Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Dárcovství a rakovina ?

Jako dlouholetého dárce krve mne velice nemile překvapil výsledek studie, jejíž výsledky jsou popsány v "Časopisu lékařů českých" v čísle 2/2008, v článku "Jaký je výskyt zhoubných nádorů mezi bývalými dárci krve?", viz. odkaz: http://ww w.prolekare.cz /casopis-lekaru-ceskych-clanek ?id=244 Výsledky napovídají, že mnohonásobné darování krve může souviset se vznikem zhoubných nádorů. Podařilo se mi získat i plné znění článku a vzhledem k tomu, že se evidentně jedná o práci založenou na vědeckých postupech, mne to docela vystrašilo. Je pravda, že by pro potvrzení či vyvrácení výsledků asi bylo potřeba podrobnějších výzkumů, ale žádné takové jsem zatím bohužel neobjevil :-( Velice by mne zajímal názor dalších odborníků na toto téma, ale mám obavu se, že transfůzní lékaři budou mít sklon závěry studie zlehčovat. Každopádně žádné oficiální materiály pro dárce zatím žádná podstatná rizika dárcovství (natož takto závažná) rozhodně nepřipouštějí, což se mi nezdá úplně seriózní.

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Odpovědi
LS

nejsem lékař, jen vědec, a navíc mám přístup pouze k abstraktu zmíněného článku. Podle toho ale soudím následovně: - ve skupině dárců 20x a více je převážná většina mužů - ve kontrolní skupině je mužů cca polovina, možná méně - muži obecně(bez ohledu na dárcovství) mají častější výskyt rakoviny - znamená to tedy, že významně vyšší výskyt malignit ve skuvině dárců "20x a více", je způsoben tím, že jsou to většinou muži. Jinými slovy, konkrétně Vy máte vyšší riziko rakoviny ne proto, že chodíte darovat, ale proto, že jste muž.

Anna Valášková.

Také znám výše uvedenou práci. Výsledky svědčí pro zvýšené riziko malignity i u žen- jedná se však o malý soubor. Jde tedy patrně o další rizikový faktor vedle např. rodinné dispozice, kouření tabáku, požívání alkoholu, obezity, nedostatku pohybu atd.Domnívám se, že pokud máte i další rizikové faktory, měl byste darování krve zanechat. Je též možný dotaz přímo u vyšetřujícího lékaře na transfuzním odd., zda vyšetřují dárce i s ohledem na uváděné riziko.

Vít

Statistiky vzorek je podle me nedostatecne velky, viz moznost chyby malych cisel a navic statistiku jeste zkresluje jiz zmineny nizsi vek doziti muzu. Vyrok "vysoce statisticky významný" bych nechal pani doktorku J. Kuntscherovou opravit.

Anna Valášková.
10x

Dárcovství krve i plazmafereza jsou rizikové. Našla jsem několik vědeckých publikací švédských a danských epidemiologů a transfuziologů, kteří dokládají statisticky významný souběh mezi zhoubnými onemocněními krvetvorných orgánů/ leukemie, lymfomy/ a množstvím odběrů plazmy nebo plné krve. Dárcovství je nebezpečné zejména pro osoby s výskytem jakékoli rakoviny v pokrevním příbuzenstvu, u nemocných s přítomnosti tzv. autoprotilátek- např. proti vlastním globulínům/. To vše by se mělo vyloučit, než se stanete dárcem krve nebo jejích částí. Nesmírně rizikové je časté / někdy i každých 14 dní/ darováná´í plazmy u různých firem. Ty jsou jednoznačně orientované na zisk. Platí 4OO Kč za jedno darování plazmy, kterou pak prodávají se ziskem o několik řádů vyšším. Uvědomte si všichni- není vzácnější tekutiny, než je lidská krev. Pomáhat- ano!!! Nechat se ohrožovat- ne!!! Darovat mnohem pozděj ínež v 18 ti létech, darovat nejvýše 2krát ročně. Zajímat se o to, zda vše , co je předepsáno před odběrem, se skutečně vyšetřuje. Nikdy nedarovat krev ani krevní složky jinde než na transfuzním oddělení!!!!

Jana

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda mohu darovat krev když jsem měla trombozu? děkuji

Blanka

Já bych se zeptala onkologa, jak to vidí. Ten spíš řekne, jestli vidí nemocné, kteří darovali krev, nějak častěji.

Přidat nový komentář

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce