Stačí málo – zmrzlina od egyptského prodavače, koktejl v thajském baru nebo jen nepropečený steak při grilování, a průjem je na světě. V létě jsou lidé průjmovým onemocněním vystaveni nejvíce – teplo nahrává množení bakterií jak ve vodě, tak v potravinách. Lidé cestují do exotických zemí s nižšími hygienickými standardy, mění svůj zaběhlý režim a stravovací návyky.
Chtěl bych se autora článku zeptat zda by trvalým důsledkem prodělaného zánětu a nebo zhoršené funkce slinivky a tedy i produkce trávících enzymů mohl být například chronický průjem provázený velmi světlou barvou stolice? Před několika lety mi byl laparoskopickou cestou odebrán žlučník a na krátkou dobu se stolice přiblížila normálu, pak se ale vrátil stav chronického a mnohdy velmi nepříjemně překvapujícího průjmu a to ne jen v případě dietní chyby a nebo velkého stressu. To bych chápal. Předem děkuji za radu, případně za možnost konzultace.
Přidat nový komentář