Já už jsem byla na operaci asi 15 krát. Mám tu nejagresivnější formu polypů spojenou s aspirin senzivitním astmatem. Dokud se to neléčilo kortikoidy (za komoušů), chodila jsem na operaci jednou za rok až dva, a stejně to bylo houby platné, nos se po operaci zprůchodnil jen na krátkou dobu a pak to začalo nanovo. Totéž po prednisonové kůře - dočasné zlepšení a pak návrat do původního stavu (ucpaný nos, žádný čich). Sprej s kortikoidy si stříkám už léta, je to určitě lepší, než bez něj, ale polypy stejně rostou vesele dál, i když pomaleji. Ale nakonec jsem objevila sama metodu, jak se toho svinstva zbavit. Asi 1-1,5 deci vincentky ohřeju v mikrovlnce na příjemnou teplotu, kápnu do ní pár kapek modrého listerinu (to je ta antibakteriální ústní voda, k dostání v každé drogerii) a tím si ráno a večer proplachuju nos. Samotnou vincentkou si nos promývám už léta, takže techniku mám propracovanou. Nasávám nosem, pak nechám v nose chvíli "probublat" (tím, že dál nasávám vzduch), vcucnu to přes nosohltan do úst a vyplivnu ústy. Prokládám to důkladným prosmrkáváním každé nosní dírky. Dobrá je na to promývání nosu speciální skleněná nádobka, dá se pořídit v Luhačovicích v lékárně. Letos v lednu jsem zrovna trpěla akutním zánětem, samozřemě totálně ucpaný nos, hnisavý hlen jsem vymrkávala už asi dva měsíce a nepolevovalo to, tak jsem byla smířená s tím, že mně budu muset jít na další v řadě operací. Ale napadlo mne do vincentky, kterou si denodenně promývám nos už více než deset let, kápnout trochu listerinu. A ejhle, během několika týdnů jsem postupně přestala vysmrkávat hnisavý hlen, nos se postupně zprůchodnil, vrátil se mi čich. To trvá už několik měsíců. Schválně jsem zašla ke své ORL doktorce, ke které chodím dlouhá léta, a ta moje subjektivní pocity potvrdila nálezem: prohlásila, že takto čistý nos (tedy bez polypů) u mne ještě nikdy neviděla. Dokonce se rozhodla ten listerin doporučovat podobně postiženým pacientům. On sice obsahuje salicylát, který já jinak nesmím (např. aspirin), ale v tomto stopovém množství mi nejen nevadí, ale naopak prospívá.
Přidat nový komentář