Inzerce https://www.lekarna.cz/vyprodej-opalovani/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=vyprodej-opalovani

Zánět ledvin: příznaky a léčba

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 11299x )

Zánět ledvin (pyelonephritis) patří mezi infekční onemocnění horních močových cest. Rozlišujeme akutní a chronický zánět ledvin, u kterého jsou projevy onemocnění méně výrazné, občas si jich pacient nemusí ani všimnout. Neléčený zánět ledvin může vést až k selhání ledvin.

shutterstock.com

Zánět ledvin bývá vyvolán bakteriemi, které jsou do ledvin zavlečeny z močového měchýře, vzácně i krevní cestou z jiného ložiska infekce v těle. Vznik může být podpořen předchozím městnáním moči (z důvodu močových kamenů, snížené vyprazdňovací funkce močového měchýře, nádorových onemocněních močových cesta pod.). Toto onemocnění může být i komplikací vrozených vad ledvin nebo následkem zánětu močových cest.

Záněty ledvin jsou více ohroženy ženy, protože mají krátkou močovou trubici a pro bakterie je tedy snazší dostat se směrem nahoru až do ledvin. Zároveň se u žen vyvyústění močové trubice nachází v těsné blízkosti pochvy a análního otvoru, tedy míst, kde se nachází velké množstí bakterií. U těhotných žen se k rizikovým faktorům vzniku infekce ledvin přidává městnání moči způsobené tlakem plodu na močový měchýř.

Častější záněty ledvin se objevují  i u diabetiků. Cukrovka je obecně spojená se sníženou funkcí imunitního systému a náchylností k infekcím.

Zánět ledvin je nutné léčit včas, aby nepřešel do chronického, někdy celoživotního stadia.

Chronický zánět ledvin

Chronický zánět vzniká z akutní formy, která nebyla během tří měsíců vyléčena a recidivuje. Postupně dochází ke snižování funkce ledvin, vzniká hypertenze a rozvrat vnitřního prostředí. Projevy nejsou charakteristické – únava, bledost, nechutenství, bolesti hlavy, sklony k infekci, pomočování (nové pomočování po suché pauze). Akutní vzplanutí se projeví horečkou, zhoršením nálezů v moči, hypertenzí, rozvratem vnitřního prostředí, objeví se známky selhání ledvin (zvýšené močení a pití, snížená schopnost koncentrace).

Chronický zánět ledvin vede často k jejich selhání a závažný stav pacienta se musí řešit dialýzou nebo transplantací ledviny.

Příznaky zánětu ledvin

Zánět ledvin se projevuje jak na močových cestách, tak mimo ně. Pacient pociťuje trvalé nutkání na močení, a to i v noci, močení je bolestivé a pálivé. Moč má zakalený vzhled, občas může obsahovat dokonce i hnis či krev. K těmto příznakům se připojuje vysoká teplota, zimnice a třesavka, bolesti v bederní krajině, eventuálně v podbřišku či zvracení.

U dětí se projevuje tak, že dítě je bledé, má sklon k dehydrataci, trpí nechutenstvím, zvracením, průjmem, mohou být křeče a poruchy vědomí. U větších dětí se objevuje horečka, obtížné a bolestivé močení, provázené pálením a řezáním, časté nucení na močení obvykle spojené s vymočením malého množství moči, bolesti hlavy a břicha, tupá bolest v bederní krajině. Typická je změna barvy a množství moči.

Léčba zánětu ledvin

Zánět ledvin se v počáteční fázi léčí antibiotiky. Obvykle se kombinují s léky na snížení teploty a někdy i léky na snížení bolesti. Důležitý je klid na lůžku, konzumace lehce stravitelného jídla, dostatek tekutin (2-3 litry denně, vhodný je urologický čaj). U těžších případů a případů opakovaných infekcí bývá někdy nutná hospitalizace.

Prevence zánětu ledvin

Jako prevence proti onemocnění se doporučuje pravidelný pitný režim k zajištění pravidelného močení, a tedy k očišťování močových cest, důkladná hygiena v intimních partiích a posilování imunity.

Zdroj: zdravi.euro.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Močové kameny (litiáza)

Kameny jsou tvrdá depozita minerálů, která rostou pomalu, měsíce či léta. Povětšinou vznikají v ledvinách, ale močovým proudem mohou procházet do močovodu, nebo do měchýře...

Bludná ledvina

Bludná ledvina, neboli "ren migrans", je charakterizována poruchou fixace ledviny v její ideální poloze. Ve stoji, či obecně jakékoli vertikální pozici pacienta, pak dochází k jejímu pohybu ve směru gravitace - tedy ledvina míří směrem do pánve...

Infekce močových cest

„Infekce močových cest může probíhat od banálního, nenápadného zánětu, kterého si v podstatě ani nevšimnete, až po nebezpečné hnisání ohrožující Vaše ledviny.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce