Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Ztrácíte kvůli křivým zubům úsměv? Začněte se smát znovu – s rovnátky!

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1354x )

Zářivý úsměv, zdravé, bílé, a především rovné zuby, to je sen nejednoho z nás. Mnozí si zároveň uvědomují, že dokonalý úsměv hraje v našem životě významnou roli, a to jak v oblasti osobní, tak i pracovní. Z dokonalých úsměvů celebrit jdou fanoušci do kolen, z plakátů se usmívá modelka se srovnanou řadou bělostných zubů. Věřte, že i vy můžete takovýto úsměv vlastnit. A úsměv a ochota usmívat se vám vylepší každý den. Se znovuobjeveným sebevědomím už žádný den nebude jako dřív. Bude veselejší, protože vy se tak budete cítit.

shutterstock.com

Křivé zuby jako stigma?

Podle průzkumu mezi pacienty Světa rovnátek neukazuje až 32 % dotázaných respondentů při úsměvu zuby a vyloženě se stydí smát, 24 % lidí se setkalo s posměšky okolí kvůli svým zubům a celých 22 % z dotázaných dokonce sami sebe častují kvůli zubům nějakou hanlivou přezdívkou. Bohužel, křivé zuby svému nositeli moc sebevědomí nedodají.

Důvodem křivých zubů u dětí může být špatná péče o mléčné zuby, a tak se dítě, které nějakou vadu na zubech má, může časem cítit v kolektivu nesvé. Za svoji vadu se stydí, snižuje si sebevědomí, když sebe samo častuje přezdívkou typu pizizub, plechová huba apod. To se bohužel na dětské psychice negativně podepíše. Přitom cesta k rovným zubům není nijak trnitá, jen je třeba začít s léčbou včas. Pro rodiče pak bude jistě odměnou spokojený úsměv a znovunabyté sebevědomí jejich dítěte.

I dospělí, u kterých v dětství nebyl problém s křivostí zubů řešen, si s sebou nesou staré křivdy. Často se méně usmívají, jejich obličej pak vypadá zasmušile. Oni se však jen stydí za křivé zuby. Bohužel to má vliv nejen na osobní, ale i na pracovní život. Tito lidé mohou mít vynikající pracovní výsledky, přesto mezi kolegy nemusí patřit k těm oblíbeným. Z výzkumu vyplynulo, že se dokonce setkávají s negativní zpětnou vazbou od vedení, které jim vytýká až nepřátelské vystupování. Je to způsobeno tím, že se méně usmívají, a jsou tak považováni za nepříjemné či uzavřené osobnosti. Přitom zbavit se komplexu a tím změnit přístup sám k sobě a nechat minulost za sebou jde celkem snadno – pomocí rovnátek. Člověk zapomene na ošklivá pojmenování a může se začít opět sebevědomě usmívat.

Čtěte také: Zubní kaz trápí více než 80 % populace. Jak vzniká a jak se mu bránit?

Řešení pro křivé zuby existuje

Nezapomínejte, že o zuby je třeba pečovat již od útlého věku. Pokud zjistíte, že má vaše dítě křivé zuby, je třeba to okamžitě řešit. Křivé zuby se totiž mnohem hůř čistí, více na nich ulpívá plak, což souvisí třeba se záněty dásní. Zároveň při špatném skusu dochází k většímu opotřebení zubů a ty pak bývají méně stabilní a časem se křiví víc a víc.
„Rovné zuby jsou jakousi prevencí proti zubním kazům. Co to pro vás může znamenat? Pokud se o svůj chrup poctivě staráte, snižujete tím pravděpodobnost častých a nepříjemných návštěv u zubaře, kdy je nutno podstoupit vrtání a složitější zákroky, které mnohdy nebývají zrovna levnou záležitostí. Rovné zuby dokážete lépe čistit, díky čemuž mohou být zdravější, a to vám může ušetřit spoustu peněz do budoucna,“ doplňuje Lucie Vybíralová za tým Světa rovnátek a dále dodává: „Neuvěřitelných 8 z 10 klientů našich klinik trpí špatným skusem. Mnohdy si toho nejsou vůbec vědomi a netuší, jaké následky může nesprávný skus přinést. Špatný skus vede k přetížení čelistního kloubu, což dále ovlivňuje krční páteř a vše dohromady pak způsobuje bolest hlavy. Napravením skusu se uvolní tlak a přetížení čelistního kloubu.“

Čtěte také: Parodontitida - zákeřné onemocnění chrupu se možná týká i vás

Viditelná rovnátka? Dnes už to není pravidlo

Pravděpodobně jste již na někom rovnátka viděli. S jakými typy se můžete v ortodoncii setkat?

Nejčastěji se jedná o fixní rovnátka, která jsou v dutině ústní po celou dobu léčby. Zámky se lepí na vnější strany zubů a do nich je gumičkami upevňován ortodontický drát, který v průběhu léčby narovnává zuby do správné polohy. Zámečky mohou být buď klasické kovové, anebo z estetického hlediska oblíbenější keramické či safírové.

Dalším typem jsou rovnátka snímací, která se u dětí používají před přechodem na jiný typ rovnátek (klasická fixní či neviditelná). Tato rovnátka mají nižší cenu, ale nejsou vhodná pro léčbu většiny typů ortodontických problémů. V úpravě skusu však stále zaujímají svou roli.

V poslední době pravděpodobně nejpopulárnější jsou tzv. neviditelná rovnátka, což jsou měkké plastové fólie vyrobené pacientovi na míru podle otisku čelisti. Tato technika používá místo ortodontických zámků a drátů snímatelné fólie, které jsou vyráběny na míru pro každého pacienta a musí být nošeny cca 22 hodin denně. Jednu fólii je třeba nosit přibližně sedm dní, pak přichází na řadu fólie další, která zuby posune o kousek dál. Neviditelná rovnátka navíc řeší širokou škálu vad, od těch jednodušších po ty složitější. V moderním prostředí ortodoncie se už zároveň nemusíte bát ani nepříjemných ručních otisků – tuto část řeší scannery, což klientovi přináší další benefity v léčbě. MDDr. Karolína Floryková, lékařka ve Světě rovnátek, upřesňuje:
„Při použití neviditelných rovnátek jsou hlavními výhodami pro pacienta výrazně menší bolestivost než s fixním aparátem a nesrovnatelně snazší dentální hygiena, protože rovnátka se na čištění zubů sundávají. Neviditelná rovnátka jsou také komfortnější, prakticky bez nepříjemností, jako jsou uvolněné zámečky, píchající drátky či otlačené tváře, tudíž pacient neztrácí čas návštěvami navíc. Další výhodou je většinou menší nutnost trhání zubů. Také léčba bývá také rychlejší a efektivnější.“

Za zmínku stojí i další dva typy fixních rovnátek. Samoligovací rovnátka jsou na první pohled nerozeznatelná od těch klasických, s tím rozdílem, že drátek není v zámcích držen pomocí gumiček, a tak se může volněji pohybovat. Druhým typem jsou lingvální rovnátka, u kterých se zámečky lepí na vnitřní stranu. Jsou tudíž zcela neviditelná, zároveň ale také nejméně pohodlná, jelikož díky nim může docházet k odření jazyka a problémům s výslovností.

Je už tedy jen na vás, jaký typ rovnátek pro sebe nebo vaše dítě zvolíte.

Čtěte také: Bělení zubů: doma nebo v ordinaci?

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce