Inzerce

Poradna: Kýly

Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Dobrý den,pred pár dny se mi udelala na levé straně v podbříšku / v místě kde roste ochlupení nad penisem / takova mala bulka cca 1 cm velka na dotek,kdyz lezim,tak neni hmatatelna,kdyz stojim tak ano.Nic tezkeho jsem netahal,jenom jsem pred cca tydnem prochladl pri spani na chatě.Chodil jsem často čurat a tak.Bulka neboli ani nic podobneho,jenom o ni pocitově proste vim.Vim ze bude nejlepsi vyšetření u doktora,chystam se tam v utery za tyden,jenom bych se chtel informovat co bych tak mohl očekávat.Co jsem projizdel internet,hodne jsem se docetl o tříselné kýle,někdo ale take tvrdi ze to muzou byt jenom zduřelé uzliny.Dík

Odpověď: Dobrý den, Možnosti které popisujete v konci dotazu jsou přesně ty nejčastější stavy. ANo buď tříselná, malá kýla, nebo zvětšená lymfatická uzlina. Sám byste mohl tento rozdíl poznat, pokusíte-li se bulku zatlačit zpět do břicha - kýla by se měla opravdu zatlačit zpět do břicha - nejlépe v leže a pak nebude vůbec hmatná, u uzliny je naopak i vleže hmatná elastická reisstence, často pohzblivá vůči okolí, která ale zatlačit do břicha nejde. SAmozřejmě jasnou diagnozu stanoví pak vyšetření u lékaře. S pozdravem

Otázka: Dobrý den, ráda bych se dotázala na problematiku kýly. Mám za sebou dvě těhotenství, obě byla předčasně ukončovaná císařským řezem v pubické oblasti pro preeklampsii, vysoký krevní tlak a obrovské otoky celého těla.První jizva se mi zhojila keloidní jizvou, ale byla v pořádku. Po druhém SC se mi v okrajích jizvy vytvořila po půl roce kýla o velikosti menšího tenisáku. o bolestivosti nemohu hovořit, protože mám tuto oblast celkově necitlivou a uloženou pod vytahanou kožní řasou. Po konzultaci s plastyckým chirurgem mi bylo řečeno, že krom toho mám rozestupy břišních svalů a že jediným řešením je abdominoplastika. zajímalo by mne zda se tyto operace dají kombinovat, zda by bytoto mohla brát v potaz zdravotní pojišťovna a zda by tato operační úprava svalů na břichu mohla aspoň částečně pomoci k odstranění bolestí od vyhřezlé ploténky v oblasti S1-L5, protože mi bylo neurologem řečeno, že potřebuji mít pevné svaly na břiše a okolo páteře,přestože intenzivně cvičím pilátes, plavu,cvičím cviky na břišní a zádové svyly ale vzhledem ke kýle a rozestupům toho nemohu dosáhnout v optimální míře.co s tím? děkuji Heřmánková

Odpověď: Dobrý den. Co se týká operace, pak při kýlách v jizvě po SC a rozestupu svalů břišní stěny, spojených s převislou kůží na břiše je jistě operace plně indikována. V takovéto inedikaci by měla být taková operace hrazena zdravotní pojišťovnou a při jedné operaci by se měly vyřešit všechny tyto problémy, tedy rozestup, kýlní řasa i kýly. Na bolesti zad a problémy s ploténkou takový výkon ale přímo vliv mít nebude. Zajistí Vám ale po určité době břicho zase plně zatěžovat a posílit tak celkový svalový korzet. Doporučuji tedy domluvit se s plastickýcm chirurgem, který Vám jistě nabídne vhodné řešení. S pozdravem

Otázka: Dobrý den pane doktore, je mi 32 let a v únoru 2009 jsem prodělal operaci tříselné kýly. Při předoperačním pohovoru s lékaře, který mi tuto operaci prováděl mi bylo sděleno, že tato bude provedena klasickou technikou a to řezem v délce 6 cm a vložením síťky, aby se zabránilo možné recidívě. Operace proběhla dobře cca po čtyřech dnech jsem byl propuštěn do dom. léčení. Zhruba po pěti dnech dom. léčení došlo k otoku jizvy a nafouknutí této pooperační rány. Proto jsem vyhledal lekař. ošetření, kdy mi byla jizva částečně otevřena a při tomto vyteklo z ráno cca 2.5 - 5 ml tekutiny (krve). Lékařem mi bylo řečeno, že k tomuto dochází, že se může jednat o nějakou malou žilku, ze které teče trošku krve pod ránu. Následně jsem prodělal osm takových to převazů, kdy se objem výtoku z rány postupně menšoval. Po té došlo k celkovému zhojení bez dalších potíží. A teď k mé otázce: V listopadu 2009 (cca po 9 měsících) jsem začal opětovně pozvolna z lehkou fyzickou zátěží ( běh, jízda na kole, fitko atd. nejsem žádný vrcholový sportovec !!! spíš jen pro dobrý pocit) a někdy v únoru 2010 jsem začal pociťovat mírný tlak přímo pod jizvou. Mám tam takový tvrdý útvar. Jedná se o srůst v přišní dutině nebo je možné, že se jedná o recidívu kýly ? Někdy to necítím vůbec a z toho mě připadá, že mi to tam na něco tlačí a není to vůbec příjemné až to někdy pusobí jako takové bodnutí. V poslední době se to objevuje stále častěji(a to jsem si po operaci dával 3 měsíce pozor, abych nic těžkého nezvedal). Mohl by jste mi poradit o co by se mohlo jednat a jak dále postupovat ??? Další operaci bych docela nerad. Díky s pozdravem Martin V. PS: nevíte na koho bych se mohl obrátit v Olomouci ??

Odpověď: Dobrý den. Stav který popisujete je skutečně poměrně běžný pooperační průběh. Často ani nedojde k rozpuštění ránzy a modřina se za několik dnů také sama vstřebá. Navíc vložená síťka kolem sebe způsobuje tvorbu nového vaziva a vlastně se jakoby opouzdří. Zatuhnutí, které tedy v ráně cítíte může být nejspíš právě tato takzvaná hluboká jizva, tedy nově vytvořené vazivo kolem cizorodé síťky. To také někdy může tlačit, nebo tahat za nervy, které prochází tříslem a způsobovat tak bolesti a bodání v třísle. Teoreticky by se jistě mohlo jednat i o recidivu kýly. Dle popisu se ale nedá jasná diagnoza určit. Doporučil bych tedy navštívit chirurga, ketrý by měl diagnozu jasně, dle vyšetření, stanovit. JInak kontakty na všechna kýlní centra jsou přístupné na www.kyly.cz. Co se týká dalšího postupu. Zatím bych břicho nepřetěžoval. Pokud se skutečně jedná o jizvu, pomáhá nejjednoduššeji lokální tlaková masáž jizvy, tedy vlastně rozmačkávání onoho zatuhnutí, které můžete provádět i sám a za několik dnů se jistě efekt dostaví. Jedná-li se ale o recidivu, pak není jiné řešení než nová operace. S pozdravem

Otázka: Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné, že můj 3 týdenní syn má tříselnou kýlu či jiný typ kýly. Všimla jsem si, že levá část skrota je ve srovnání s pravou podstatně větší a tvrdá. na pravé straně varle hmatné. Obě varlátka byla po narození sestouplá Děkuji Natálie

Odpověď: Dobrý den, Stav který popisujete může skutečně způsobovat tříselná kýla, nebo u dětí veli často také tzv. vodní kýla, tedy vlastně výchlipka pobřišnice naplněná tekutinou, která zasahoúje do šourku. Doporučuji tedy navštívit chirurgickou ambulanci, kde diagnozu jasně určía doporučí i nejvhodnější postup. U takto malého dítěte pak nejspíš zatím jen konzervativně, bez operace. Až pokud by stav nezlepšil, byl by nejspíš operační výkon nezbytný. S pozdravem

Otázka: Dobrý den pane doktore. Pravděpodobně mám tříselnou kýlu,dle "diagnostiky mé a přítelkyně tady z informací z netu".Je to "bulka" velikosti švestky a trochu to bolí v práci a při zatěžování.Chtěl jsem se zeptat na základní otázky...Zda jít raději hned k lékaři,jaká je plus mínus čekací doba na operaci a zda vlastně budu marodit i před operací a po operaci..a jak dlouho..Ta otázka zda je marodění u před operací je z důvodu bolestivosti při pracovní činnosti...pracuji jako servisní technik a dost se pohybuji,nosím břemena sice jen do 30 kg..ale nosím..a mám pohyb po strojích atd... Děkuji za odpovědˇ...Bauer Radek

Odpověď: Dobrý den, pokud máte kýlu pak jistě doporučuji navštívit lékaře co nejdříve, čím je kýla menší, tím snadněji se řeší a i rekonvalescence je pak rychlejší. A pokud pracujete fyzicky, dá se očekávat, že se bude kýla poměrně velmi rychle zvětšovat. Jinak co se týká péče před oeprací, měl byste se jistě vyvarovat velké námahy a také zvedání tak těžkých břemen - zátěž maximálně do 10 kg. Po oepraci pak záleží n typu výkonu, běžná zátěž je možná již 2. - 3. den po výkonu, velká fyzická zátěž pak u plastiky se síťkou asi za 2 - 3 týdny, u klasické operace pak za 6 - 8 týdnů. S pozdravem

Otázka: Dobrý den!Chtěla bych se optat jestli má smysl kupovat synovi (1 rok) kylní pás?Bulka u pupíku se objevuje při napínání a vztekání,čemuž moc nezabráním.Nebo jestli je nějaké cvičení na posílení břišní stěny.Dětská lékařka řekla že nemá smysl ani zalepovat,protože si to sundá,ale když mu dám oblečení tak si to určitě nechá,ale nevím jak zalepovat.Proto prosím o radu,abych zabránila případné operaci synka.Děkuji moc za odpověď.Zuzka

Odpověď: Dobrý den. Kýlní pas u tak malého chlapce nemá jistě žádný smysl. Navíc se jedná o pasy, které jednak nejsou ani v těchto velikostech, jdenakbudou spíš dráždit jemnou dětskou pokožku. V neposlední řadě není nošení kýlního pasu přes břicho nic pohodlného. obzvlášť ne pro dítě. Co se týká lepení pupku, jedná se o to, že pruhem lepenky, nejlépe papírové stahnete pupek tak, že nejprve uděláte ze stran kožní řasu, jakoby pupek sblížíte a pak takto bříško kolem dokola přelepíte dvěma pruhy náplasti. Je ale pravda, že i od tohoto postupu se dnes spíše ustupuje, protože jeho efekt je velmi diskutabilní a opět se nejedná o nic pohodlného. Pupeční kly u dětí velmi často zmizí samy. Pupek se prostě růstem sá zatahne, Není ani žádné cvičení, kterým byste mohla chlapce donutit bříško posílit. Doporučuji tedy počkat do 2 let věku a pokud se kýla skutečně nezatahne, pak je ejdiným řešením operace, při které se branka v pupku zašije. jedná se ale o výkon na 15 minut, skutečně jen minimální zásah v krátké a šetrné narkoze. S pozdravem

Otázka: Dobrý den pane doktore, prosím,zda budete tak laskav a můžete mi dát odpověd na můj dotaz. Moje matka (nar. 1934) má břišní kýlu (cca 70 mm), diagnostikovanou v roce 2004, pravidelně sledována.Operace v té době nebyla řešena z důvodu nevýrazných potíží a především z důvodu, že se jedná o pacientku s dalšími závažnějšími onemocněními a operace by byla pro ni riziková (chronické astma, léčený vysoký krevní tlak, osteoporoza, bronchitida).Nyní vážné potíže. silná bolest na hrudi i v zádech, žaludku, především po jakémkoliv jídle,velmi ztížené dýchání,nechutentsví, nadýmání., bolesti pobřišnice. Poslední jmenované lze přičíst i neléčenému a operačně neřešenému žluč. kameni? V tuto chvíli se zvažují operační řešení kýly. Nevíme, jak dále řešit situaci. Matka se operace velmi obává, ztrácí vůli a chut k životu, ale současný stav ji velmi životně omezuje. Jak velmi by byla pro ni operace závažná, zda by ve svém věku ustála narkozu a jaké specializované centrum bychom měli zvolit tak ,abychom se alespon v rámci možností pokusili nastavit nejlepší řešení. Samotná kýla se od roku 2004 nezvětšila, což je potvrzeno novým radiolog.vyšetřením. je možné, že by tyto obtíže mohly více souviset se žlučníkem? Velmi děkuji za Váš čas D. Hudáková

Odpověď: Dobrý den. Co se týká rizika operace, to musí posoudit internista, nebo kardiolog vzhledem k přidruženým nemocněním. Je pravda, že oeprace takové kýly vyžaduje dokonalé umístění síťky, kterou se uzavře kýlní branka. Síťku je nutné rozložit pod svaly břišní stěny, což je oeprace, při ketré se musí celá břišní stěna rozdělit na jednotlivé vrstvy. NAvíc je rekonvalescence kom plikována tím, že je nutné, aby pacientka minimálně 24 hodin po operaci nevstávala z lůžka a poté začala rehabilitvat s oporou kýlního pasu. T vše samozřejmě může být komplikováno dušností při astmatu, i zatížením krevního oběhu. Proto bych dporučil obrátit se na internistu nebo kardiologa, aby se vyjádřili k závažnosti komplikujících diagnoz a následně navštívit některé z kýních center k posouzení vhodnosti a únosnosti oepračního řešení. Navíc, pokud má VAše maminka i kámen ve žlučníku, měl by se nejprve odstranit ten, před operací kýly. S pozdravem

Otázka: Dobrý den.Moje pětiletá dcera jde na operaci pupeční kýly.Lze tuto kýlu operovat laparoskopicky?Děkuji za odpověd´.

Odpověď: Dobrý den. Pupeční kýla není většinu ani u dospělých operována laparoskopicky, protože právě v pupku je fyziologicky břišní stěna oslabena a je tedy nejlepší vyřešit pupeční kýlu uzavřením defektu v pupku dle velikosti klasicky jen stehem, nebo pomocí síťky bez dalších zbytečných vstupů do břišní dutiny, které jsou u laparoskopie nutné a do budoucna jsou jistě dalším rizikem pro vznik nové kýly. U dětí se navíc jedná o rostoucí organismus, kde i při použití síťky by tato s věkem svou velikostí nestačila k překrytí defektu. Proto tedy laparoskopická operace pupeční kýly u dětí nemá dle mého názoru žádné výhody ani opodstatnění a jistě bych doporučil výkon klasickou cestou. S pozdravem

Otázka: Mám žaludeční kýlu.Jak se dá léčit? děkuji Doleželová Jana

Odpověď: Dobrý den, nevím, jakým způsobem Vám byla tato kýla diagnostikovaná, ani jaké Vám dělá problémy. U pacientů s brániční kýlou je vždy nejprve zahájena konzervativní léčba, kterou vede gastroenterolog. Jedná se o úpravu stravovacích návyků, složení stravy a podobně. Současně se často podávají léky na snížení žaludeční kyselosti. POkud taková terapie ale nemá efekt a obtíže - jako pálení žáhy, bolesti břicha, nechutenství - přetrvávají, pak je indikována chirurgická léčba. V dnešní době v naprosté většině laparoskopická operace, při které se žaludek stahne pod bránici, kde se zafixuje - tzv. fundoplikace žaludku. I taková operace s sebou ale nese jisté problémy - například nemožnost odříhnutí, nebo potíže s polykáním tužších a velkých soust. Proto se vždy snažíme maximálně ulevit pacientovi právě konzervativními postupy. S pozdravem

Otázka: Dobrý den ,prosím o Váš názor.Delší dobu mám palčivé bolesti v levém třísle spíš nahoře.Při Vvšetřní na chirurgem mi bylo řečeno ,že mám volný kylní vak který při tlaku naráží na prst a doporučena operace.Žádnou bouly jsem nikdy nenachmatal pouze to pálení.Mám obavu aby se opravdu jednalo o kýlu a nepodstoup jsem zákrok zbytečně. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, To co popisujete je naprosto typicka bolest spojena casto prave s malou triselnou kylou, ktera se jeste neprojevi viditelnou bouli v trisle, ale zkuseny lekar jiz vak v trisle nahmata, zejmena pri kasli nebo zvyseni nitrobrisniho tlaku. Pokud jste tedy byl na chcirurgii kde Vam tuto diagnozu sdelili, pak se skutecne nejspis o kylu jedna a oeraci bych take doporucil. V tomto prilade pak spis laparoskopicky, protoze pri laparoskopii koukam primo zevnit do trisla kde se vak vyklenuje. Jiste se tedy k oepraci objednejte, vykon by Vzm mel pomoci a zbytecna operqce to urcie neni. S pozdravem

Otázka: Dítě tříselná kýla laparoskopie Dobrý den, je možné u 2leteho operovat třiselnou kylu lapatroskopicky. Nebo spíše, co nám doporučíte. A jak technicky zabezpečit po operaci, aby se nenamahal.Existují nějaké pásy pro děti na rekonvalescenci po operaci. S 5tiletým bratrem zřejmě uplný klid nedocílím. Děkuji a přeji mnoho úspěchů

Odpověď: Dobrý den, u takto amlých dětí nemá laparoskopie prakticky žádnou výhodu. Operační výkon trvá déle, navíc se do třísla vkládá síťka, která je ale pak s růstem dítěte nedostatečně velká. U dětí jsou tedy jednoznačně metodou volby klasické operace, kdy se jen z malého řezu v třísle uzavře defekt v tříselném kanálu. Rekonvalescence u dětí je velmi rychlá a klidový režim není nijak nutný, žádné konkrétní onemocnění se u dětí nedoporučuje. S pozdravem

Otázka: Vazeny pane doktore, na techto strankach jsem se docetla, ze v soucasne dobe lze plastiku triselne kyly provest i v mistnim znecitliveni (http://www.ordinace.cz/clanek/vyhody-plastiky-kyly/), ovsem jiz rok bez uspechu shanim kliniku, ktera by zakrok timto zpusobem provedla. Kliniky jednodenni chirurgie take zpravidla provadeji laparoskopii. Nevite, kde konkretne by bylo mozne se k zakroku v mistnim znecitliveni objednat? Dekuji za informaci. S pranim hezkeho dne, Michaela P.

Odpověď: Dobrý den, Ano, operaci kýly lze provádět v režimu ejdnodenní chirurgie. Problém je ale v pojištění a tedy i platbě za operaci. POjišťovna totiž zatím jednodenní chirurgii nepodporuje a prot jso tyto výkony prováděny většinou na privátních pracovištích za přímou úhradu pacientem. Já provádím tyto výkony v Auramedicalclinic v Praze. JIstě jsou i jiná podobná pracoviště. Laparoskopicky se ale většinou neoperuje, protože výkony v režimu ejdnodenní chirurgie jsou prováděny nejčastěji v místním znecitlivění, kdy je pacient krátce po oepraci schopen opustit kliniku a není tedy nutná hospitalizace k odeznění narkozy. POkud si tedy dáte vyhledat jednodenní chirurgii, pak jistě několik takových pracovišť najdete. Auramedicalclinic je jednou z možností. S pozdravem

Otázka: Dobrý den pane dokrrore, máme dvouletého syna, u kterého dnes po vyšetření zjistili, že mám mimo pupeční kýly, také oboustrannou tříselnou kýlu. Měl veké bolesti bříška, které následně asi po dvou hodinách odezněly. Bylo nám řešeno, že to máme sledovat a za tři měsíce přijít na kontrolu. Je ještě nějaké jiné řešení, než na něco čekat a sledovat? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, u dvouletého chlapečka už se nedá čekat, že by se kýly sam zatahly, tedy že by se uzavřely oba tříselné kanály. Takové změny probíhají tak do jednoho roku věku dítěte. Pokud m tedy syn pupeční i oboustranou tříselnou kýlu, pak nebude jistě jiné řešení, než operace, při které se defekty v břišní stěně chirurgicky uzavřou. Doporučuji ted obrátit se na pracoviště dětské chirurgie, kde Vám nejvhodnější další postup jistě doporučí. S pozdravem

Otázka: Dobrý den, mám diastasu přímých svalů břišních. Potvrzeno na sonografii, rozestup asi 5cm. Chtěla bych řešit tento problém laparoskopickou operací. Bydlím v Praze, ale nemohu najít zařízení, kde by tento zákrok provedli. Všude, kde jsem se zajímala nabízeli pouze klasický řez. Mohl by jste mi poradit, kam se mám obrátit? Na webu jsem se dočetla, že lze tento zákkrok provést laparoskopicky. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, Laparoskopická oeprace diastázy znamená Vám do břicha aplikovat velkou síťku, ale při tom většinou není vlastní diastáza stažena zpět. Je tey jistě jakási možnost posílit břišní stěnu pomocí laparoskopicky aplikované síťky, ale mechanicky se diastáza vlastně neuzavře. Proto i já usím doporučit jen klasickou operaci, při které se skutečně břišní stěna zrekonstruuje a rozestup se uzavře. S pozdravem

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Moje matka je po operaci žlučníku a v jizvě se udělala kýla, kterou jí operovali, ale bohužel jí to znova prasklo. Má jí velikou a poslední dobou si stěžuje na křeče do břicha a do zad. Je možné aby to bylo od té kýly? Je ještě možné operovat, když už je po jedné operaci a síť jí praskla??? Děkuji za odpověď Slavíková

Odpověď: Dobrý den, pokud měla maminka operaci kýly s použitím síťky, pak síťjka určitě nepraskla, ale kýla se objevila vedle síťky. To se stává, pokud je síťka aplikována jakoby na povrch břišní stěnz do podkoží, nebo pokud je malá. Jistě se dá kýla znovu operovat a spravit tak, aby se již neopakovala. Bolesti které popisujete mohou být také způsobeny kýlou ale nejspíš budou mít více příčin. Nejčastější pak bývají obtíže s bederní páteří. Vzhledem k tomu co popisujte, doporučuji obrátit se na některé z center pro řešení kýly - kontakty na www.kyly.cz, kde dle podrobného vyšetření doporučí nejvhodnější další postup. S pozdravem

Nové články emailem
Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex
Anketa
Co považujete za nejvhodnější způsob podpory posílení imunity dítěte?
Zatím hlasovalo 274 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Iva (Citalec a Neurol-zkušenosti s užíváním) 19. září 2019, 00:17:02

    Elo,život se stebou teda vůbec nemazlí.Vnoučátko moc přeju, dětičky jsou úžasný… Diskutovat

  • Katarínka (Citalec a Neurol-zkušenosti s užíváním) 19. září 2019, 07:58:41

    Ahoj Eli, tá noha ma moc teší ako to zvládaš super perfektné :-) Len tak ďalej... To si… Diskutovat

  • numero005 (Rivotril) 20. září 2019, 08:13:58

    RIVOTRIL KVAPKY 2,5 mg Mám rivotril kvapky jedna fľašticka 10ml. Päť kvapiek rovná sa 0,5… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce