Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zácpa v těhotenství

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 989x )

Přibližně každá druhá nastávající maminka se v průběhu těhotenství potýká s nepříjemnou zácpou. Nejen že obtíže s vyprazdňováním zatěžují organismus, mohou ale přispět také k rozvoji hemoroidů a mají celkově negativní vliv na psychiku těhotné ženy. Důležité je proto zaměřit se na správný pitný režim, dostatečný pohyb a konzumaci vhodně zvolených potravin s vyšším obsahem vlákniny.

shutterstock.com

Zácpa a bolest břicha v těhotenstvípatří mezi velice časté problémy. Pravidelná stolice je však v průběhu těhotenství velice důležitá, a to alespoň obden.

Proč během těhotenství k zácpě dochází?

Hlavní příčinou, proč se zácpa na začátku těhotenství objevuje tak často, je zvýšená hladina hormonu progesteronu. Ten má totiž vliv nejen na uvolnění děložního svalstva, ale zároveň uvolňuje také svalstvo střev, jejichž pohyb se tím pádem zpomaluje. Ze stravy se tak vstřebává více vody a stolice je hutnější než obvykle.

Později v průběhu těhotenství může být zácpa způsobenatlakem zvětšující se dělohy na oblast střev a konečníku, čímž se vyprazdňování zpomaluje. Kromě toho má samozřejmě vliv také stres, nedostatek vlákniny ve stravě a nízký příjem tekutin. Zácpu v těhotenství mohou zhoršovat i některé léky či volně prodejné doplňky stravy, které obsahují železo. Vždy je proto dobré poradit se o jejich užívání s lékařem.

Kromě toho, že zácpa v těhotenství způsobuje nastávajícím maminkám řadu nepříjemností, jako je nafouklé břicho, pocit plnosti, křeče a bolesti břicha, může zapříčinit také další problémy.

Obtíže s vyprazdňováním totiž mohou přispět k rozvoji či zhoršení hemoroidů a v některých případech může při tlačení na stolici dokonce dojít až ke krvácení z hemoroidálních uzlů. Těhotné ženy, které trápí zácpa, si často stěžují také na tuhnutí břicha či podbřišku. Ačkoliv jsou však obtíže s vyprazdňováním velice nepříjemné, miminku by zácpa a s tím spojené mírné bolesti břicha neměly uškodit.

Co na zácpu v těhotenství pomáhá?

Spoustu nastávajících maminek zajímá, jak na zácpu v těhotenství vyzrát. Důležité jsou především tři věci, a to správný pitný režim, konzumace vhodných potravin s obsahem vlákniny a přiměřený pohyb.

Dostatečný příjem tekutin

V průběhu těhotenství je nutné dbát na správný pitný režim. Nastávající maminka by měla denně vypít zhruba 2-3 litry tekutin. Kromě čisté vody je dobré zařadit do pitného režimu třeba čerstvé ovocné a zeleninové šťávy nebo také odvar ze lněného semínka, který zabraňuje vzniku hnilobných procesů a podporuje činnost střevní mikroflóry. Dále se doporučuje vypít na lačný žaludek sklenici teplé vody (případně s trochou citronové šťávy), jež po ránu nastartuje činnost střev. Naopak vhodný není černý čaj, káva, kakao a slazené nápoje.

Konzumace vhodných potravin

Co se týče stravy, při boji se zácpou pomáhá konzumace potravin se zvýšeným obsahem vlákniny. Zdrojem vlákniny je především čerstvé i sušené ovoce (fíky, švestky, meruňky, jablka, hrušky, hroznové víno) nebo zelenina. Projímavý účinek má třeba šťáva z kysaného zelí nebo lák z kyselých okurek. Dále jsou vhodné ovesné vločky, celozrnné pečivo, neloupaná rýže či ořechy a semínka.

Kromě výše zmíněných potravin jsou bohatým zdrojem této látky také otruby, pohanka, kukuřice, brambory ve slupce nebo třeba luštěniny. Ty však mohou způsobit nepříjemné potíže spojené s nadýmáním. Proto místo hnědé čočky vybírejte lépe stravitelnou červenou nebo žlutou čočku, před přípravou ji na několik hodin namočte a vodu před vařením vyměňte, konzumujte luštěniny naklíčené. 

Mírně projímavé účinky mohou mít i některé mléčné výrobky, jako jsou například jogurty, jogurtová mléka či kefír.

Na trhu existují také potravinové doplňky bohaté na vlákninu, což je třeba Psyllium či Benefibra. O jejich užívání by se však těhotná žena měla poradit s lékařem.

Naopak vhodné je vynechat je bílou loupanou rýži, bílé pečivo a sladkosti.

Kromě toho, že by nastávající maminky měly do svého jídelníčku zařadit potraviny bohaté na vlákninu, je také důležité jíst v klidu a důkladně jídlo žvýkat. Čím lépe totiž stravu zpracujete v ústech a v žaludku, tím snáze pak střeva mohou pracovat.

Pravidelný pohyb

Kromě dostatku tekutin a správně zvolených potravin je při zácpě důležitý také přiměřený pohyb. Není třeba trápit se nějakým náročným cvičením, naopak zcela postačí pravidelné procházky, plavání nebo třeba jednoduchá jóga pro těhotné.

Lék na zácpu v těhotenství

Projímadla (laxativa) by měla představovat až zcela krajní řešení, když veškeré ostatní metody selžou. O jejich užití je navíc nutné poradit se s ošetřujícím lékařem, který vám doporučí vhodný přípravek a správné dávkování.

Co se týče projímadel, mezi poměrně šetrné produkty patří osmotická laxativa, jako je například Duphalac, Lactulosa nebo glycerinové čípky. Ty zvětšují objem vody ve střevech, díky čemuž dochází k podpoře peristaltiky a vyprazdňování vodnaté stolice. Vyhnout by se těhotné ženy naopak měly kontaktním projímadlům se silným projímavým účinkem, která dráždí střevní sliznici a omezují vstřebávání vody do organismu.

Zdroj: zdravi.euro.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce