bývají neklidné, nepozorné, často se škrábou v hlavě a bývají ospalé. Na pokožce ve vlasech se můžou objevit rozedřená místa a boláky. Nejčastějším příznakem bývá svědění pokožky a její neustále škrábání. To způsobuje prolézání vší mezi vlasy, nejčastěji se tak děje po ulehnutí dětí do postele. Pouhým pohledem můžete ve hlavě dětí najít dospělou veš a hnidy.

Co dělat při nálezu vší

Pokud rodič zjistí u dítěte vši, měl by neprodleně tuto skutečnost nahlásit ve školce nebo zařízení, kde se dítě v období dvou týdnů pohybovalo. Rodiče „zdravých“ dětí by pak měli po dobu 3 týdnů provádět pravidelnou kontrolu hlavy v intervalu dvou(!) dnů. Stejný režim pak platí pro děti na letních táborech a je na zodpovědnosti vedoucích, aby se jim vši v táboře nerozšířily. 

Dítě by nemělo navštěvovat předškolní zařízení do té doby, než se těchto potvůrek zcela zbaví, a to i včetně hnid. Nutností samozřejmě je, že se stejně budou chovat i ostatní rodiče, což je ale někdy problém. Dále je nutné zkontrolovat, zda se vši či hnidy nevyskytují i u dalších členů domácnosti, i lidí či dětí, se kterými dítě přišlo do styku během posledních dvou dnů.

Důležité je vysvětlit dítěti, že veš může chytit každý a že se nejedná o žádnou potupnou událost.

Jak se zbavit vší

Nežijeme v době, kdy bylo jediným řešením ostříhat zavšivenou hlavu nakrátko. Vší se dnes dá zbavit bez větších obtíží pomocí šamponu nebo insekticidních sprejů. Holit hlavu kvůli tomu rozhodně není nutné.

Při likvidaci vší z hlavy je velmi důležitá dostatečná trpělivost. Nečekejte zázraky po jediném použití speciálních přípravků. Chce to vytrvat.

Zajděte do lékárny a pořiďte si odvšivovací přípravek, který použijte přesně dle návodu. 

Sérum na vši: Vysoce účinné sérum si dokáže poradit s vešmi i hnidy. Lze jej nanášet jak na mokré, tak na suché vlasy. Důležité je, aby přípravkem byl pokryt každičký vlas v celé jeho délce a také pokožka hlavy, obzvlášť pak v oblasti krku a za ušima. Pro zvýšení účinku se hodí vlasy natřené sérem zabalit do ručníku nebo do čepice.

Roztok na dlouhé a husté vlasy: Neobsahuje insekticidy, přesto je spolehlivě účinný na vši i hnidy. Parazity zahubí udušením, takže není možná jejich rezistence. Roztok navíc obsahuje složky, které usnadňují rozčesávání vlasů, takže vyčesávání odumřelých vší a hnidů je s ním mnohem jednodušší.

Přírodní šampon na všiJe šetrný k vlasové pokožce, zároveň je ale vysoce účinný jak proti vším, tak i hnidám. Jeho základem jsou extrakty z šalvěje, puškvorce a ořešáku královského, také pak silice máty, hřebíčku, rozmarýnu, muškátového ořechu a tea tree oleje. Tato kombinace má zcela unikátní hubící a zároveň repelentní účinky.

Zbavte vlasy všech hnid

I přesto že se Vám zdají všechny hnidy mrtvé, může se mezi nimi objevit i některá dosud živá, která když se vylíhne, můžete za pár dnů opět začít s kompletním odvšivováním. Dostaňte z vlasů všechny mrtvé parazity. Před jejich mechanickým odstraněním vždy namočte vlasy. Po suchých vlasech se totiž vším dobře leze, dokážou mezi nimi kličkovat a úspěšně se vyhýbají hřebenu. Pro prvotní odstranění vší je možné použít hustý hřeben, který nese název všiváček. Před použitím tohoto hřebene umyjte vlasy octovou vodou. Pod vyčesávané vlasy si dejte bílý papír, díky němuž budete mít přehled o počtu padajících parazitů. Hřebenem se ale nemusí podařit zachytit všechny vší vajíčka. Po vyčesání tedy důkladně zkontrolujte celou hlavu a ručně vytáhněte zbývající hnidy. Jde zpravidla o zdlouhavou práci, ale je to nezbytné pro úspěšné odstranění všech vší a jejich vajíček.

Dalším vhodným nástrojem pro vyčesávání hnid je elektrický hřeben.  

Důležité je důkladně vyprat veškeré textilie, včetně polštářů, peřin apod., se kterými dětmi přišly do styku. Hřebeny a kartáče ošetříme dezinfekčními přípravky.

To, jak byla Vaše léčba účinná, pravidelně kontrolujte a ověřujte důkladnou prohlídkou vlasů.

Co když odvšivení nezabere?

Jestliže Vaše odvšivení nezabralo, pak je pravděpodobné, že jste použili preparát, na který si vši již vybudovali odolnost nebo jste možná pouze nedodrželi předepsaný postup. Myslete také na to, že samotný odvšivovací prostředek nepomůže, pokud následně hnidy mechanicky z vlasů nedostanete buď rukou, nebo hřebenem.

Prevence

Účinnou prevencí proti vším jsou časté prohlídky vlasů. 

  • Sprej - postará se o zahubení parazitů dřív, než se na hlavě stihnou rozmnožit. Hodí se aplikovat vždy před návštěvou místa, ve kterém hrozí nákaza nebo při obavách z opakovaného výskytu vší.
  • Gumička - repelentní gumička odpuzuje vši. Navíc je voděodolná, nemastí vlasy a vydrží až 75 dní.
  • Čelenka - repelentní čelenka napuštěná přírodními oleji ochrání vlasy před parazity asi na 30 dní.
  • Tea tree oil - aplikujte kapku čajovníkového oleje za každé ucho před návštěvou místa, kde hrozí setkání s vší dětskou. Pár kapek tea tree oleje také můžete pravidelně přidávat do vlasového šamponu při každém mytí vlasů.
  • Šampon - šampon s kombinací přírodních olejů, jež působí preventivně proti výskytu vší, je možné používat každý den místo běžného přípravku na mytí vlasů.

Výskyt vší u dětí rozhodně nepodceňujte a všímejte si, jestli se vaše dítě podezřele často neškrábe ve vlasech. Rychlý zásah speciálními přípravky a vytrvalost jsou klíčem k odstranění nežádoucích parazitů.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Krepaté vlasy

Mám kudrnaté vlasy,ale jsou často krepaté. Nemůžu je nosit rozpuštěné, protože pak vypadám jako čarodějnice. Prosím poraďte, co s tím.

Zplihlé vlasy

Dobrý den,chci se zeptat ohledně vlasů.Mám s nimi problém a to že nedrží v žádném účesu,nechávám si je narůst a teď je mám sestřihané do krátkého mikáda,ale když si je vyfénuji tak vydrží jen velice krátce a jsou zplihlé,těžké a neupravené.Používám tvarovací pěnu a občas gel...

Touha po krásných vlasech

Vážení, mám krátké, třepící se konečky, lámavé a mastící se vlasy. Používám často přeliv a různé přípravky s vitamíny k obnově přirozené struktury vlasů. Ale konečky mám stále rozptřepené. Toužím mít dlouhé vlasy, ale nedávno jsem je musela ostříhat, jakmile mi vlasy trošku narostou, začnou se třepit a musím je ostříhat. I po používání různých přípravků. Poraďte, prosím, jak mít krásné a zdravé dlouhé barvené vlasy. Děkuji

Vši - nebezpeční společníci

Zavšivení je parazitární onemocnění jehož původci jsou příčinou pestrých kožních příznaků.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce