Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Žlučníkové kameny

(MUDr. Aleš Fibír | přečteno: 469430x )

Určitě si pamatujete scénu z filmu Jak básníkům chutná život, kde se říká: „A Štěpánku, neměla bych zavolat nějakýho opravdovýho doktora?“ Maminka začínajícího lékaře Dr.Šafránka se drží za pravý bok a sténá. Tak tahle může vypadat klasická žlučníková kolika nebo...

shutterstock.com

Časté otázky

Jsem 2 roky po odstranění žlučníku a když sním větší množství jídla např. k obědu tak mě bolí břicho. Jak je to možné?
Pokud jste po operaci, vytvořená žluč pomalu odtéká do střeva. V okamžiku, kdy se více najíte jí pak máte nedostatek. Nedostatečně natrávená strava pak proniká dále do tenkého střeva kde působí bolesti. Doporučuji jíst častěji a méně.

Při UZ vyšetření mi našli dva větší kameny ve žlučníku, na operaci se mi moc nechce ale občas mívám bolesti břicha vpravo, hlavně po něčem smaženém. Mám jít na operaci?
Pokud máte prokázané kameny ve žlučníku a zároveň pokud máte občas obtíže, asi bych dále nevyčkával. Ne že by jste měla jít na operaci již zítra, ale bylo by vhodné si na ni udělat čas nejpozději do roka. Je to výhodnější, než čekat až Vás k operaci donutí akutní obtíže nebo dokonce nějaká komplikace. Do té doby doporučují dietní režim.

Mívám občas bolesti břicha, někdy po jídle, někdy i během dne, bolí mě to hlavně v horní polovině břicha a mívám průjem. Do druhého dne to samo přejde. Co to může být?
Na Vaši otázku nelze odpovědět. Problematika bolestí břicha je natolik složitá, že z Vašeho jednoduchého popisu nemohu určit, o co se jedná. Pokud máte obtíže delší dobu nebo se dokonce zhoršují, s návštěvou lékaře neváhejte. Příčinou takto popisovaných obtíží může být jak pouhá banalita, tak závažné onemocnění.

Moje matka i sestra jsou už po operaci žlučníku. Já zatím žádné obtíže nemám. Co mám udělat aby se mi kameny neudělaly?

Vyšší riziko vzniku žlučníkových kamenů zřejmě máte. Doporučuji snížení nadváhy, máte-li ji. Nechte si zkontrolovat hladinu cholesterolu v krvi. To má význam nejen vzhledem k cholecystolitiáze, ale i k ostatním onemocněním (například aterosklerosa). Navíc by Vám mohl Váš praktický lékař objednat ultrazvukové vyšetření, jestli kameny už náhodou nemáte.

Dají se žlučníkové kameny rozbít ultrazvukem stejně jako ledvinové?
Teoreticky ano, prakticky se tato možnost z různých důvodů nepoužívá. Setkat se s touto metodou lze pouze experimentálně. V současné době její výhody nepřevyšují možná rizika.

Chtěla jsem se zeptat, manželovi byl nalezen žlučníkový kamen o velikosti 2,2 cm. Poradíte mi ohledně výběru vhodné operace?
Operace existuje dvojího druhu. Jednak operace klasická otevřená, kdy se nejčastěji ze šikmého řezu pod pravým žeberním obloukem provede celá operace. Nevýhodou je operační rána, která se déle hojí. Pooperační bolest je větší s rizikem komplikací při hojení rány (infekce, krvácení, prodloužené hojení) a v neposlední řadě i riziko vzniku kosmeticky nevzhledné jizvy. Předpokládá se delší období pracovní neschopnosti a rekonvalescence. Oproti tomu druhá možnost, kterou bych osobně doporučoval, je laparoskopická operace. Je šetrnější, pooperační průběh je méně bolestivý, kratší a kosmetický výsledek nesrovnatelně lepší. Dnes je laparoskopická operace běžná a provádějí ji téměř všechna chirurgická pracoviště.

Jaké je nutné nějaké předoperační vyšetření?
Je stejné jako při jakékoliv jiné operaci v celkové anestézii. U mladých lidí cca do 25-30 let by měly stačit základní laboratorní odběry a vyšetření praktickým lékařem či internistou. V pozdějším věku se přidává nutnost předoperačního EKG vyšetření, rentgenu plic, větší spektrum laboratorních vyšetření. Další odborná vyšetření jsou nutná jen u pacientů, kteří se léčí s jinými závažnými chorobami (onemocnění srdce plic, diabetes apod.). Konkrétní obsah těchto vyšetření by měl určit lékař, který Vás objednává k výkonu. Záleží také na chirurgickém pracovišti, co všechno požaduje vyšetřit před výkonem.

Je možné nějakým způsobem zjistit vhodné a nevhodné dny pro operaci?
Obecně platí, že plánované operace je potřeba naplánovat na období optimální tělesné kondice. U neplánovaných a akutních operací není o čem diskutovat. Operaci je nutno odložit, pokud pacient prodělává nebo krátce před operací prodělal nějaké horečnaté či chřipkové onemocnění nebo pokud trpí ještě jinými chorobami které nejsou dobře zaléčeny (například u pacientů s cukrovkou atd.). U žen by neměly být operace plánovány na období menzes, ale nejlépe do poloviny cyklu. Nejvhodnější den se tedy odvíjí spíše od zdravotního stavu pacienta a ne od kalendářního měsíce nebo dokonce postavení hvězd. Jiná omezení nejsou.

Můžete mi říct, jak dlouho můžu asi ležet po operaci žlučníku v nemocnici. Jaká je standardní doba? Samozřejmě vím, že to nelze říct přesně.
Délka pobytu v nemocnici záleží na rozsahu operace která Vám bude provedena. Jednoduchá nekomplikovaná laparoskopická operace vyžaduje 3 až 4 dny pobytu v nemocnici. Záleží také na tom, jestli nastupujete do nemocnice ráno v den operace nebo den předem. Po klasické otevřené operaci žlučníku počítejte minimálně s týdnem stráveným na nemocničním lůžku. Konkrétní délka závisí na tom, jak se budete po operaci dobře hojit a jestli nebudete mít výrazné subjektivní obtíže. V případě komplikací se samozřejmě nutná doba hospitalizace prodlužuje.

Jaká je asi doba pracovní neschopnosti po operaci žlučníku?
Po nekomplikované laparoskopické operaci můžete jít od práce už po 2 týdnech. Zvláště pokud nemáte fyzicky namáhavou práci. Průměrná doba rekonvalescence po laparoskopické operaci bývá 3 týdny. Po otevřené operaci jde rekonvalescence delší, cca 5-6 týdnů, navíc se do 2 měsíců po operaci nedoporučuje větší fyzická zátěž.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Stanka
17x

Užívám antikoncepci a pravděpodobně mě čeká operace žlučníku,musí se před operací vysadit a nebo to nemá vliv na operaci?Děkuji

Anna Mikušová

Dobrý den mám žlučníkové kameny a zánět slinivky nejlepší je jít ke svému lékaři a poradí vám nebo když je to akutní zajet na pohotovost .

Peťka
6x

Dobrý den, prosím vás o radu, kam se objednat na vyšetření břicha, pravděpodobně se (podle popisu) jedná o problémy se žlučníkem. Děkuji.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 73. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce