Dobrý den, potřebovala bych si ujasnit pár pojmů. Asi 20 let vím, že mám poruchu glukózové tolerance. Žádná hrůza, stačí dieta. Nechodila jsem ke specialistovi-diabetologovi, koordinovala to internistka. Vzhledem k tomu, že se mé hodnoty glykemie pohybovaly v mezích normy, asi 5 roků mi nekontrolovala oGTT až před čtvrt rokem a to jsem měla výsledky: 6,0-15,8-11,6 mmol/l (nalačno, za 1hod., za 2hod.) C-peptid nalačno 1290, po 2hod. a zátěži 75gr glukózy 4400. Paní doktorka mi naznačila, že bude třeba přemýšlet o nějakém perorálním antidiabetiku, nicméně přistoupila na pokus strikně dodržovat dietu a odměřovat si aspoň přibližně dávky stravy, obsahující sacharidy a znovu po cca 2měsících vyšetřit oGTT. Výsledky této nové křivky jsou 5,7-10,6-5,6 mmol/l c-peptid nalačno 1160, po 2hod. 4200. Glykovaný Hb 4,6. Tak teď nevím, jsem diabetik nebo ne? Jednoznačně se k tomu nevyjádřila. Poůže mi držet pouze dietu nebo si mám najít diabetologa a konzultovat to s ním a ev. užívat nějaké to antidiabetikum? Můžete mi poradit? Jsem schopna to zvládat bez léků nebo mám podstoupit ještě nějaké speciální vyšetření? Nechci nadužívat léky a taky mě nebaví představa trávení hodin v čekárnách specialistů. Děkuji a omlouvám se, že jsem to tak natáhla. Slávka
Přidat nový komentář