Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zhubněte letos natrvalo

( Redakce | přečteno: 8867x )

Nejprve lehká detoxikační kúra a pak postupné hubnutí rychlostí maximálně dva kilogramy za měsíc.

Nejprve lehká detoxikační kúra a pak postupné hubnutí rychlostí maximálně dva kilogramy za měsíc. Tak vypadá správný recept na zbavení se přebytečných kilogramů. Pozor ale, nic se nemá přehánět – takže detoxikační neboli očistná kúra neznamená žádné hladovění a to samé platí i o následujícím vlastním hubnutí. Zásada číslo jedna totiž zní „nikdy nesmíte hladovět“. Zásada číslo dvě, nedávejte si nereálné cíle – máte patnáct kilo nad svou ideální váhu? Pak si hubnutí naplánujte na celý rok a do jara si slibte dejme tomu pět kilo dolů.

zhubněte letos natrvalo

Ještě než se však pustíte do vlastního hubnutí, ujasněte si, proč vás vlastně trápí kila navíc. Pokud najdete příčinu, budou se vám snáze řešit i následky – je totiž rozdíl, zda máte nadváhu proto, že každý stres zajídáte sladkostmi, anebo zda je příčinou to, že se dlouhodobě přejídáte, aniž byste to kompenzovali pohybem. Zatímco v druhém případě budete potřebovat změnit přístup k jídlu i k pohybu, v tom prvním byste možná pomohl psychoterapeut, který vás naučí různé relaxační techniky ke zvládání stresu.

Když najdete příčinu a stanovíte si, o kolik a za jak dlouhou dobu byste rádi zhubli, měli byste si říci jak. Pravda je taková, že jen málokdo dokáže trvale zhubnout sám a díky své pevné vůli. Pod vedením odborníka to většinou jde snáze – je na vás, zda si vyberete spíše hromadné kursy cvičení s přednáškami o zdravé výživě či zda dáte přednost osobnému trenérovi ve fitness centru, který vám sestaví tréninkový plán a případně i jídelníček na míru. Další možností jsou specializované obezitologické poradny nebo poradny dietologů. Lékař bude správnou volbou pro toho, kdo se snaží o hubnutí opakovaně a také pro lidi, kteří mají dvacet a více kilo navíc.

Není to ale tak, že by například léky na hubnutí mohli užívat jen lidé s velkou obezitou. „Mohou pomoci i těm, kdo tak velké problémy nemají, ale pořád je třeba brát je pouze jako pomocníka,“ vysvětluje obezitolog Petr Sucharda, proč patří tyto pilulky jen do rukou lékařů. Ti je však mohou předepsat i lidem s pouhou nadváhou, je však třeba počítat s tím, že měsíční dávka stojí mezi dvěmi a třemi tisíci korunami. Naproti tomu operační zákrok, konkrétně bandáž žaludku, je určena jen pro lidi s BMI nad 35, což jsou většinou lidé vážící sto a více kilogramů.

Mimochodem, víte který mýtus týkající se hubnutí považují lékaři za nejúpornější? „Především ten o nevhodnosti jídla po 17. nebo 18. hodině,“ říká obezitolog Sucharda. Důležité však je, co člověk večer jí, potrava by měla být spíše lehčí, bohatá na bílkoviny a obsahující jen minimum sacharidů. Každopádně není vhodné jíst poslední dvě hodiny před ulehnutím.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Podváha

Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Zdravou výživou ke zdravé hmotnosti

V našem dnešním článku začneme hovořit o základních zásadách zdravé výživy a o tom, jakým způsobem si může každý vytvořit zdravý jídelniček podle svých jídelních zvyků. K lepšímu porozumění tohoto tématu se však musíme nejprve seznámit s důležitou pomůckou - potravinovou pyramidou.

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce