Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zvětšená prsa dokážou muže potrápit

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3612x )

Gynekomastie je jedním z důvodů, pro které muži vyhledávají plastického chirurga. Zvětšená prsa nevypadají mužně a znamenají pro muže mnohdy ostych nebo dokonce snížené sebevědomí. Přestože se jedná z velké části o kosmetický problém, lékaři nabádají k obezřetnosti.

shutterstock.com

Poměrně velká část mužů má zvětšená prsa. Růst mléčné žlázy je řízen hormonálně a hlavními hormony, které tento proces řídí, jsou estrogeny. V určitém období života je zvýšená tvorba těchto hormonů fyziologická, u chlapců je to zejména v období puberty. Také ve stáří může dojít k určité formě gynekomastie, vlivem poklesu hormonu testosteronu. V těchto životních obdobích je tedy určitá mírná forma gynekomastie v podstatě fyziologická. Pokud se tak děje ale mimo tento věk, muži by měli zpozornět.

Nepodceňujte změny na své hrudi!

Zvětšování prsou je zaviněno ukládáním tukové vrstvy, ale příčinou jsou také hormony, porucha jater, užívání anabolik či obezita.
Pokud dojde pouze k nahromadění tukové tkáně v oblasti mužského hrudníku, hovoří se o pseudogynekomastii. Jednostranné nebo oboustranné zvětšení prsní žlázy u muže je známé jako gynekomastie,“ vysvětluje MUDr. Dušan Záruba, primář Ústavu estetické medicíny Praha Emauzy.
V případě, že zbytnění prsní žlázy není přechodné a stabilizuje se, je to pro mnohé muže nejen obtěžující, ale i psychicky deprimující. Onemocnění se vyskytuje u tří čtvrtin adolescentních chlapců, přičemž mívá přechodný charakter, v dospělé populaci postihuje až čtyřicet procent mužů.“ Zbytnění prsní žlázy neobtěžuje jen esteticky, podle slov MUDr. Záruby může způsobit i vážné zdravotní problémy:
 „Ve zvětšené žláze se poměrně často objevují cysty, které není radno podceňovat. Karcinom prsní žlázy se totiž netýká jen žen. Sice se vyskytuje pouze u půl procenta mužské populace, ale ve všech případech je smrtelné.“

Příčiny zvětšení prsou u mužů

Příčin může být hned několik. V první řadě se může jednat o tzv. pseudogynekomastii, kdy nedochází přímo ke zvětšení mléčné žlázy, ale nejčastěji k ukládání tuku u obézních lidí. Může jít ale i o nádorové onemocnění, a tedy rakovinu prsu či o zánětlivý proces.

Zvětšení samotné mléčné žlázy je dáno především hormony. Často se tak děje při užívání anabolik, jež jsou často obsažená v podpůrných prostředcích na nabírání svalové hmoty. Určitou roli ale sehrávají nejrůznější doplňky stravy, současný životní styl, konzumace upravených potravin, potravin bohatých na rostlinné fytoestrogeny (sója) i styk s toxickými látkami.

Další příčinou mohou být i některé léky, např. na srdeční onemocnění, zvětšenou prostatu, hypertenzi, vředovou chorobu žaludku, psychofarmaka či antibiotika. Popisovány jsou ale i případy větších prsů u mužů s onemocněním jater, ledvin, štítné žlázy a některých nádorů.

Právě proto, že příčin zvětšených prsů může být hned několik, měl by každý takový muž absolvovat endokrinologické vyšetření (stanovení hladiny hormonů v těle) a pak také ultrazvukové vyšetření mléčné žlázy, které pomůže rozlišit, zda se jedná skutečně o zvětšenou prsní žlázu, nebo o převahu tukové složky, a rozhodně dokáže odhalit případné nádorové onemocnění.

Jak tento problém řešit

Pokud je zvětšení prsů způsobeno prostým zmnožením tukové tkáně u obezity, pak řešením bývá redukce váhy, případně liposukce. U liposukce se jedná o miniinvazivní zákrok, pomocí tzv. tumescentní liposukce. Odsátí tuku je jedna z nejúčinnějších metod, jak se ho rychle a téměř bez bolesti zbavit. Oproti klasické liposukci má tato metoda několik významných předností, ke kterým patří například to, že operace probíhá mnohdy bez celkové anestezie nebo jen v analgosedaci (šetrná metoda omezení vnímání bolesti). Bonusem navíc jsou minimální jizvy i bolest.

Pokud je problém způsoben léky, pak většinou pomůže změna léků či úprava indikace. Jedná-li se o aktivní gynekomastii, často pomůže farmakologická léčba, podávání příslušných léků. Další metodou léčby gynekomastie je léčba chirurgická, odstranění zvětšené mléčné žlázy, většinou i s odstraněním okolního tuku.

Plastická operace - klíč k sebevědomí 

Je velmi obtěžující, zakrývat zvětšené prsní žlázy větší košilí, nebo volným svetrem, vyhýbat se v létě koupání a stydět se obnažit hruď před partnerkou. Je prokázáno, že muž s nedostatečným sebevědomím v intimním životě podává v zaměstnání horší výsledky. Jak vypovídají statistiky plastických chirurgů, každý třetí muž by dal rok života za to, aby vypadal lépe! Estetická úprava prsou je vedle operace očních víček a liposukce v současnosti třetím nejžádanějším zákrokem. A v čem operace spočívá?
Při operaci se musí odstranit celá prsní žláza, a někdy je třeba doplnit zákrok liposukcí – odsátím tuku z podkoží v okolí žlázy,“ vysvětluje MUDr. Záruba.
„Žláza se postupně odpreparuje od kůže a od prsního svalu, a odstraní se. Nadbytečná kůže prsu se odstraní tak, aby bylo částečně zachováno podkoží pro výživu dvorce. Pak se provede sešití podkoží a kůže.“
 Zákrok trvá hodinu až devadesát minut. První dny po operaci je třeba důsledně dodržovat klidový režim, a omezit pohyby horních končetin v ramenním kloubu směrem vzhůru. Do běžného režimu se podle slov primáře Záruby může pacient vrátit při nekomplikovaném průběhu po deseti až čtrnácti dnech od zákroku:
 „Plná fyzická zátěž a sportování jsou možné přibližně po měsíci až dvou, podle stavu hojení.  Rekonvalescence je však individuální a závisí nejen na daných schopnostech hojení každého jedince, ale je i odrazem svědomitosti pacienta v době pooperační péče a rehabilitace. Nutno podotknout, že kůže a podkoží prsů se pokládají za tvarově stabilizované nejdříve dva až tři měsíce po operaci.“ Muži s gynekomastií, kteří zákrok podstoupili se shodují, že těch několik týdnů rozhodně stojí za to: cítí se dobře ve svém těle, jsou na tom psychicky mnohem lépe, a jejich sexuální život je kvalitativně bohatší.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Příjem a výdej energie

V minulém článku jsme došli jsme k závěru že tělesnou hmotnost ovlivňuje více faktorů. Dnes se zaměříme na to, jak naše tělo hospodaří s energií, kterou získáváme z potravin. Množstvi energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme v kaloriích (též v joulech - pozn. redakce).

Obezita jako nemoc

Obezita je vlastně zmnožení tuku v organismu, kterému je v poslední době stále častěji přičítáno, že se podílí na vzniku mnoha chorob.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce