aplikace_alergie.png
Jak bojovat s alergií?
S aplikací AlergoStop můžete na alergii zapomenout
Připomíná léčbu a varuje před aktuálními alergeny. Více informací zde.
Zuby_180x115.jpg
Nakupte v akci a zásobte se! Zubní kartáčky, pasty, vody a další. Více informací zde.

karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?

Poradna: Kýly

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, poměrně aktivně sportuji a jednoho jsem zřejmě přecenil své síly a vyčerpal se 30km během, od té doby mám problémy s bolestmi břicha. Když to nechám týden v klidu, bolesti zmizí a mohu normálně pracovat (i fyzicky) ovšem jakmile jdu běhat, bolesti se vrátí a omezují mne i při chůzi, podle toho, co čtu na Vašem webu by se mohlo jednat o kýlu, jak to lze ověřit? Jaké vyšetření bych měl absolvovat? Děkuji

odpověď

Dobrý den. Kýla se typicky projevuje hmatnou, nebo viditelnou resistencí v typických lokalizacích - třísla, pupek. Vzácně i jinde. BOlesti bývají jen u vznikajících kýl, spíše při velké zfyzické námaze. K diagn ostice bych nejprve doporučil odborné chirurgické vyšetření. POkud toto problémy nevysvětlí, bylo by vhodné doplnit ještě ultrazvukové vyšetření břicha - vše jistě doporučí chirurg dle objektivního nálezu. S pozdravem

otázka

Dobrý den, před rokem měi odborný lékař zjistil počínající brániční kýlu. V současné době mám problémys velkým tlakem v žaludku(horní části) a hůře se mi dýchá. Potřeboval bych poraditů jestli existuje nějaký lék, který by mě hned aspoň částečně ulevil. Děkuji Kudělka Ladislav

odpověď

Dobrý den. Nevím, zda jste byl vyšetřen jen praktikem, nebo i gastroneterologem. Ve Vašem případě je nejprve nutná fibroskopie, tedy endoskopické vyšetření žaludku, aby byla jasně stanovená diagnoza brániční kýly. POkud se o ni skutečně jedná, pak Vám gastroenterolog i doporučí vhodnou medikaci a dietu. jedná se o léky podporující pohyb žaludku a snižující kyselost. POkud toto nepomůže a po 3 měsících je stav stejný, pak je indikace k chirurgickému řešení. S pozdravem

otázka

Manželka byla na vyšetření žaludku a zjistilo se, že má kýlu na žaludku. Prosím jak se to dá léčit. děkuji Bláha

odpověď

Dobrý den. V tomto případě se jedná o tzv. brániční kýlu, stav, při kterém se dostívá část žaludku, otvorem v bránici, kolem jícnu do hrudníku. Způsobuje často pocity bolesti za hrudní kostí a pálení žáhy. Řešení je nejprve úprava stravy s vyloučením zejména kořeněných jídel, stravovacího režimu a eventuelěn medikaci - léky na snížení žaludeční kyselosti a podobně. POkud je tato léčab bez efektu, pak je možno provést operaci, při které se žaludek stahne zpět do břicha a zafixuje se pod bránicí. Výkon se provádí laparoskopicky. Doporučil bych tedy nejprve konzultovat gastroenterologa, který jistě, dle stavu doporučí nejvhodnější postup. S pozdravem

otázka

Od 6.6.2007 jsem po laparoskopické operaci tříselné kýly. Dnes mám stále bolesti v oblasti pánevní kosti směrem do třísla. Místo je velmi citlivé a bolestivé, nahmatám si pod kůží sponky, které drží síťku.V nemocnici tvrdí, že je to normální a občas se to stává.Bez známek zánětu či zvětšení varlete. Bez teplot a jiných komplikací. Chci se zeptat vás, jestli jsou tyto bolesti po tak dlouhé době normální.Děkuji za odpověď. D.K.

odpověď

Dobry den, potize ktere popisujete budou skutecne nejspis zpusobeny svorkami, ktere fixuji sitku. Svorkaje v jednom miste fixovana prakticky ke kosti a muze bolesti pusobit. Dalsis vorka je pka v blizkosti nervu a take muze byt pricinou bolesti. Tyto ale vetsinou do 4 - 6 tydnu ustoupi.Pokud byale dale jeste pretrvavaly, bylo by nejspise vhodne podstoupit znovu laparoskopii, pri ktere se tato svorka odstrani a potize zmizi. Doporucuji tedy jeste pockat, pokud do mesice obtize neustoui, nebo se vyrazne nezklidni, pak bych doporuci revizi. Jinak po teto dobe je jiz sitka pevne spojena s okolim, nemusite se tedy bat, ze by po odstraneni svorky hrozilo posunuti sitky s rizikem recidivy kyly. S pozdravem

otázka

Dobrý den pane doktore,jsem 10 dní po laparoskopické operaci tříselné kýly,zajímalo by mě,kdy budu moct tělo začít postupně zatěžovat(sport)?Děkuji

odpověď

Dobry den, pokud probiha vse standartne, bez komplikaci, pak se doporucuje klidovy rezim po laparoskopii po dobu 10 - 14 dnu. Pote je trislo pevne a je mozne jej tedy v podstate bez omezeni zatezovat. Pocity tlaku v operovane oblasti, zejmena pri, nebo po zatezi mohou jeste nejakou dobu pretrvavat, jsou dany adaptaci brisni steny na nove aplikovanou sitku. Casem i tyto zcela vymizi. S pozdravem

otázka

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jaká jsou rizika operace kýly v jizvě 15x8cm po opakovaných revizích dutiny břišní,rok jsem měla stomii,děkuji za odpověd.

odpověď

Dobrý den, POkud se jedná o takhle velkou kýlu v jizvě anavíc zřejmě opakovaně, pak je jistě nutné podstoupit operaci s použitím síťky.Taková operace je poměrně velký výkon, při kterém je nutné pečlivě rozpreparovat jednotlivé vrstvy břišní stěny a síťku umístit pod svaly. Proto je i doba trvání operace delší - kolem 2 hodin. Rizika operace jsou zejména spojena s jejím trváním - záleží na ostatních diagnozách daného klienta, riziko musí posoudit oborný internista a anesteziolog. Po chirurgické stránce je jistě riziko možného poškození střevní kličky, ke kterému může dojít zejména při mnohočetných srůstech po předchozích operacích. Každý operatér je ale jistě pečlivý a operuje tak, aby ke komplikaci nedošlo. Největší zkušenosti s takovými operacemi pak mají v centrech pro řešení kýly. Kontakty najdete na www.kyly.cz. S pozdravem

otázka

Dobry den moje matka (77 let) absolvovala 11.6. operaci velke kyly, kdy obsahem kyly bylo (cituji z lekarske zpravy) tenke strevo, omentum, cekum a ascendentni cast tracniku. Vse se podarilo reponovat a brisni stena byla rekonstruovana plastikou sitou ve dvou vrstvach silonovyli stehy v ATB clone bez nutnosti pouzit sitku. konec citace. Rana se mamce hoji myslim dobre, nosi brisni pas. Moje otazka zni: jak je to s rehabilitaci? Je mi jasne, ze se nesmi moc ohybat a nosit veci nad kilogram vahy, ale jak je to napriklad s prochazkami? Ma tam pooperacni hojici se ranu v delce cca 20 cm (13 stehu). Je to nebezpecne, nebo naopak zadouci mit pohyb? Je to nase prvni zkusenost s operaci a tak ani jedna presne nevime. Mamka by mela tendence spis vice spat a lezet, ja si rikam, jestli je to dobre, ale zase nechci prilis zatezovat. Jak dlouhe prochazky by napriklad mely byt? Nebo je lepsi nechat cloveka odpocinout? Dekuji moc za rady Simona T.

odpověď

Dobrý den. PO operaci je jistě vhodný spíše pohyb, než polehávání. Jistě záleží na individuální situaci. Nejde o zátěž, nebo nějaké velké aktivity, ale běžý denní režim, procházky jistě ráně neublíží. Při chůzi není stěna břišní nijak extrémně zatěžována. Proto stačí délku procházky regulovat jen dle subjektivního pocitu pacienta. Důležité se vyvarovat velkého břišního tlaku - a to po 4 - 6 týdnů po klasické operaci. Tedy při vstávání z lůžka se nejprve otočit na bok a poté si pomoci rukama, nebo pokd by měla maminka kašel, nebo zácpu, pak ránu, plochou dlaně, přidržovat, jako oporu. S pozdravem

otázka

Je mi 71let.Po návštěvě u lékaře mi zjistil , že mám drobnou pravostannou tříselnou kýlu.Mám prosbu zda je nutná operace,nebo je jiný způsob léčení.Zatím operaci zvažuji vzhledem k věku. Mám prosbu zda mohu v současné době například plavat, cvičit a podobně .Dočetl jsem se , že je nebezpečí uskřípnutí kýly a pak je operace nutná .Prosím poraďte mi co mám dělat.

odpověď

Dobry den. Pokud je jiz kyla vytvorena, pak neni jina mznost, jak ji odstranit, nez operace. odstatou kyly je defekt, cii otvor, v brisni stene tzv. kylni branka a ta se musi pri operaci uzavrit / bud sesitim, nebo dnes casteji pomoci umele sitkz, ktera se do otvoru vlozi, jako zaplata. Pokud tedy kylu mate a jste navic fyzicky aktivni, pak bych operaci spis doporucil nzni, kdz je mala, cim je kyla vetsi, tim obtiznejsi je, ji spravit. Doporucuji tedy konzultovat chirurga, ktery jiste doporuci nejvhodnejsi postup. S pozdravem

otázka

Dobry den Moje maminka (77 let) ma velkou pupecni kylu a je jiz objednana na vysetreni. Z clanku jsem pochopila, ze moznosti operace zavisi hodne take na velikosti "kylni branky". Alespon zatim to na mne pusobi tak, ze lekar ji zrejme z duvodu vysokeho veku doporuci operaci pouze v pripade, ze pujde o malou kylu a bude mozne ji spravit za lokalniho umrtveni. Jak se velikost kylni branky vysetruje a urcuje? Z meho laickeho pohledu ma clovek proste na brise bouli a pokud by se velikost kylni branky rovnala prumeru boule, pak by moje maminka mela 15-20 cm branku a to je nejspis v jejim veku neoperovatelne. Ovsem ja jsem videla jeji bouli jen pres saty, nechce mi ji ukazat a ja se nevnucuji, hlavne, kdyz ji ukaze lekari. Takze shrnuto muj dotaz zni: Jak se urcuje velikost kylni branky? Mohl byste mi to prosim trochu priblizit? Take bych aspon mohla maminku pripravit na to, jake vysetreni ma ocekavat. Dekuji moc Simona Trneckova

odpověď

Dobrý den. Vyšetření se provádí tak, že se tlakem reponuje kýla zpět do břicha. Poté co bole zmizí je v břišní stěně hmatný defekt s většinou dobře vyhmatatelnými okraji - to je kýlní branka. Takto se pak dá určit rozměr branky. Problém je, pokud kýla zreponovat nejde - je srostlá svakem a okraji branky. Pak nelze velikost stanovit dříve, než při operaci - po vypreparování vaku. S pozdravem

otázka

Jsem měsíc po laparoskopickém zásahu, kdy byla zjištěna břišní kýla. Bylo to prováděno v po celkovém uspání a po probuzení strašná bolest. Po pěti dnech jsem byl propuštěn do domácího léčení, a po třech týdnech ukončena neschopnost. Bylo řečeno, že již můžu dělat vše. Mám s toho obavu, jestli je to již zkze v operovanou síťku je prorostlé a natolik pevné, že nehrozí poškození síťky a co by následovalo kdyby to srostlé nebylo co by následovalo ? Jsou dodávané české síťky kvalitní a nebo má pravdu kamarád, že jsem si tam měl (aniž jsem to věděl) dát za příplatek výrobek USA ?

odpověď

Dobry den, pokud jste po laparoskopicke operaci kyly, pak by skutecne mela 3 tydny po operaci byt brisni stena zcela pevna. Fyzicka zatez je tedy mozna bez omezeni. Vlastni sitka je dostatecne pevna na to, aby nekde tzv. povolila. Pokud v raritnich pripadech dojde po operaci k recidive kyly, jedna se prakticky vzdy o technickou chybu, kdy je sitka spatne umistena, nebo dojde k jejimu posunu. Jinap co se tyka kvality sitek, i nase sitky splnuji vsechny vlastnosti pro dostatecne pevnou plastiku, rozdilbje spise v tom, ze americke sitky od Johnson + Johnson jsou castecne vstrebatelne atzv. lehke, tedy s vetsimi pory a mekke. Nezpusobuji tedy po operaci pocit ciziho telesa, nebo pevne desky v operovane oblasti. S pozdravem

otázka

Dobrý den,před rokem mi zjistily brániční kýlu dostala jsem na léčbu Helicid a nyní se mi příznaky vrátily. Má lékařka mi řekla, že léčba je dlouhodobá, ale já mám nyní problémy s dýcháním a neustálý pocit tlaku pod žebry. Chtěla bych se vás zeptat zda tyto příznaky jsou nějak nebezpečné, přidalo se mi i zvracení převážně v noci, což je dost nepříjemné. Poraďte mi prosím co mám dělat . děkuji za vaši opověď.

odpověď

Dobrý den. Potíže které popisujete jsou skutečně typícké pro brániční kýlu, často doprovázenou právě gastroesofageálním refluxem, což je stav, kdy se obsah žaludku dostává do jícnu - zejména vleže a tedy v noci. Léčba takového stavu je vždy nejprve konzervativní - tedy pomocí léků snižujících kyselost žaludku a také urychlujících jeho vyprazdňování. Nedílnou složkou je i nedráždivá dieta a stravovací režim s větším počtem malých dávek jídla a s omezením večerních jídel. Pokud tato léčba nemá dlouhodobě efekt, pak je poslední možností operace - fundoplikace žaludku - při té se horní díl žaludku jakoby otočí kolem místa, kde vstupuje do žaludku jícen a zde vytvoří manžetu, která brání refluxu, současně se žaludek zafixuje pod bránici. Takové operace se dnes standartně provádí laparoskopicky. S pozdravem

otázka

Jsem 11 dnů po operaci pupeční kýly klasickým způsobem, vše se dobře hojí, ale mám strach aby se kýla neudělala v budoucnu znovu. Vážím 60kg a mám břicho hodně potrhané po porodu/před 20lety/ a chtěla bych vědět, jak břicho zpevnit.Za jak dlouho mohu začít cvičit,jaké cvičení je vhodné, kdy mohu začít plavat a byla by vhodná nějaká masáž? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den. PO klasické operaci kýly se doporučuje úlevový režim po dobu 3 - 4 týdnů, v závislosti an velikosti původní kýly. Co se týká cvičení, je jistě vhodné posilovat svalstvo břišní stěny, nejprve jen střídmě, začít lze již 3. týden po výkonu. Po měsíci by měla být možná i plná zátěž. Nejlépe po konzultaci s odborníkem na fitness, nebo fyzioterapeutem, zvlášť, pokud máte břišní stěnu asymetricky oslabenou po porodu. JInak plavání je jistě jeden z nejvhodnějších sportů. Lze s ním začít po zhojení jizvy - tedy asi 14 dnů po operaci. Masáže jizvě jistě neuškodí, ale ani nepovedou k zpevnění břišní stěny. S pozdravem

otázka

Mam obcas bolesti v oblasti pravych trisel . Dale mam obcas bolest v pravem stehne a v pravem boku . Tez mam obcas bolest v pravem varleti. Jsou to priznaky kyly ?

odpověď

Dobry den, potize, ktere popisujete nejsou typckymi pro kylu. Spis by svedcilz pro bolesti od bederni patere. Pro kylu je typicke zejmena vyklenuti, ktere lze zatlacit do bricha. Pokud toto nepozorujete, doporucil bych spis neurologicke vysetreni a cilenou rehabilitaci. S pozdravem

otázka

Dobrý den, je mi 22 let a byla mi zjištěna malá pupeční kýla. Momentálně mi nedělá žádné problémy, ale slyšela jsem, že by se měla nechat operovat, jestliže budu chtít otěhotnět. Bývá to opravdu tak nutné? Sama bych ani nevěděla, že ji mám. Až paní doktorka mi o ní řekla. Velmi děkuji za Vaší odpověď.

odpověď

Dobrý den. Pokud už kýla v pupku je, pak je vždy pravděpodobné, že se v těhotenství, vzrůstajícím nitrobřišním tlakem , bude dále zvětšovat, v nejhorším případě se může uskřinout, což je komplikace, která se musí vždy akutně operačně řešit, což je v těhotenství vždy riziková situace. Proto bych jistě doporučil operaci i malé kýly před plánovaným těhotenstvím. S pozdravem

otázka

Dobrý den, loni v srpnu jsem podstoupila operaci rozsáhlé břišní kýly po dvou gynekologických zákrocích - karcinom děl. čípku- totální hysterektomie a reoperace z důvodu zapomenuté roušky v břišní dutině. Po operaci kýly, kdy byla použita síťka dlouho přetrvával odtok z rány. Posléze byl po 14 dnech drén vyňat. I nadále se však v dolní části jizvy tvoří seron, který bývá punktován - naposled 1 dcl v 05/07. Nyní se mi znovu byla ultrazvukem diagnostikována kýla cca 2 cm v horní části břicha. Dochází k vysouvání a opětovnému zasunutí střeva. Ke kýle došlo po zvednutí syna, který má 20 kg. Lze znovu operovat i s již jednou voperovanou síťkou? Jaká jsem rizika, možnosti recidivy? Za odpověď děkuji. Hezký den Ovesná M.

odpověď

Dobrý den. POkud se po operaci se síťkou vytvořila v polu rány opět kýla, pak je síťka nejspíš malá a tlak útrob vedl opět k provalení kýly kolem ní. Reoperace je jistě možná, měla by být v oblasti recidivy přidána další, dostatečně velká síťka, která by měla být umístěna pod svaly břišní stěny, aby ty tvořily oporu při vysokém tlaku. Co se týká seromu v oblasti rány, někdy se síťka opouzdří, nebo může serosní sekreci způsobovat okraj odstraněného kýlního vaku. V naprosté většině případů ale sekrece časem zcela ustane. Recidiva po reoperaci, pokud bude síťka dostatečně velká - tedy asi o 5 cm větší, na všechny strany od kýlní branky, by hrozit neměla. Jistě je ale nutné po takové operaci přechodně, po dobu 4-6 týdnů nosit, jako oporu, kýlní pas a vyvarovat se velké fyzické námaze. Po uplynutí této doby by měla být jizva zcela pevná a pas, ani úlevový režim, již nejsou nutné. S pozdravem

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex
reklama https://milusehorska.com/

Mohlo by vás zajímat

Pro Čechy je psychické zdraví důležité, odborníkům ale nevěří

Češi dle vlastních slov vnímají duševní zdraví jako klíčové. Mají o něm ale mylné představy. Problém spočívá v tom, že se psychické problémy snaží často vyřešit bez odborné podpory. Pouhých 6 % Čechů zvolí jako první volbu při řešení problémů profesionální pomoc. Na vlastní pěst se s nimi snaží vypořádat 60 % lidí a další třetina se obrací na své přátele. Vyplývá to z průzkumu agentur G82 a Simply5 realizovaného pro Nevypusť duši a T-Mobile.

5 aktivit, při kterých byste klíšťata nečekali

Houbaření nebo procházka v lese. To jsou činnosti, u kterých s klíšťaty každý „tak nějak počítá“. Existuje ale řada dalších aktivit, při kterých se můžete nakazit nemocemi, jež přenáší, jako je klíšťová encefalitida nebo lymská borelióza. Z dlouhodobých statistik vyplývá, že vás před nimi nezachrání nízký věk, dobrá imunita a ani repelent. Kdyby ano, nebyla by ČR zemí s nejvyšším počtem případů klíšťové encefalitidy v Evropě. Přispívá k tomu i nejnižší proočkovanost (33 %).

Mýty o rakovině prsu

Počet žen, které onemocní rakovinou prsu, každoročně narůstá. Známý fakt ženy děsí a dává vzniknout různým mýtům o této nemoci.

Tobradex v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 13. týdnu těhotenství a mám hnisavý zánět spojivek. Obvodní lékař mi předepsal oční kapky Tobradex. Je vhodné ho v těhotenství používat? Nehrozí nějaké riziko pro plod? Děkuji za odpověď.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce