Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Z onkologických onemocnění se vyléčí čtyři z pěti dětí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5448x )

Zatímco v 60. letech se vyléčila pouze 3 procenta dětských onkologických pacientů, dnes dosahuje úspěšnost u většiny typů nádorů 80 procent i více. Přesto je pořád co zlepšovat. Mnohdy chybí léky vyvinuté pro děti a ozkoušené v klinickém hodnocení s dětskými pacienty. Situaci by mohl zlepšit celoevropský systém pro sdílení dat z klinických hodnocení. Na dětské pacienty upozorňuje Den dětské onkologie připadající na sobotu 18. února.

Ordinace.cz

Nádory u dětí jsou naštěstí poměrně vzácné.

„V České republice onemocní každoročně okolo 350 dětí. Většině z nich naštěstí dnes již dokážeme pomoci,“ říká dětská onkoložka MUDr. Lucie Hrdličková z Kliniky dětské hematologie a onkologie v Motole. Vyléčené děti však podle ní ještě nemají vždycky zcela vyhráno. „Podle různých zdrojů trpí v Evropě mezi dvaceti a čtyřiceti procenty bývalých dětských onkologických pacientů pozdními následky léčby,“upozorňuje onkoložka, která stojí za akcí Den dětské onkologie. V jeho rámci vyrazí v sobotu v šest hodin večer od Národního divadla v Praze lampionový průvod na Václavské náměstí, kde program bude pokračovat hudebním vystoupením. V některých městech v České republice budou význačné budovy na podporu akce nasvíceny zlatým světlem.

Dětská onkologie se od onkologické léčby u dospělých v mnoha ohledech liší. Děti nejčastěji trpí jinými typy nádorů než dospělí. Na prvních místech se objevují leukémie, nádory mozku a míchy a nádory vycházející z mízního systému. U dospělých mužů vedou nádory plic a následně nádory prostaty, u žen nádory prsu. Obecně jsou časté nádory trávicího ústrojí (z hlediska incidence rakoviny tlustého střeva má Česká republika prvenství v Evropě) či kožní melanomy. Zatímco vznik řady druhů nádorů u dospělých mívá přímou souvislost s životním stylem, u dětí jsou většinou přítomny genetické předpoklady.

Potřeba sdílet data

Právě kvůli vzácnosti onkologických nemocí u dětí u dětí není snadné provádět v dostatečné míře potřebná klinická  hodnocení.
Ta jsou však nezbytná pro zdárný vývoj nových léků. Nedostatek informací o vlivu léků na vývojově, fyzicky i psychicky zcela odlišné pacienty může vést k vystavení dětských pacientů nepředpokládaným vedlejším účinkům,“ říká Mgr. Jakub Dvořáček, MHA, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP), která se také rozhodla k akci Den dětské onkologie připojit.

Lékaři v případě neexistence léku schváleného pro děti někdy sahají k lékům pro dospělé, mimo oficiální indikaci (jde o použití takzvaně off-label). Není to nic nelegálního, ale samozřejmě nejde o ideální stav. Lékař je tím také nucen vzít odpovědnost za případné potíže na sebe.

Posunout dopředu vývoj nových léků určených pro dětské pacienty může pomoci nyní otevřená desátá výzva IMI 2 (Innovative Medicines Initiative 2). Jde o iniciativu Evropské unie a farmaceutických firem, která má podpořit výzkum v členských státech a propojovat malé a střední firmy s akademickými pracovišti. Pomoc tedy může být přidělena i českým vědcům a firmám.

V aktuální výzvě, otevřené do 28. března, je vyčleněna pomoc v hodnotě 9,4 miliard korun.
„Jedním z aktuálních témat výzvy je vytvoření celoevropské sítě pro klinická hodnocení léčiv pro děti. Z toho zhruba 1,8 mld. korun přímé podpory z Evropské unie a srovnatelná pomoc v podobě dat, výsledků studií a podobně od společností je vyčleněna právě na tuto síť. Projekt je vypsán jako šestiletý a měl by přispět k tomu, aby více léků používaných v léčbě dětí bylo pro tuto věkovou skupinu oficiálně ozkoušeno z hlediska účinnosti a bezpečnosti,“ uvedl Dvořáček.

Fakta:

  • Nádorové onemocnění v ČR postihne každoročně zhruba 350 dětí a adolescentů
  • U dětí je nejčastější příčinou úmrtí hned za úrazy
  • U dětí se nádory projevují obvykle jinak než u dospělých – rostou rychleji a dříve metastazují, zároveň však lépe reagují na ozařování a chemoterapii
  • Léčba u dětí zahrnuje chirurgická řešení, chemoterapii, radioterapii i podpůrnou léčbu, transplantace krvetvorných buněk, biologickou léčbu či imunoterapii, která ovlivňuje imunitní systém dítěte tak, aby dokázal rakovinné buňky sám zlikvidovat
  • V letech 1995 až 2006 byla jen necelá třetina všech v EU nově registrovaných léků (tedy nejen onkologických) přímo určena i pro léčbu dětí. Polovina léčiv užívaných k léčbě dětských pacientů ještě zhruba před deseti lety nebyla u dětí testována.
  • Farmaceutické firmy se snaží tuto situaci kompenzovat. Podle statistik Evropské unie vzrostl počet exkluzivních pediatrických klinických hodnocení (tedy těch, v nichž jsou všichni účastníci mladší 18 let) za posledních 10 let téměř 2,5krát. Také podíl pediatrických hodnocení (těch, v nichž je minimálně jeden účastník mladší 18 let) na celkovém počtu provedených klinických hodnocení stoupá: zatímco v roce 2006 tvořily 8 %, do roku 2016 stoupnul podíl na 18 %.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Karcinom tlustého střeva

Karcinomy tlustého střeva jsou zhoubné nádory vycházející z epitelu (vnitřní výstelky) střeva.

Přeceňujeme riziko pasivního kouření pro vznik rakoviny plic?

Podle anglických vědců je možná riziko pasivního kouření přeceňován. To ovšem neznamená, že je toto riziko nulové, tvrdí autor studie Dr. Copas. V předcházejících analýzách, které zahrnovali...

Hodgkinova choroba

Jde o relativně časté nádorové onemocnění, které postihuje mladé lidi mezi 25 - 35 lety a pak lidi po 55 roce. Naštěstí ho lze ve vysokém procentu zcela vyléčit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce