nejsem lékař, jen vědec, a navíc mám přístup pouze k abstraktu zmíněného článku. Podle toho ale soudím následovně: - ve skupině dárců 20x a více je převážná většina mužů - ve kontrolní skupině je mužů cca polovina, možná méně - muži obecně(bez ohledu na dárcovství) mají častější výskyt rakoviny - znamená to tedy, že významně vyšší výskyt malignit ve skuvině dárců "20x a více", je způsoben tím, že jsou to většinou muži. Jinými slovy, konkrétně Vy máte vyšší riziko rakoviny ne proto, že chodíte darovat, ale proto, že jste muž.
Jako dlouholetého dárce krve mne velice nemile překvapil výsledek studie, jejíž výsledky jsou popsány v "Časopisu lékařů českých" v čísle 2/2008, v článku "Jaký je výskyt zhoubných nádorů mezi bývalými dárci krve?", viz. odkaz: http://ww w.prolekare.cz /casopis-lekaru-ceskych-clanek ?id=244 Výsledky napovídají, že mnohonásobné darování krve může souviset se vznikem zhoubných nádorů. Podařilo se mi získat i plné znění článku a vzhledem k tomu, že se evidentně jedná o práci založenou na vědeckých postupech, mne to docela vystrašilo. Je pravda, že by pro potvrzení či vyvrácení výsledků asi bylo potřeba podrobnějších výzkumů, ale žádné takové jsem zatím bohužel neobjevil :-( Velice by mne zajímal názor dalších odborníků na toto téma, ale mám obavu se, že transfůzní lékaři budou mít sklon závěry studie zlehčovat. Každopádně žádné oficiální materiály pro dárce zatím žádná podstatná rizika dárcovství (natož takto závažná) rozhodně nepřipouštějí, což se mi nezdá úplně seriózní.

Přidat nový komentář