Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Vyzvednutí léků na recept v zahraničí

(17. července 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2228x )

Jste na zahraniční dovolené a dojdou vám léky? Pokud jste v Chorvatsku nebo Polsku, můžete si zde v některých lékárnách vyzvednou léky s českým e-receptem.

shutterstock.com

Pokud se český občan do takové situace dostane, může po návratu z dovolené požádat o refundaci vynaložených nákladů na léčivé přípravky svoji zdravotní pojišťovnu.

Jak funguje přeshraniční eRecept?

Český pacient v zahraniční lékárně předloží svůj identifikační doklad, tzn. pas nebo občanský průkaz a také identifikátor eReceptu (stejně jako v ČR ze SMS, e-mailu nebo aplikace).

Lékárník v zahraničí se spojí s českým systémem eRecept a ověří identitu pacienta, platnost a „vydatelnost“ elektronického receptu. Při výdeji se pak farmaceut bude orientovat podle léčivé látky, obchodní názvy léčiv se totiž mohou v různých zemích lišit. Díky centrálním evropským číselníkům a katalogům dostane lékárník prostřednictvím systému kompletní informace o účinných látkách, formě, množství a dávkování tak, aby mohl spolehlivě posoudit, jaký lék vydat. Vše bude uvedeno v úředním jazyce dané země. Lékárník bude mít ale k dispozici i originál eReceptu. Jakmile farmaceut provede výdej léčiva, odešle se informace o výdeji zpět do země vystavení eReceptu. Předepisující lékař tak bude mít v lékovém záznamu možnost ověřit, zda si pacient léky vyzvedl.

Systém zatím funguje v lékárnách v Chorvatsku a Polsku. Zapojení je dobrovolné. Například v Chorvatsku české e-recepty přijímají ve víc než tisícovce lékáren. Jsou ve všech oblíbených destinacích, jako je Split, Zadar nebo Rijeka. Celý seznam zapojených lékáren je na webu epreskripce.cz.

V roce 2023 by se do systému mohlo přidat taky Španělsko, Finsko, Portugalsko nebo Estonsko. Infrastrukturu pro takové přeshraniční služby zajišťuje Evropská komise a zapojení je zatím pro členské státy dobrovolné.

Listinné recepty, které je možné uplatnit ve všech členských zemích EU, zůstanou i po spuštění elektronické preskripce zachovány.

Úhrada léků

Pokud si pojištěnec na základě „českého“ e-Receptu vyzvedne daný léčivý přípravek v jiném členském státě EU, na místě ho zaplatí sám. Následně u své zdravotní pojišťovny podá žádost o náhradu nákladů, které zaplatil v zahraničí. K žádosti pojištěnec musí doložit kopii lékařského předpisu, případně jiný doklad, ze kterého bude patrné, že byl příslušný léčivý přípravek předepsán, a doklad o zaplacení, ze kterého je patrná úhrada předepsaného léčivého přípravku pojištěncem. V případě, že pojištěnec splní všechny stanovené podmínky, je mu přiznána náhrada nákladů – ovšem maximálně do té výše, kterou by zdravotní pojišťovny hradily za lék v České republice (tzn. do výše českých „cen“).

Výše náhrady nemusí plně pokrýt výdaje

Náhrada nákladů automaticky neznamená přepočet uhrazené částky v zahraniční měně na české koruny a garanci náhrady nákladů v plné a pojištěncem uhrazené výši. Ceny léčivých přípravků mohou být v každém státě rozdílné, a to dle závislosti na právních předpisech daného státu. Tzn. výše poskytnuté náhrady se proto může lišit oproti ceně, kterou pojištěnec za léčivé přípravky v zahraničí skutečně zaplatil.

Za jak dlouho mi budou peníze proplaceny?

O žádostech o náhradu nákladů je rozhodováno ve správním řízení (v souladu se správním řádem – zákon č. 500/2004 Sb.). Žádosti jsou vyřizovány bez zbytečného odkladu, nejpozději do 30 dnů od zahájení řízení. V případech, kde se jedná o zvlášť složitý případ, je lhůta do 60 dnů. Pojištěnec se může odvolat do 15 dnů ode dne, kdy mu bylo doručeno rozhodnutí.

Můžu si léky vyzvednout kdekoli v zahraničí?

Vyzvednout léčivý přípravek na lékařský předpis vydaný v ČR v jiném členském státě EU je možné v případě, jestliže tento lékařský předpis splňuje náležitosti tzv. přeshraničního předpisu. V případě, že lékař vystaví elektronický předpis, nemusí být v jiném členském státě EU uznáván a může být vyžadována jeho papírová forma. Podmínky a možnosti výdeje léčivého přípravku v lékárně, stejně jako výše úhrady, se řídí právními předpisy daného členského státu EU. I v těchto případech je možné po návratu požádat zdravotní pojišťovnu o refundaci nákladů, opět platí nutnost splnění všech stanovených podmínek a doložení potřebných dokladů.

Ať už potřebujete pomoci s výběrem vhodného léku, doplňku stravy či vitamínu, obraťte se na lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Ve všední dny, v časech 18-22 hodin, zastihnete lékárníky i na online chatu. V ostatních časech můžete kontaktovat lékárníky na emailu - odpověď v tomto případě čekejte během následujících 24 hodin (v pracovní dny).

Zdroj: vzp.cz

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce