Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zubní můstek nahradí i několik zubů najednou

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6822x )

Pokud jste z nějakého důvodu přišli o jeden nebo více zubů, nezoufejte. Existuje zubní náhrada, která vám rychle a snadno nahradí i několik zubů najednou. Řeč je o zubním můstku.

shutterstock.com

Zubní můstek je protetická náhrada jednoho či více chybějících zubů. Samotný název vychází z jeho praktického osazení do ústní dutiny, kdy jako most spojuje jeden zub s druhým. Řeší estetické i funkční problémy, které zpravidla nastávají po extrakci (vytržení) zubu či ztrátě zubu z různých jiných příčin. Prázdné místo je potřeba zaplnit co nejdříve, neboť by mohlo dojít k posouvání zbylých zubů v čelisti. Zubní můstek je indikován také tehdy, když je zub je poškozen natolik, že není schopen unést korunku. Aplikace můstku spočívá v obroušení okolních zdravých zubů, na které se následně nasadí korunková konstrukce nesoucí náhradu chybějícího zubu. Laiky je často mylně označován jako zubní protéza. Hlavní rozdíl mezi zubní protézou a zubním můstkem je ten, že můstek je fixní, trvanlivý a nedá se vyndávat.

Čtěte také: Rentgen ve stomatologii – strašák, nebo pomocník?

Jaké jsou důvody zhotovení zubního můstku?

  • Estetický důvod – Například pokud klientovi chybí zub v přední části chrupu. Díky mezeře v zubech má klient pocit výrazného narušení estetičnosti vzhledu úsměvu a necítí se tak komfortně.
  • Funkční důvod – Pokud pacientovi chybí jeden nebo více zubů vedle sebe, pak samozřejmě chrup ztrácí svou funkčnost. Díky tomu se například taková konzumace jídla stává opravdu obtížnou. Pokud chybí zuby, pak samozřejmě může dojít ke zhoršené artikulaci řeči, atd.

Druhy zubních můstků

Zubní můstky dělíme na dočasné a trvalé, podle použitého materiálu na kovové, plastové / pryskyřičné, kovokeramické a celokeramické. Pryskyřičné můstky jsou dočasné řešení, používají se v čase hojení extrakčních ran, případně se používají při implantátech v čase hojení, aby pacient nezůstal bez zubů.

  • Fazetový můstek s pryskyřičnými nebo kompozitními fazetami. Fasetovaný můstek je z větší části kovový, jen na plochách které jsou vidět jsou napolymerovány pryskyřičné fasety (destičky). Ty často praskají, kousky plastu se odlamují a vzniklé defekty se následně špatně opravují.
  • Skeletový můstek je obdobou fazetového, je tvořen skeletovými korunkami a skeletovým mezičlenem, je více estetický.
  • Metalokeramický můstek též nazývaný jako kovokeramický můstek je velice estetický s dobrými mechanickými vlastnostmi. Jde o zubní náhradu s kovovým jádrem obaleným keramikou. Takový zubní můstek je vhodný na zadní zuby. Vyrábí se z vysoce kvalitní keramiky a využívá se zejména u pacientů, kteří nemají zdravé zuby, které sousedí s můstkem, případně měli tyto zuby již opravovány. Vhodný je také v případech rozsáhlých defektů chrupu. Jejich nevýhodou je, že časem se může viditelně odhalit kovová konstrukce. Kovová konstrukce zajišťuje metalokeramickému můstku dobrou mechanickou odolnost, vrstva keramiky vynikající estetiku, proto jsou metalokeramické můstky v současné době velmi oblíbené a často indikované.
  • Celokeramický můstek je vysoce estetická zubní náhrada, která má v porovnáním s metalokeramickým můstkem horší mechanické vlastnosti. Celokeramický můstek lze zhotovit pouze při malém rozsahu defektu chrupu, kde chybí jen jeden zub, nejčastěji do frontálního úseku chrupu. Můstek působí velmi přirozeně a je pouhým okem nerozpoznatelný od vlastních zubů.
  • Adhezivní můstky se zhotovují na minimálně nabroušené přirozené zuby pacienta a jsou připevněny pomocí adhezivní techniky ke sklovině zubů.  Můžeme je zhotovit při ztrátě jednoho až dvou zubů ve frontálním i postranním úseku chrupu u mladých pacientů jako dlouhodobě provizorní řešení, u dospělých pacientů k dlahování zubů s oslabeným parodontem, především ve frontální oblasti chrupu. Adhezivní můstky můžeme také použít  jako fixní mezerník po skončené ortodontické léčbě. Adhezivní můstky nejsou vhodné u viklavých zubů, u zubů s širokými mezerami, při nepříznivých skusových poměrech, u zubů s nekvalitní sklovinou (při zvýšené kazivosti), při bruxismu či nevyhovující hygieně dutiny ústní. Adhezivní můstky s neperforovanou konstrukcí též nazýváme Marylandské můstky.
  • Zubní můstek uchycený o zubní implantát – je nejvhodnějším řešením, protože při jeho použití nedochází k poškození vlastních zubů, můstek je našroubován na implantát. V případě jeho poškození ho můžeme kdykoliv odšroubovat, v laboratoři opravit a nasadit zpět.

Čtěte také: Zubní kaz trápí více než 80 % populace. Jak vzniká a jak se mu bránit?

Postup zhotovení zubního můstku

Nový můstek představuje pro pacienta 2 až 3 návštěvy zubní ordinace. 

  1. Pokud se pacient rozhodne pro zubní můstek, čeká ho podrobné klinické vyšetření a dohodne se časový plán následného ošetření a úpravy zubů, které budou mít za úkol držet budoucí konstrukci zubního můstku. Ty se proto nazývají pilířové zuby. V případě, že jsou pilířové zuby zdravé a plní potřebná kritéria dostatečné stability, přistupuje se k jejich úpravě obroušení do potřebného tvaru (proces obrušování je bezbolestný). Pokud je stabilita pilířových zubů nedostatečná, nebo tyto zuby chybí, ukotvení zubního můstku může být tradiční cestou nerealizovatelné. Tyto chybějící zuby se však dají nahradit zubním implantátem, a ten následně může sloužit jako pilíř pro zubní můstek. Po přípravě pilířových zubů obroušením, případně po úspěšném zavedení zubních implantátů jako nosných prvků zubního můstku, jsou odebrány otisky čelisti. Na základě odebraných otisků čelisti je vytvořen model zubní situace ve vaší ústní dutině.
  2. Při této návštěvě se zhotoví i provizorní můstek, jehož hlavní úloha spočívá v ochraně zubních pahýlů v tomto přechodném období. 
  3. Zubní můstek je následně zhotoven v laboratoři. Materiály zubního můstku doporučuje stomatolog na základě zdravotního stavu a situace v ústní dutině. Takto zhotovený můstek musí mít vyhovující formu, tvar, barvu i funkci.
  4. Zubní můstek se ukotví na své místo v ústní dutině.

Čtěte také: Mohu ignorovat zubní kámen? Pět častých otázek na téma zdravé zuby

Jaká je cena zubního můstku?

O tom kolik, co bude provedený zákrok obnášet a kolik za něj zaplatíte, by vás měl váš stomatolog informovat předem. Stejně tak by vás měl seznámit s možnými (a případně levnějšími) alternativami. Cena zubního můstku závisí na jeho druhu, množství použitého materiálu, a také formě a časové náročnosti provedení. Záleží také na tom, zda má zubní lékař smlouvu s pojišťovnou pacienta.

Péče o můstek

O můstky se musíte i nadále velmi dobře starat, aby vám co nejdéle vydržely. Péče je stejná jako o vaše vlastní zuby (kartáčkem a mezizubním kartáčkem). Pouze nit se nedá použít. Při zanedbání ústní hygieny může dojít k zánětu dásní, rizikovým místem je především oblast dásně pod mezičlenem. Doporučujeme pravidelné návštěvy zubního lékaře aspoň jednou za půl roku.

Zdroj: nazuby.czwww.schill.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce